Platform over gevels, glas & daken
Nieuwe uitgave ‘Een futureproof geveltechniek’

Nieuwe uitgave ‘Een futureproof geveltechniek’

Wat als we het samen voor elkaar zouden krijgen dat de geveltechniek vaker in de picture staat als één van de interessante sectoren om in te werken? Waar je het verschil kan maken voor mensen in hun woon- en werkomgeving. Door de leefomgeving mooi, circulair en gezond en comfortabel te maken. En dat door gebruik te maken van vooruitstrevende nieuwe technieken. Waar je ook persoonlijk bij kan groeien. Als we dat willen, hoe goed doet de geveltechniek het eigenlijk? En wat is er voor nodig om daar te komen?

Om deze vragen te beantwoorden, heeft de VMRG samenwerking gezocht met OOM. Dit sloot goed aan bij hoe OOM het ziet, Jolanda Janssen: “OOM wil het vakmanschap in de metaalbewerking naar een hoger plan tillen. Daarvoor investeren wij in de leercultuur bij bedrijven. Ook doen wij onderzoek naar nabije en toekomstige ontwikkelingen in de techniek of branches om het effect op het vakmanschap in kaart te brengen en naar scholing en ontwikkeling van vakmensen te vertalen.” Deze samenwerking heeft geresulteerd in de recente uitgave van Stichting OOM ‘Een futureproof geveltechniek, wat betekent dat voor opleiding en ontwikkeling van werknemers’. Deze biedt een totaal overzicht en vooral concrete adviezen voor de branche en voor bedrijven om zelf mee aan de slag te gaan.

Inventarisatie

Om tot een beeld van de branche te komen, is niet over één nacht ijs gegaan. Er zijn interviews gehouden waarbij behoeften, wensen, knelpunten en aanpakken bij bedrijven zijn geïnventariseerd. Ook is er gesproken met partijen rondom de branche om een beeld te krijgen van de belangrijkste trends en ontwikkelingen. En last-but-not-least is cijfermatig uitgezocht hoe de branche er voor staat. Monique Fledderman, VMRG: “Met name ook de vragenlijsten van de VMRG bedrijfsbezoeken boden veel aanknopingspunten. Waar is behoefte aan binnen de bedrijven? En ook, waar loopt men tegen aan. De goede betrokkenheid en inbreng vanuit de bedrijven helpt enorm om straks de juiste dingen te gaan doen.” 

Concrete adviezen

Op basis van het totale plaatje zijn concrete adviezen geformuleerd. Met veel van deze kleine en grotere adviezen kan een bedrijf zelf direct aan de slag, dat maakt het praktisch. Andere adviezen zijn zaak voor de branche om gezamenlijk op te pakken. De VMRG werkgroep opleidingen, die in 2019 is gestart, neemt daarin het voortouw. Wat dient het eerst aangepakt te worden en wat sluit goed aan bij de branche. Zo is dit rapport ‘Een futureproof geveltechniek’ een startpunt om stapsgewijs een aantal zaken voor de geveltechniek te verbeteren.

Henk Zoontjens, VMRG: “We hadden al het vermoeden dat er veel behoefte zou zijn aan een vernieuwde opleiding montage. De inventarisatie bevestigde dit. De ‘VMRG werkgroep opleidingen’ helpt vervolgens om de plannen voor een opleiding te finetunen, zodat dit goed aansluit bij de dagelijkse praktijk.” Zo zal op korte termijn gewerkt gaan worden met het verbetering van de positie en zichtbaarheid van de geveltechniek in het MBO naast een aantal andere punten.

Nieuwsgierig?

Dan kunt u het rapport downloaden via https://www.oom.nl/Downloads/Rapporten-en-onderzoeken, waar u ook terecht kan voor aanvullend advies.

Ga voor opleidingen in de geveltechniek naar www.kenniscentrumgevelbouw.nl 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details