Platform over gevels, glas & daken
Ontdek de nieuwste trends in biobased en circulaire bouwmaterialen op MaterialDistrict Utrecht

Ontdek de nieuwste trends in biobased en circulaire bouwmaterialen op MaterialDistrict Utrecht

Van 6 tot en met 8 maart zal Werkspoorkathedraal in Utrecht het middelpunt zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van biobased en circulaire bouwmaterialen, want dan vindt de 17e editie van MaterialDistrict Utrecht plaats. Met meer dan 150 exposanten, 50 lezingen en een materiaaltentoonstelling die de nieuwste bouw- en interieurmaterialen toont, is het evenement een must voor architecten en interieurontwerpers die op zoek zijn naar nieuwe materiaaloplossingen voor hun projecten.

Laatste trends op materiaalgebied

In de snel veranderende wereld van de architectuur en bouw, wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Architecten zoeken voortdurend naar innovatieve manieren om gebouwen te ontwerpen die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook milieuvriendelijk. Een van de meest veelbelovende ontwikkelingen in dit domein zijn biobased en circulaire bouwmaterialen. Deze materialen bieden niet alleen esthetische voordelen, maar dragen ook bij aan een meer duurzame en milieuvriendelijke bouwindustrie.   

De beurs biedt vanzelfsprekend volop gelegenheid om ook in gesprek te gaan met de standhouders.

Biobased materialen

Tijdens MaterialDistrict Utrecht kunnen bezoekers de nieuwste biobased materialen ontdekken en hun diverse toepassingen in de bouwsector verkennen. Deze materialen zijn vervaardigd uit hernieuwbare bronnen zoals plantaardige vezels, hout, bamboe en zelfs schimmels en zijn in opkomst omdat ze minder energie vereisen om te produceren en een lagere CO2-voetafdruk hebben dan traditionele bouwmaterialen. 

Een voorbeeld van een opkomend biobased materiaal is mycelium, dat wordt gemaakt van schimmeldraden en organisch afval. Mycelium kan worden gebruikt voor isolatie, meubels en zelfs structurele elementen in gebouwen. Het is lichtgewicht, sterk en volledig biologisch afbreekbaar, waardoor het een uitstekende keuze is voor circulaire ontwerpen. 

Samen met andere professionals tijdens de beurs: zien, voelen en ervaren.

Gerecyclede materialen

Een andere trend is het gebruik van gerecyclede materialen in de bouw. Architecten zoeken naar manieren om afgedankte materialen nieuw leven in te blazen en ze te integreren in hun ontwerpen. Denk aan gerecyclede glazen panelen, bakstenen van gerecycled beton of meubels gemaakt van gerecycled plastic. Het hergebruik van materialen vermindert de behoefte aan nieuwe grondstoffen en vermindert de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen wordt gestuurd. MaterialDistrict Utrecht zal een breed scala aan gerecyclede materialen laten zien en hoe ze kunnen worden toegepast in hedendaagse architectuur.

Efficiëntie en slim ontwerp 

Naast biobased en gerecyclede materialen is er ook een groeiende interesse in het verminderen van de ecologische impact van de bouwsector door middel van efficiëntie en slim ontwerp. Dit omvat het gebruik van energiebesparende technologieën, groendaken en geavanceerde isolatiematerialen om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren. Ook modulaire bouwmethoden winnen terrein, waarbij onderdelen in de fabriek worden geproduceerd en ter plaatse worden geassembleerd, wat verspilling minimaliseert en de bouwtijd verkort. Tijdens het lezingenprogramma – dat ook live online te volgen is – zullen deze onderwerpen ruimschoots aan bod komen.

3D-printen

Een andere belangrijke ontwikkeling is de opkomst van 3D-printen in de bouwsector. Deze technologie maakt het mogelijk om complexe en gepersonaliseerde bouwonderdelen te produceren met minimale verspilling van materialen. Het gebruik van biobased filamenten opent nieuwe mogelijkheden voor architecten om organische vormen te creëren die zowel functioneel, esthetisch als milieuvriendelijk zijn. Aectual – een toonaangevende speler op dit gebied – exposeert tijdens MaterialDistrict Utrecht met haar nieuwste ontwikkelingen. Co-Founder Hedwig Heinsman geeft op woensdag 6 maart een lezing in een van de MaterialDistrict theaters.

Materiaaltentoonstelling

Traditiegetrouw kunnen de bezoekers zich verheugen op een MaterialDistrict materialententoonstelling. Met 250 tentoongestelde materiaalsamples geeft deze tentoonstelling een overzicht van de nieuwste duurzame materialen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. De tentoonstelling toont een scala aan materialen, waaronder plaatmateriaal gemaakt van het velletje van de koffieboon, verkoolde bamboepanelen die geschikt zijn als gevelbekleding, textiel gemaakt van plantenwortels, en tegels gemaakt van bouwpuin van de London Underground.

Lezingenprogramma

MaterialDistrict Utrecht staat bekend om haar spraakmakende lezingenprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts de laatste ontwikkelingen op materiaalgebied delen met het publiek. Ook dit jaar zijn er simultaan twee theaterprogramma’s waarin een line-up van 50 sprekers hun kennis en ervaring met de bezoeker delen. 

Het lezingenprogramma wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met een aantal vooraanstaande organisaties waaronder: PEFC Nederland, Biobased Creations, Fibershed, BNI, Biophilic Design Academy en Matter Technologies.

Exposanten

Het evenement biedt de bezoeker de uitgelegen kans om de juiste fabrikanten voor diens projecten te vinden, met exposanten die een scala aan innovatieve materialen presenteren die het potentieel hebben om een ​​revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we ontwerpen en bouwen. Van duurzame en biologisch afbreekbare materialen tot hightech materialen die zich kunnen aanpassen aan hun omgeving, er is dit jaar voor ieder wat wils.

Dit jaar tonen meer exposanten dan ooit (materiaal)innovaties binnen de thema’s Circulariteit, Wellbeing en Energietransitie, een direct gevolg van het MaterialDistrict Innovation Fund dat in 2019 door MaterialDistrict is opgericht. Startups en ontwerpers kunnen uit het fonds subsidie krijgen op hun beursdeelname. Een onafhankelijk adviescomité – waaronder Leonne Cuppen die als curator aan MaterialDistrict Utrecht is verbonden – vervult een belangrijke rol in het scouten van startups en het beoordelen van subsidieaanvragen.

Enkele van de exposanten van dit jaar zijn Huis Veendam, Interface, Planq, Sustaign, The Good Plastic Company, Plexwood, Nature@home, Circuform, Arpa, Wasteboard en vele anderen.

Bezoeken

De 17e editie van MaterialDistrict Utrecht vindt plaats van 6 t/m 8 maart 2024
in Werkspoorkathedraal in Utrecht. Met 5.000 verwachte bezoekers, 150 exposanten en 5.800 m2 expositieruimte staat hét materialenevent voor (interieur)architecten en R&D-professionals geheel
in het teken van materiaalinnovaties voor het ruimtelijk domein: Architectuur, Interieur, Tuin- & Landschapsarchitectuur, Leisure, Exhibition & Standbouw en Meubel- & Interieurbouw.

Over MaterialDistrict 

MaterialDistrict is een internationaal platform dat zich richt op materialen-innovatie en inspiratie. De organisatie organiseert beurzen en evenementen over de hele wereld om professionals uit verschillende sectoren in contact te brengen met de nieuwste materialen en technologieën. 

MaterialDistrict Utrecht is een jaarlijks terugkerend evenement dat architecten, ontwerpers en andere bouwprofessionals samenbrengt om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bouw- en interieurmaterialen te verkennen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details