Platform over gevels, glas & daken
Onmisbareschakel inuitdagende tijden
Joseph Kuling, voorzitter VMRG

Onmisbareschakel inuitdagende tijden

Ook voor gevelbouwers zijn het uitdagende tijden. We zien plannen vertragen of zelfs afgeblazen worden. Lopende opdrachten vragen veel aandacht. Opdrachtgevers moeten we confronteren met prijsstijgingen en bij leveranciers moeten we inkoopprijzen in toom zien te houden. Ondertussen moeten we er wel voor zorgen dat materialen op tijd worden geleverd. Dat wordt gevoeld in de bedrijven van onze leden. De werkdruk voor medewerkers neemt toe en de rendementen staan onder druk.

De bouw is op zoek naar een nieuw evenwicht. Opdrachtgevers en -nemers hebben elkaar steeds harder nodig. Iedere schakel in de keten moet zich daarbij focussen op kwaliteit en efficiency. Goed vakmanschap is echter gelimiteerd. Daarnaast vraagt Nederland de komende 10 jaar om grote aanpassingen als gevolg van de energietransitie en de grote woningbouwopgave, terwijl de regelgeving steeds meer beperkingen heeft.

Gelukkig zien we dat de kwaliteit van onze gevels aan steeds hogere eisen voldoet. Daarin kunnen we prima mee. Architecten bouwen in Nederland de mooiste gebouwen. De veelzijdigheid is ongekend, met een opvallende en logische groei in hoogbouw.

We hebben als gevelbouwers een uitstekende uitgangspositie. De eigenaren, gebruikers en bewoners van gebouwen vinden onze façades de beste en mooiste die er zijn. Veel van onze leden hebben daarbij nog eigen unieke specialismen. En de eisen waaraan we in de toekomst moeten gaan voldoen gaan ons onderscheidend vermogen uiteindelijk nog groter maken. Gevels worden steeds slimmer. Sensoren en systemen zoals zonwering en energieopwekking zullen geïntegreerd worden. Gevels worden nog meer circulair, demontabel en energiezuinig. Naast de installateur is de gevelbouwer de belangrijkste partner van de hoofdaannemer. Wij zijn inmiddels meer contractor dan fabrikant. 

We zien dat de noodzakelijke samenwerking in de sector wordt geoptimaliseerd. We zitten vaak al vroeg aan tafel. De architecten, adviseurs en aannemers hebben onze kennis nodig. Dit kan alleen als we van beide kanten investeren in deze samenwerking. Hoofdaannemers realiseren zich steeds meer dat ze hiermee grote risico’s in tijd en kwaliteit aanzienlijk kunnen beperken. Dat is een belangrijke waarde die wij als samenwerkingspartners leveren. De systeemhuizen moeten we daarbij uitdagen om onze rol als trendsetter in nieuwbouw en renovatie waar te kunnen maken.

Als we ons nog meer bewust worden van de belangrijke rol die we vervullen, kunnen we alle uitdagingen nog beter aan. De komende jaren zullen we doorgaan met innoveren; om te kunnen versnellen in prefab en industrialisatie. Juist nu moeten we extra investeren in de digitale samenwerking en de noodzakelijke verduurzaming. Zo bouwen we verder aan onze toegevoegde (eigen)waarde.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details