Eind 2021 is Meppel een prachtig streekziekenhuis rijker. Uitstekende en veilige zorg voor patiënten, met de aandacht op het herstellen, handhaven en versterken van de kwaliteit van leven staat centraal. De oriëntatie en de verbondenheid met de natuur, spelen een grote rol in het ontwerp.
Het Isala Diaconessenhuis, naar ontwerp van Vakwerk Architecten in samenwerking met ingenieursbureau Deerns, ligt aan het Reestdal. “Een helende omgeving in een groene setting,” zegt Ellen van der Wal van Vakwerk, “Als architect weet je dat een goed gebouw bijdraagt aan een optimale organisatie van de zorgprocessen. Maar je vertegenwoordigt ook de patiënt. Het is bewezen dat daglicht en het zicht op groen de ligduur significant verkorten.”
Bij het ziekenhuis van circa 17.000 m2 met daarnaast het geriatrisch revalidatiecentrum van Zorggroep Noorderboog (circa 5.000 m2) speelt duurzaamheid een grote rol. Het ziekenhuis is volledig aardgasvrij, heeft zonnepanelen en werkt met warmtepomp(en) in combinatie met een WKO (warmte-koudeopslag). Het wordt het eerste volledig elektrische ziekenhuis van Nederland. Voor het ontwerp van dit moderne ziekenhuis, waarbij alle ziekenhuisfuncties zich letterlijk en figuurlijk onder één groen dak bevinden, is de omgeving als inspiratiebron gebruikt.
Het ontwerp van de gevel werd door Tim van Beurden van Vakwerk Architecten voorgelegd aan MSP Dak + Wand; binnen dit project verantwoordelijk voor het totaalplaatje van de gevel, de kozijnen, de dakbedekking en de groenbedekking. Douwe Lap (MSP Dak + Wand BV): “De wens van de architect was een 3D-gevel met specifieke puntprofielen. Zoals vaker met projectspecifieke wensen, neem ik contact op met Bernhard Vellinga van Aluform Systems om mee te denken over hoe we dit technisch uitvoerbaar gaan maken.” Veilinga: “MSP Dak + Wand is samen met de afdeling engineering en productontwikkeling van Aluform aan de slag gegaan om te kijken of deze onconventionele vorm uit onze standaard Aluform System aluminium siding te maken was. Dat bleek mogelijk uit onder andere onze 500 mm siding, sinds kort in onze range verkrijgbaar. Na veel uitproberen en instellen van de machines, rolde er een customized product uit dat zelfs nóg beter geschikt bleek voor dit project. Het is eenvoudiger en onzichtbaar te monteren. Aannemer en architect reageerden enthousiast.” De architect heeft zowel de vorm als de kleur en het coating-effect van de gevelprofielen zo ontworpen om tot een gevel te komen die onder verschillende hoeken tot een andere kleurbeleving leidt. Enerzijds door de schaduwwerking van de verschillende punten en anderzijds door de kleuren die met Euramax speciaal voor dit project zijn uitgezocht. Naast de gevelbekleding levert Aluform ook 1.500 m2 aluminium composiet als boeideel voor de gevel.
“Wij zien het als de ultieme uitdaging om een standaardproduct zó te engineeren dat je er een projectspecifieke gevel mee kunt maken. Geen massaproductie, maar juist high-end solutions, daar staan Aluform Systems en MSP Dak + Wand voor. Door continu te kijken wat de grenzen van de mogelijkheden zijn, kom je tot unieke oplossingen die bijdragen aan de uitstraling van een gebouw.” Vellinga maakt daarbij vanuit Aluform complimenten naar MSP: “Dankzij de fantastische werkvoorbereiding en het minutieuze uitzoeken, kunnen wij onze productie goed inrichten. De zorgvuldigheid van MSP daarin is top en sluit naadloos aan op ons intensief engineerwerk.” Lap vult aan: “Het is zo fijn samenwerken als je elkaar begrijpt en hetzelfde doel voor ogen hebt. Ook deze uitdaging hebben we samen weer prima aangepakt.”