Platform over gevels, glas & daken
Opschalen in voorbehandeling cruciaal voor gevelbehoud
Alural heeft fors geïnvesteerd in de uitbreiding van de productiecapaciteit en zet de nieuwe norm als het gaat om voorbehandeling.

Opschalen in voorbehandeling cruciaal voor gevelbehoud

In de gevelbranche worden nog te veel besluiten genomen op basis van de prijs, terwijl er juist nu een extra focus zou moeten liggen op het thema duurzaamheid. Aan het woord is Philip Hilven van Alural. Hij pleit voor een opschaling in voorbehandeling naar minimaal 2 grams Seaside of nog beter pre-anodiseren. En dat alles in combinatie met een poederklasse 2. “Het zou eigenlijk de standaard moeten zijn, want het is cruciaal voor het behoud van de gevel.”

Alural is een 100% dochter van Reynaers Aluminium, telt vandaag de dag 350 medewerkers en ‘verduurzaamt’ jaarlijks zo’n 9.250.000 m2 aluminium per jaar.

Alural heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in de uitbreiding van de productiecapaciteit en zet de nieuwe norm als het gaat om voorbehandeling. “Bij ons is een 2 grams Seaside-voorbehandeling inmiddels de standaard,” zegt Hilven. “Ook het pre-anodiseren gebeurt voortaan ‘inline’ zonder impact op de doorlooptijd. In alle grote industriële gebieden en tot 10 kilometer uit de kust wordt pre-anodiseren al gevraagd. Het duurt niet lang voordat ook Nederland en België overgaan, zeker nu meer en meer recycled content wordt toegepast.”

De missie van Alural is om opdrachtgevers, architecten, gevelbouwers en toeleveranciers te overtuigen van de kracht van een betere voorbehandeling in combinatie met een klasse 2-poeder.

De beste bescherming

Alural is een 100% dochter van Reynaers Aluminium, telt vandaag de dag 350 medewerkers en ‘verduurzaamt’ jaarlijks zo’n 9.250.000 m2 aluminium per jaar. “Onze missie is om opdrachtgevers, architecten, gevelbouwers en toeleveranciers te overtuigen van de kracht van een betere voorbehandeling in combinatie met een klasse 2-poeder,” zegt Hilven resoluut. “Die combinatie biedt gewoon de beste bescherming en is eigenlijk de enige weloverwogen keuze met het oog op duurzaamheid. Pre-anodiseren biedt een betere bescherming tegen oxidatie en resulteert in een langere levensduur. Dat laatste geldt eveneens voor het gebruik van een klasse 2-poeder waarmee het schrijnwerk veel langer mooi blijft, ook als het gaat om kleurintensiteit en glansgraad. Helaas wordt daar nog te weinig naar gekeken. Keuzes worden vooral gebaseerd op prijs, terwijl de meerkosten van een betere voorbehandeling en klasse 2-poeder uiteindelijk slechts marginaal zijn op het totale budget.”

De branche staat voor grote uitdagingen. Zo zal er meer en meer gebruik worden gemaakt van gerecycled aluminium.

Hilven geeft een voorbeeld om zijn betoog nog wat extra kracht bij te zetten. “Bedenk dat gevelprofielen die in een donkere kleur zijn gelakt al na zeven jaar dof worden. Ga je voor een klasse 2-poeder, dan gebeurt dat pas na twintig jaar. Het is dus cruciaal voor het gevelbehoud en daarmee voor de uitstraling van een gebouw.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details