Platform over gevels, glas & daken
Nieuwe gevels met prefab ‘metselwerk’

Nieuwe gevels met prefab ‘metselwerk’

Aan het Paterserf in Oosterhout ondergaan momenteel zes flats een upgrade naar Energielabel A. Belangrijk onderdeel van de renovatie is het vernieuwen van de gevels die al jaren serieuze gebreken vertonen. Om de overlast voor bewoners zoveel mogelijk te beperken worden de nieuw gevelelementen prefab aangeleverd, volledig beglaasd en voorzien van ‘metselwerk’ inzetstukken van Thermosteen.

Isoklinker-Systeme-neu kopiërenSysteemopbouw Thermosteen.

De staat van de bestaande gevelbeplating van de flats aan het Paterserf was in één woord rampzalig, weet Mark Slappendel van Isoklinker Nederland. “De glazen beplating vertoonde serieuze gebreken en kwam op sommige punten zelfs los van de achterconstructie. Gevolg was dat er niet zelden brokstukken naar beneden vielen. Een uiterst gevaarlijke situatie waardoor de bewoners tussen bouwhekken en onder overkappingen een weg naar buiten moesten vinden. De transitie naar Energielabel A werd dus aangegrepen om ook het volledige gevelpakket te vervangen.”

Isoklinker-3 kopiërenDe HSB-wanden worden in de fabriek voorzien van de kozijnen inclusief beglazing en gemonteerde en gevoegde Thermosteen-elementen.”

Keramische steenstrips
Om de overlast te beperken en de bouwtijd te bespoedigen is volgens Slappendel gekozen om de nieuwe gevelelementen uit te voeren in HSB-elementen. Eind 2017 werd Isoklinker uitgenodigd om een aanbieding te maken voor het Thermosteen Buitengevelisolatie-systeem. “Thermosteen wordt reeds lange tijd als gevelisolatie/afwerking toegepast. De buitenwand met metselwerk uiterlijk wordt gecombineerd met een hoogwaardig isolatiepakket. De Thermosteen-elementen bestaan rondom uit gebakken keramische steenstrips van 17 mm dik, die met PUR-isolatieschuim samen één geheel vormen. De keramische steenstrips worden tijdens het productieproces onderdeel van de totale plaat, en dus niet los verlijmd.”

Isoklinker-IMG_3631 kopiërenDe transitie naar Energielabel A werd aangegrepen om ook het volledige gevelpakket te vervangen.

Digitaal ingemeten
De gevels van de zes flats zijn digitaal ingemeten, waarna deze qua maatvoering geoptimaliseerd zijn naar prefab elementen, zegt Slappendel. “De HSB-wanden worden in de fabriek voorzien van de kozijnen inclusief beglazing en gemonteerde en gevoegde Thermosteen-elementen. De kozijnafmetingen zijn daarbij afgestemd op de maatvoering van de Thermosteen-elementen. Volledig kant-en-klaar worden deze naar de bouwplaats getransporteerd. Vervolgens worden ze in het werk gehesen en mechanisch verankerd aan het betonnen binnenblad. Aluminium zetwerk dekt de bevestigingen af. Na het aanbrengen van de elementen is de gevel direct klaar.”

Geen verzwaring fundering
Met het Thermosteen systeem is het mogelijk om een schone, probleemloze en betaalbare isolatie/afwerking te maken bij nieuwbouw, renovatie en houtskeletbouw, zegt Slappendel. “Thermosteen is een samensmelting van hoogwaardig PU-schuim en hoogwaardige keramische steenstrips. Meestal is het zonder aanpassing van de fundering mogelijk om de Thermosteen-elementen met schroefpluggen direct op de ondergrond te bevestigen. Er is een uitgebreid scala aan mogelijkheden om op individuele basis Thermosteen toe te passen. Voor alle hoekstukken, rollagen, enz. zijn elementen in vaste en verstekhoeken verkrijgbaar. De Thermosteen-elementen zijn verkrijgbaar in isolatiediktes van 40 tot maar liefst 180 mm, afhankelijk van de gewenste RC-waarde.”

Zowel de langsgevels als de kopgevels van de zes flats aan het Paterserf in Oosterhout worden prefab uitgevoerd. Medio 2018 is aangevangen met de renovatie die tot omstreeks begin 2019 zal duren. In totaal zal er circa 6.000 m² Thermosteen toegepast worden in diverse kleuren. Door deze vernieuwing voldoen de woningen weer aan de energetische normen en kunnen ze weer jarenlang geëxploiteerd worden.     

Tekst: Roel van Gils    Beeld: Isoklinker

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details