Platform over gevels, glas & daken
Nieuwe ontwikkeling in branches voor glas en metalen gevel- en daksystemen

Nieuwe ontwikkeling in branches voor glas en metalen gevel- en daksystemen

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen vraagt de markt nog beter inzichtelijk en aantoonbaar te maken dat er minimaal voldaan wordt aan de eisen van het Bouwbesluit. Een kwaliteitsborger zal dit, in opdracht van de opdrachtgever, controleren. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een borgingsinstrument op gebouwniveau. Aannemers krijgen door deze wet meer verantwoordelijkheid voor de geleverde kwaliteit. Het nieuwe stelsel eist dat deelnemers aan het bouwproces aantoonbaar kwaliteit leveren.

Diverse branches zien dit als een kans en hebben het afgelopen jaar samen met SKG-IKOB een traject doorlopen waarbij het specifieke branchekeurmerk is ontwikkeld dat aan moet sluiten om de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Daarbij is het belangrijk dat de criteria voor het verkrijgen en het behouden van het keurmerk goed vastgelegd zijn. Dit staat dan ook beschreven in openbaar gepubliceerde kwaliteitseisen en een bijbehorend reglement. Daarin is ook vermeld met welke frequentie de houders van het keurmerk jaarlijks gecontroleerd worden. Zowel de glasbranche (Vakgroep GLAS) als de branche voor metalen gevel- en daksystemen (Dumebo DWS) heeft in dit traject gebruik gemaakt van de ervaring en expertise van SKG-IKOB en zal daar ook tijdens de uitvoering van de jaarlijkse keuringen gebruik van blijven maken.

Vakgroep Glas – GlasKeur

GlasKeur is een keurmerk, speciaal bedoeld voor de gehele glasbranche. Alle glasbedrijven (zowel leden als niet-leden van Vakgroep GLAS) kunnen het keurmerk aanvragen en behalen. Het keurmerk is in beginsel opgezet voor de plaatsers van glas, maar zal uitgebreid worden met eisen aan de producenten en de groothandel. Hierdoor zal uiteindelijk de kwaliteit van de gehele keten onder het keurmerk vallen. De houders van het keurmerk worden beoordeeld op eisen aan vakbekwaamheid, veiligheid, milieu en alle onderdelen van het montageproces die een relatie hebben met het voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Het vastleggen van de gerealiseerde kwaliteit door de plaatser van het glas maakt tevens onderdeel uit van het keurmerk. Daarmee wordt de aansluiting gemaakt met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Doordat de houders van het keurmerk door SKG-KOB ook op private eisen getoetst worden gaat GlasKeur nog verder dan het Bouwbesluit, NEN 3569 bijvoorbeeld wordt door de houders van GlasKeur standaard toegepast.

Dumebo-DWS – Keurmerk Dak- en Gevelborg

Binnen de branche van metalen gevel- en daksystemen wordt al meerdere jaren gewerkt conform de Kwaliteitsrichtlijn Metalen Gevels en Daken. De eisen uit deze kwaliteitsrichtlijn zijn dan ook de basis voor het Keurmerk Dak- en Gevelborg. Vanuit een risico-inventarisatie benadering, die tevens door kwaliteitsborgers wordt toegepast, zijn er voor de diverse dak- en wandsystemen eisen geselecteerd waaraan de houder van het Keurmerk Dak- en Gevelborg moet voldoen. In aanvulling op de Kwaliteitsrichtlijn maken ook eisen aan de deskundigheid en opleiding van personeel en de veiligheid tijdens de montagewerkzaamheden op de bouwplaats onderdeel uit van het keurmerk. Alle houders van het keurmerk worden meerdere keren per jaar geaudit door certificatie-instelling SKG-IKOB. Daarbij worden zowel de bedrijfsprocessen op kantoor als de montageprocessen van dak- en wandsystemen op de bouwplaats onafhankelijk beoordeeld.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details