Platform over gevels, glas & daken
Nieuwe woontoren in Leiden springt in het oog vanwege repeterend karakter en grote glasvlakken

Nieuwe woontoren in Leiden springt in het oog vanwege repeterend karakter en grote glasvlakken

Zorgen dat kozijnen en vliesgevels een sluitend geheel vormen ten opzichte van de gevelelementen van een woontoren met zeventien verdiepingen. Die opdracht kreeg Intal uit Opmeer van bouwbedrijf Waal. Intal, gespecialiseerd in de productie van aluminium profielsystemen, werd al in een vroeg stadium betrokken bij de realisatie van de woontoren aan het Bétaplein in Leiden

Het gebouw, dat de naam Alpha Toren kreeg, kent een hoog repeterend karakter. Johan Andringa van Intal vertelt: “Bouwbedrijf Waal kent onze profielen, waardoor ze goed gebruik weten te maken van specifieke kenmerken. Doordat we op tijd mochten meedenken, kon de maatvoering perfect op elkaar worden afgestemd. Het is mooi om te zien dat zo’n voortraject uiteindelijk eindigt in een succesvolle opdracht die je samen hebt volbracht.”

Intal woontoren Leiden glasvlakken

De Alpha Toren aan het Bétaplein in Leiden.

 

Overspanning

Andringa noemt de Alpha Toren een toonaangevend project, dat past binnen een samenwerking zoals Intal die al jaren onderhoudt met Waal.  Op de begane grond van het studentencomplex is sprake van grote overspanningen, wat op het gebied van engineering voor een uitdaging zorgde. “Gelukkig richten we ons als productiebedrijf juist op het kunnen toepassen van grote glasvakken.”

Bij het aannemen van een nieuw project, zijn Andringa en zijn collega’s vooral nieuwsgierig naar de manier waarop de kozijnen en de gevel zijn opgebouwd. “Bij een gunstige breedte-hoogteverhouding is onze toegevoegde waarde het grootst. Het product van Intal komt het meest tot zijn recht bij kozijnen van dezelfde afmetingen.”

Weersinvloeden

Naast de grote glasoverspanning onder het gebouw ging speciale aandacht uit naar de kozijnen die achter het metselwerk verborgen lagen. Vanwege weersinvloeden zoals wind en regen is op een dergelijk punt een zekere dichtheid nodig. In combinatie met de zorg voor een hoge isolatiewaarde vormde dat een aspect waar gedurende het hele traject rekening mee werd gehouden.

“Door vanuit ons eigen profielsysteem te redeneren, spelen we eenvoudig in op de vraag van ontwikkelaars en aannemers. Het zorgt ervoor dat we in een vroeg stadium onze professionaliteit af kunnen stemmen op de vraag met kennis en kunde over het gekozen product.” Dat gekozen product betrof het profielsysteem Intaltherm in de series IT77 en IT55.

Intal woontoren Leiden glasvlakken

Planning

Al in 2017 werd Intal betrokken bij het voortraject, waarna het bedrijf in 2018 begon met produceren en monteren. “In een half jaar tijd hebben we dat gehele proces zo efficiënt mogelijk doorlopen.” Op de productielocatie van het bedrijf worden producten geassembleerd, waarna het een kwestie is van de systemen erin schroeven en beglazen. Het nauwkeurige proces maakt dat Intal onderdeel uitmaakt van het kritieke pad in de planning van de aannemer, waarna met de afbouw kan worden gestart.

“Aannemers die te maken krijgen met stagnatie in de ruwbouw moeten nog wel eens schakelen in het bouwproces. Op zo’n moment zoek je met zijn allen naar de juiste modus.” Andringa merkt dat de bouwwereld sowieso te maken heeft met een uitdaging op dat gebied. “Daar anticiperen we ook op, het vergt een stukje procesbeheersing.”

Inmiddels werkt Intal met Waal weer aan een divers aantal nieuwe projecten, waaronder de realisatie van drie luxe woontorens De Stadhouders in Den Haag.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details