Platform over gevels, glas & daken
Nieuws

Oerdegelijke combi van gevelsystemen voor ’t Wapen van Marion

Knauf-Foto-1
Renovatie Hotel-restaurant ’t Wapen van Marion met Knauf Skin en Knauf Aquapanel Outdoor-systeem.

Tekst | Chris Elbers

Beeld | Knauf

21 februari 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Als marktleider op het gebied van gipspleisters en producent van innovatieve afbouwsystemen en -materialen voor nieuwbouw, renovatie en restauratie heeft Knauf het nodige te bieden. De kracht van het familiebedrijf komt onder meer tot uitdrukking in een divers assortiment van systemen en oplossingenwaarmee onder meer architecten, aannemers en afbouwers op maat worden bediend. Een tweetal door Knauf ontwikkelde en vervaardigde systemen werd succesvol toegepast tijdens de renovatie van ’t Wapen van Marion in Oostvoorne. De slimme combinatie van Knauf Skin en Knauf Aquapanel heeft het hotel-restaurant een prachtige, solide en bovenal duurzame gevel opgeleverd.

Overgang tussen Knauf Skin (rechte gevel) en Knauf Aquapanel Outdoor (ronde gevel).

Na de omvangrijke renovatie van ’t Wapen van Marion is het Zuid-Hollandse eiland Voorne weer een fraaie blikvanger rijker. En dat is mede de verdienste van Knauf, dat rondom de realisatie van de nieuwe gevel van het pand tekende voor een vakkundig advies én een passende productoplossing. “Het project omvatte onder meer een vergroting van de hotelkamers”, vertelt Projectadviseur Gevel (Aquapanel) Marije Tibbe namens Knauf. “Daardoor kwam de gevel, bestaande uit twee rechte delen en een rondlopend deel, zo’n 1,5 tot 2 meter naar voren. Het bedenken van een passende oplossing voor een dergelijke constructie betekende voor ons een mooie uitdaging.” 

Twee systemen, één geheel

Was het eerst de bedoeling om de gehele gevel te voorzien van een en hetzelfde gevelisolatiesysteem, uiteindelijk adviseerde Knauf de opdrachtgever te kiezen voor een combinatie van twee producten: het solide en veelzijdige Knauf Skin buitengevelisolatiesysteem en de vochtongevoelige, gemakkelijk te monteren Knauf Aquapanel-platen. “Knauf Skin, geschikt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten, kan uiteraard ook op een rondlopende gevel worden bevestigd”, vervolgt Tibbe. “Het kost echter behoorlijk wat tijd om het isolatiemateriaal in de juiste vorm te krijgen. Vandaar dat het alleen voor de rechte geveldelen is toegepast. Het rondlopend gevelgedeelte is voorzien van Knauf Aquapanel Cementboard Outdoor, de cementgebonden plaat voor buitensituaties die zeer goed te buigen is, zelfs tot een radius van 1 meter.”

Esthetisch verantwoord

De expertise van Knauf heeft geleid tot een duurzame oplossing die niet alleen uitblinkt in kwaliteit, maar ook in esthetisch opzicht aan alle wensen voldoet. “Omdat Knauf Skin op een steenachtige ondergrond en HSB-constructie is aangebracht en de Aquapanel-platen op een HSB-constructie, zou je wellicht verwachten dat die verscheidenheid in ondergronden en producten aan de buitenzijde zichtbaar is”, aldus Tibbe. “Maar dat is totaal niet het geval. En dat heeft alles te maken met het feit dat beide systemen met hetzelfde materiaal kunnen worden afgewerkt. In dit geval deed stukadoor Peter Wegman dat met Knauf Conni S 1,5 millimeter. Hij heeft ervoor gezorgd dat de aansluitingen van de twee systemen niet opvallen.”

Aquapanel-gevel.

Wapenschild 

Een opvallend detail in de rondlopende gevel is het keramische wapenschild van de eigenaar van het etablissement, de familie Marion. Een blikvanger die van oudsher het pand siert en na de renovatie uiteraard een nieuw plekje op de gevel moest krijgen. Op de vraag hoe dat het beste gedaan kon worden, wist Knauf raad. “Op de beoogde plek zijn de HSB-constructie en de Aquapanel-platen ietsjes terugliggend gemonteerd. Zodoende kon het wapenschild netjes in de gevel worden geplaatst”, besluit Tibbe.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Dirk Mulder

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details