Platform over gevels, glas & daken
Nieuwe low-cure poedercoating range draagt bij aan verlagen CO2-footprint
IGP Powder Coatings

Nieuwe low-cure poedercoating range draagt bij aan verlagen CO2-footprint

In de wereld van vandaag staan we allemaal voor oneindig complexe en grote uitdagingen. De onvoorspelbare kostenontwikkeling voor elektriciteit en gas dwingt de gehele coatingbranche tot het uitvoeren van duurzame processen. IGP Powder Coatings, de Zwitserse fabrikant van hoogwaardige architecturale poedercoatings, zet zich in voor het ontwikkelen en aanbieden van innovatieve poedercoatingoplossingen, en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Erwin Kleuters, algemeen directeur bij IGP Benelux BV: “In april lanceren we een nieuwe range: IGP-DURA®one, een low-cure poedercoating range voor het hele architecturale segment.”

IGP-DURA®one is een zeer reactief systeem. Hoog-reactieve poedercoatings zijn niet nieuw voor IGP. Denk bijvoorbeeld aan het superdurable productassortiment, waar lage temperaturen al standaard zijn. 

Lage uithardingstemperaturen

Zoals de naam al doet vermoeden, vereist de low-cure poedercoating range een aanzienlijk lagere objecttemperatuur voor het coaten. “Afhankelijk van de uitvoering kan dat nu op 160 graden Celsius, maar we hopen tegen het einde van het jaar op 150 graden Celsius te zitten”, zegt kleuters. “Een reductie die oploopt tot 32% en eind 2023 zelfs tot 41%. Door de lagere uithardingstemperaturen stoppen we al minder energie in het object zelf, maar ook de processnelheid zou kunnen worden verhoogd. Sneller en efficiënter werken is ook weer kostenbesparend en CO2-reducerend, wat dit product heel interessant maakt voor de applicateur en de rest van de keten.”

Het goed verlagen van CO2-footprint werkt alleen als de producten die ertoe doen, beschikbaar zijn voor alle bedrijven binnen de gehele keten.

Belangrijke rol voor architecten

Toch is er ook een belangrijke rol weggelegd voor architecten, vindt Kleuters. “We willen álle partijen binnen de gehele bouwketen aansporen een bijdrage te leveren aan het reduceren van de CO2-footprint. Er gebeurt feitelijk nu één en ander op kruimelniveau, maar om echt een sprong te kunnen maken is het belangrijk dat er ook kosten- en energiebesparend wordt nagedacht aan de voorkant van het proces. Als architecten weten dat er een geschikt product is, kunnen ze het gaan voorschrijven waarmee ook zij al in het voortraject een bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-footprint. Zeker met het oog op BREAAM en EPD’s is dit voor hen een belangrijke ontwikkeling.”

Kwaliteit en look & feel

Kleuters weet natuurlijk wat architecten drijft, dus benadrukt dan ook dat zowel de kwaliteit als de look & feel van hetzelfde hoge niveau blijven. “Meer doen met minder en zorgen voor een lange levensduur, dát is wat wij bij IGP nastreven”, zegt hij. “We passen innovatieve technologieën toe om energie- en milieubewust om te gaan met de façade en alles wat daarbij komt kijken. Zónder concessies te doen aan de esthetiek en de kwaliteit. Daarnaast is het belangrijk te vermelden dat we met deze range alle varianten hebben staan, ook in metallics. We weten hoe belangrijk het is om in een voortraject snel te kunnen schakelen, bijvoorbeeld wanneer er een mock-up is gemaakt. De hoge beschikbaarheid van RAL-kleuren op voorraad, maakt dat mogelijk.”

Universele duurzame poedercoating

IGP-DURA®one is de meest energiezuinige en zeer reactieve poedercoatingoplossing op de markt, gecertificeerd volgens GSB/QC klasse 1, waarmee het aan alle certificeringen voor onder andere façades voldoet. Verkrijgbaar in mat, zijdeglans en in fijne structuur. “Dat zijn de meest gebruikte ranges binnen Europa voor de grootste hoeveelheid werk in alle segmenten”, volgens Kleuters. “Eén complete productrange voor een onbeperkt scala aan toepassingen zorgt voor eenvoud. Op die manier kunnen wij als IGP de unieke services en ondersteuning borgen.”

Tipje van de sluier

Omdat we als IGP niet alleen bezig zijn met het reduceren van de CO2-footprint en het verbeteren van de wereld, steken we daarnaast ook veel tijd in innovaties op het gebied van de look & feel. Als koploper op het gebied van nieuwe effecten in coatings komen we binnenkort met een nieuwe metallic look generatie: Melted Metal. Hierbij kunnen we nóg gladdere lagen en nóg meer die metallische look meegeven aan een object dan tot nu toe mogelijk was. En dat alles in Hoog Wetter Fest (HWF) kwaliteit. Voor een poedercoating is dat echt innovatief, want dat was voorheen alleen maar mogelijk in natlakken. Omdat duurzaamheid stevig verankerd zit in de bedrijfsstrategie van IGP, zal ook de nieuwe generatie standaard in superdurable uitgevoerd worden”, zegt Kleuters tot slot.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details