Platform over gevels, glas & daken
Optimale afstemming tussen bouw- en installatietechniek met nieuwbouwconcept HEO
HEO is een totaalconcept voor projectmatig bouwen, waarbij de bouwkundige en installatietechnische onderdelen optimaal op elkaar zijn afgestemd.

Optimale afstemming tussen bouw- en installatietechniek met nieuwbouwconcept HEO

De veranderende wet- en regelgeving en in het bijzonder BENG en de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) vragen een optimale afstemming tussen de bouwkundige en installatietechnische onderdelen. Er moet namelijk worden aangetoond dat hetgeen is ontworpen ook daadwerkelijk zo is uitgevoerd. Dat alles betekent dat er steeds meer druk komt te liggen bij de marktpartijen zelf. Kingspan heeft met een aantal partners de handschoen opgepakt en het House Energy Optimum (HEO)-concept ontwikkeld. Het resulteert in gezonde en comfortabele nieuwbouwwoningen met gegarandeerde en verzekerbare energieprestatie.

De veranderende wet- en regelgeving maakt het bouwproces er voor veel marktpartijen niet makkelijker op, weet Dennis van Lit van Kingspan. “Er wordt veel meer nadruk gelegd op de kwaliteit. We gaan van een papieren werkelijkheid naar een aantoonbare werkelijkheid in de praktijk. Dat geldt voor de hele keten, van projectontwikkelaar en architect met zijn adviseurs tot aannemer, installateurs, producenten en toeleveranciers. Gezamenlijk moet worden aangetoond dat de nieuwbouwwoning voldoet aan de wet- en regelgeving en aan de kwaliteit die is beloofd. Vanuit Kingspan Insulation en Kingspan Unidek hebben we in samenwerking met partners het HEO-bouwconcept ontwikkeld. Een concept waarvan wij denken dat het onze relaties in staat stelt om eenvoudiger te bouwen en te isoleren met aantoonbare kwaliteit.”

De ontwerpvrijheid van HEO is heel groot.

Totaalconcept met volop keuzevrijheid

HEO is een totaalconcept voor projectmatig bouwen, waarbij de bouwkundige en installatietechnische onderdelen optimaal op elkaar zijn afgestemd. “Het resulteert in lagere ontwerp- en bouwkosten, omdat in een heel vroeg stadium alle kosten inzichtelijk worden gemaakt, zodat men later niet voor verrassingen komt te staan,” vervolgt Van Lit. “Ondanks de conceptmatige insteek, bieden we volop keuzevrijheid in de uitwerking ervan, evenals de esthetische schil. Develop Inc zorgt er binnen het HEO-concept namelijk voor dat integraal alle prestaties in de gaten worden gehouden en worden nageleefd. Opdrachtgevers hebben dus ook slechts één aanspreekpunt en hebben niet met allerlei verschillende bureaus en instanties te maken.” Jourdain Martens van Develop Inc vult aan: “Voor een architect of projectontwikkelaar is het vaak heel lastig om alles bij te houden van wat er in de markt en op het gebied van wet- en regelgeving gebeurt. Kennis huren ze vaak in bij verschillende partijen. Dat leidt tot allerlei deelontwerpen, hiaten en faalkosten. Dat is met HEO verleden tijd. Men is verzekerd van de laatste stand der techniek, ook nog eens volledig op elkaar afgestemd voor een optimaal en kwalitatief eindresultaat.”

Vanaf acht woningen kan HEO al interessant zijn.

Basisconcepten

Het HEO-bouwconcept is volgens Van Lit uitermate geschikt voor projectontwikkelaars, investeerders, woningcorporaties en ontwikkelend aannemers. “Het is belangrijk dat we al in een vroeg stadium worden ingeschakeld. Want als je wil optimaliseren, moet je dit aan de voorkant doen. Daar worden immers de keuzes gemaakt.” Martens: “Wij hebben basisconcepten uitgewerkt voor eengezinswoningen, starterswoningen en levensloopbestendige woningen die we zodanig kunnen aanpassen dat het altijd past binnen de omgeving en wensen van de opdrachtgever. De ontwerpvrijheid is zoals gezegd heel groot. Wij bewaken wel voortdurend of het ontwerp voldoet aan onze blauwdruk qua voorwaarden en prestaties.” 

Vanaf acht woningen kan HEO volgens de heren al interessant zijn. Het bouwconcept is overigens al behoorlijk succesvol. Inmiddels zijn er al een kleine honderd woningen volgens het concept uitgewerkt en staan er nog ruim tweehonderd op de planning. Wie volgt?!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details