Platform over gevels, glas & daken
Nieuwe toekomst voor ‘oudste stukje Eindhoven’
Beeld: Thermo Konstrukties.

Nieuwe toekomst voor ‘oudste stukje Eindhoven’

Het private karakter van het kloostercomplex heeft plaatsgemaakt voor een openbare functie, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor de nieuwbouw. Het project vormde een mooie uitdaging voor de betrokken VMRG-leden Stalumex, Thermo Konstrukties en systeemleveranciers Agentor en Reynaers. Alle inspanningen zijn ook nog eens bekroond: DOMUSDELA heeft de publieksprijs BNA Beste Gebouw van 2020 in de wacht gesleept.

Beeld: Agentor.

Om kloostercomplex Mariënhage te herbestemmen was het conserveren en verduurzamen van de voormalige Paterskerk, het Augustijns Instituut, het gymnasium en de kapel Augustinianum noodzakelijk. De belangrijkste opgave was volgens architect Diederendirrix om het gesloten complex te openen en onderdeel te maken van het ‘stedelijk weefsel’. Om de toegankelijkheid van het kloostercomplex te verbeteren, was het bovendien van belang om de bestaande bebouwing helder en logisch met elkaar te verbinden. De nieuwbouw verbindt de historische delen van het complex met elkaar en drie entrees openen DOMUSDELA naar de stad. 

Beeld: Agentor.

Zelfdragende constructie

Bezoekers aan DOMUSDELA betreden via de nieuwbouw het bestaande gedeelte. Daarmee wordt volgens de architect “het eigentijdse karakter van de transformatie benadrukt. Dit komt ook tot uiting in de materialisering van de nieuwbouw. Deze is uitgevoerd in glas en aluminium, waarmee de helderheid van de ingreep en de transparante aard wordt benadrukt. Het nieuwe volume is zodanig vormgegeven dat het zicht vanuit de nieuwbouw op het historische gedeelte steeds wordt ingekaderd door vensters. Zo ontstaat een enscenering van het oude door het nieuwe. Door de kaders van het heden kijk je naar het verleden. De nieuwbouw vormt met zijn serene volume een contrast met de oudbouw, die juist wordt gekenmerkt door meerstemmigheid en veelkleurigheid.”    

Alles aan de gevel van de nieuwbouw is van aluminium, ook de beplating en de witte buitenkolommen, zegt Albert Derks van Thermo Konstrukties BV uit Cuijk. “De nieuwbouw verbindt de historische delen van het complex met elkaar. De grootste uitdaging waren de aluminium profielen bij de hoofdingang. Normaal zou je daar een groten stalen balk gebruiken. Om de mooie uitstraling van al het glas en de pilaren te behouden, hebben we een zelfdragende constructie bedacht.”

Beeld: Thermo Konstrukties.

Passen en meten

Stalumex werd door Bouwbedrijf van de Ven ingeschakeld om de stalen binnen- en buitenpuien te realiseren, passend bij het historische karakter van het bestaande gebouw. “Een project dat ons op het lijf is geschreven als specialist in stalen en aluminium ramen, deuren, kozijnen, taatsdeuren, gevels en daken,” zegt Ben van Mölken van Stalumex. “Vooral in de bestaande bebouwing was het passen en meten om de stalen voorzetramen van forse afmetingen en veelal aan de bovenzijde getoogd ingepast te krijgen. Hier hebben we onze toegevoegde waarde absoluut kunnen laten gelden. De stalen binnen- en buitenpuien zijn zowel in de stalen Forster series Presto als ThermFix vario uitgevoerd. Die laatste komt uit de vliesgevelserie van Forster en was nodig om de grote overspanningen van de entreepuien (tot wel 6 meter hoog) te realiseren. In totaal hebben we zo’n 1.700 m2 aan stalen binnen- en buitenpuien mogen leveren voor het unieke DOMUSDELA.”

Beeld: Thermo Konstrukties.

Brandwerendheid

Volgens Van Mölken is een bewuste keuze gemaakt voor stalen binnen- en buitenpuien van Forster. “Een groot aantal puien diende brandwerend uitgevoerd te worden. Forster is zeer actief in het uitvoeren van brandtesten en de systemen zijn zeer uitgebreid gecertificeerd. De brandwerendheid van een Forster-deur, raam of -pui kan relatief eenvoudig onderbouwd worden. Een brandeis tot wel 120 minuten is prima te realiseren. In dit geval lag de eis overigens op 60 minuten.” Rick Gorree van Agentor, leverancier van het stalen Forster-systeem, vult aan: “Het mooie aan het Forster-systeem is dat het over de juiste brandwerende certificaten beschikt én dat het voldoet aan het beeld dat de architect voor ogen had. De speciale getoogde vormen en gewelvingen aan de onderzijde zijn met het profielsysteem door een specialist als Stalumex perfect te realiseren. Op het gebied van brandtesten is Forster inderdaad zeer actief. Door de geweldige testresultaten is de bandbreedte en het bereik met het profielsysteem heel groot. We leveren de materialen, documentatie én certificaten aan, zodat de puien conform de brandwerendheidseisen gemaakt kunnen worden.”

Beeld: Agentor.

Ondanks de nodige uitdagingen in de montage, is het project voor ons vlekkeloos verlopen, resumeert Van Mölken. “Met dank aan een goede afstemming met de aannemer, Bouwbedrijf van de Ven, én dankzij de korte lijntjes met Agentor voor de fijnafstemming. Ook die samenwerking is de laatste jaren enorm gegroeid. Het eindresultaat mag absoluut gezien worden en is prachtig.” Gorree tot besluit: “En daarin staan we niet alleen. Het project heeft immers de publieksprijs BNA Beste Gebouw van 2020 in de wacht gesleept.”

Samen met de paters Augustijnen, de gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant wist DELA de nieuwe toekomst voor het oudste stukje Eindhoven te realiseren. Met nieuwe functies als een hotel, brasserie en twee ceremoniehuizen is Eindhoven een belangrijke nieuwe stedelijke hotspot rijker.  


Bouwinfo

DOMUSDELA, Eindhoven

Opdrachtgever: Dela

Architect: diederendirrix architectuur en stedenbouw

Aannemer: Bouwbedrijf van de Ven

Gevelbouwers: Stalumex BV, Thermo Konstrukties BV

Systeemleveranciers:Agentor Forster en Reynaers

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details