Platform over gevels, glas & daken
Nieuwkuijk | Nieuwbouw Swan Products

Nieuwkuijk | Nieuwbouw Swan Products

Juweeltje op ’t Hoog

Industrieterrein ’t Hoog in Nieuwkuijk is een juweeltje rijker. Het nieuwe onderkomen van Swan Products mag gezien worden. Interfame architects heeft duidelijk zijn creativiteit laten gelden, zowel in ontwerp als in materiaalgebruik met in de hoofdrol ruim 3.000 m2 aan KS 1000 AWP- en Karrier-panelen van Kingspan Geïsoleerde Panelen.

Swan Products kopiëren

De vorm van het perceel heeft in grote mate de plattegrond van het nieuwe gebouw bepaald, begint Patrick van Grinsven van Interfame architects. “De opslagruimte is functioneel van vorm, terwijl het kantoor- en showroomgedeelte de rondingen volgen van het perceel ter plaatse. Vanwege de beoogde architectonische kwaliteit, is gekozen voor een gevelafwerking in een combinatie van goudkleurige lamellen, zwarte sandwichpanelen en witte gevelkaders. Deze combinatie bezorgt het pand een luxueuze uitstraling.”

Diepzwarte kleur
De gevel van het gebouw is uitgevoerd met KS 1000 AWP Micro-Rib panelen, 120 mm dik met een Rc 5,60 in de kleur XL Forté Black. “De diepzwarte kleur van de panelen schrikt veel opdrachtgevers in eerste instantie af vanwege de temperatuurverschillen en spanningen die mogelijk kunnen optreden,” stelt Patrick van Grinsven terecht. “Kingspan heeft aangegeven dat deze nadelige effecten met deze panelen niet optreden, niet in de laatste plaats vanwege de stabiele isolatiekern. Bovendien is nog eens een extra versteviging aan de binnenzijde van de panelen aangebracht om spanningen op te vangen. Daar waar de aluminium lamellengevel is toegepast, is de achterconstructie ook gerealiseerd met sandwichpanelen van Kingspan. Het betreft de KS 1000 Karrier met een vergelijkbare opbouw, dus ook 120 mm dik, met een Rc 5,60 en in de kleur XL Forté Black. Op advies van Kingspan zijn de lamellen middels aluminium regels rechtstreeks op de Karrier-panelen gemonteerd.”

Swan Products-16_aangepast kopiëren

FIREsafe
Om de lichtinval in vooral de opslagruimte te bevorderen, zijn op de hoeken grote glazen kaders gerealiseerd in de gevel. “De vorm van deze kaders hebben we doorgetrokken in het kantoorgebouw om een optische verbinding te realiseren tussen het kantoor en de opslagruimte,” legt Patrick van Grinsven uit. De toegepaste Kingspan-panelen zijn allemaal FIREsafe brandwerend uitgevoerd en hebben een FM Approval 4880 en 4881. Naast een verhoogde aandacht voor brandveiligheid wordt door de verplichting van een MPG (Milieu Prestatie Gebouw) ook de milieuprestatie van materialen steeds belangrijker. Hier speelt Kingspan op in door haar sandwichpanelen op te nemen in de Nationale Milieu Database. De schaduwkosten van de Kingspan-producten zijn zeer gunstig. Hierdoor wordt onafhankelijk aangetoond dat Kingspan-panelen een zeer milieubewuste keus zijn.

Behalve de opdrachtgever is ook de gemeente Heusden heel enthousiast over het gerealiseerde pand van Swan Products, weet Patrick van Grinsven. “Het industrieterrein is weer een mooie referentie rijker.”

Tekst: Roel van Gils   Beeld: Kingspan

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details