Platform over gevels, glas & daken
Op maat gemaakte glazen gevelbekleding van Starconstruct

Op maat gemaakte glazen gevelbekleding van Starconstruct

De veelzijdigheid van glas is veel groter dan de meeste mensen denken. Naast de extreme duurzaamheid en het ecologische aspect vallen architecten en vormgevers vooral voor het glanzende oppervlak en de daarbij horende reflecties. Er wordt ook veel geïnvesteerd in nieuwe technieken om glas te verstevigen, bedrukken, akoestisch te verbeteren of het gedrag bij breuk te beïnvloeden. Starconstruct, gespecialiseerd in de ontwikkeling van glasoplossingen voor bedrijfs- en openbare gebouwen, staat architecten, studiebureaus, glasgevelbouwers en glasverwerkers steeds vaker bij met al hun glasprojecten voor gevelbekleding.

Starconstruct

Bij Starconstruct start elk project vanaf een wit blad. De specialisten luisteren naar de wensen van de klant, waarna ze samen op zoek gaan naar een elegante oplossing die zowel technisch als budgettair haalbaar is. “Meestal beginnen we met de bepaling van de inwerkende belastingen op de glaspanelen: wind- en sneeuwbelasting, belasting door personen, temperatuurschommelingen, …. Daarna controleren we welk type glaspaneel het best beantwoordt aan de eisen van de klant qua prijszetting, maatvoering en gewenste eigenschappen en denken we na over de geschikte ophangstructuur. Heel vaak ontstaan op die manier out-of-the-box geveloplossingen, die naderhand ook voor andere projecten gebruikt kunnen worden,” zegt zaakvoerder Joris De Bock. “We ontwikkelen zelf onze producten vanuit een doorgedreven engineering en staan in voor de kwaliteitscontrole, de opvolging van de productie, de toelevering en de afhandeling van elk project.”   

Starconstruct

Voor het station van Mechelen ontwierp Starconstruct een unieke glazen gevelbekleding, waarbij glas volledig onzichtbaar, maar toch mechanisch aan de achterliggende wand bevestigd wordt.

Glazen gevelbekleding

Volgens de specialisten van Starconstruct is er een duidelijke trend naar glazen gevelbekleding zonder zichtbare kaders en met een minimale draagstructuur. Zo ontwikkelden ze voor het Esper Ziekenhuis in Mikkeli (Finland) een gevelbekleding met speciale regelbare roestvrij stalen beugels als onderstructuur, waartegen het glas door middel van verzonken schroeven bevestigd werd. Door die verdoken bevestiging wordt het glasoppervlak minder gebroken en ontstaat een vlak geheel. Dit systeem kan gecombineerd worden met enkel of gelaagd gehard glas. “Voor dezelfde opdrachtgever werken we nu aan het project Big Blue, waarvoor we in grote lijnen dezelfde oplossing kunnen gebruiken. Aangezien alle details op punt stonden, ging het ontwerp hier razendsnel. Vaak onderschat men immers hoeveel tijd er bij een project verloren gaat om het te ontwerpen, detailtekeningen te maken en deze te laten goedkeuren,” licht de zaakvoerder toe. “Tijdens de ontwikkeling werd vooral aandacht besteed aan het gemak van plaatsing met de nodige voorzieningen voor onder meer de uitzetting van de glaspanelen en de plaatsingstoleranties. Dit systeem is ook droogbouw, zonder silicone of droogtijd, waardoor de kwaliteit steeds gelijk blijft en men tijdens de montage minder weersafhankelijk is. Speciale tools en hulpmiddelen zorgen voor een nog snellere en betere plaatsing.”

Starconstruct

De bedrukte gevelbekleding bij het Mikkeli Esper ziekenhuis in Finland, speciaal ontwikkeld door Starconstruct volgens de wensen van de opdrachtgever.

Voor het station van Mechelen ging Starconstruct nog een stap verder en ontwierp een unieke oplossing, waarbij het hard gelaagd glas volledig onzichtbaar, maar toch mechanisch aan de achterliggende wand bevestigd wordt. “De klant was onder de indruk van de glasoplossingen in het station van Gent Sint-Pieters en kwam zo ook voor dit project bij ons terecht,” sluit Joris De Bock af. “We zijn inmiddels de laatste panelen aan het monteren en het architecturaal team van de NMBS is heel tevreden over het finale resultaat. We zijn ervan overtuigd dat dit een game-changer op de markt van de glazen gevelbekleding is. Bovendien komt er in de Benelux een bijzonder project aan, waar men niet naast zal kunnen kijken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details