Platform over gevels, glas & daken
Nieuwe functionaliteiten voor beproefd vouwwandconcept

Nieuwe functionaliteiten voor beproefd vouwwandconcept

De Duitse fabrikant heeft een aantal nieuwe functionaliteiten aan het beproefde concept toegevoegd. Chiel Lankveld, Account Manager bij Solarlux Nederland, praat ons bij.

Solarlux heeft de inbraakwerendheid van de vouwwanden aangepakt. “Het is voortaan niet meer verplicht om een loopdeur in een vouwwand op te nemen om weerstandsklasse 2 aan te kunnen tonen,” legt Lankveld uit. “Dat was in het verleden wel het geval en bracht bepaalde beperkingen met zich mee, vooral ten aanzien van de maximale hoogte van een wand, aangezien de hoogte van een loopdeur beperkt is tot 2,70 meter. Voor grotere hoogtes dienden we dus met een bovenlicht te gaan werken. Het wegvallen van de noodzaak van een loopdeur betekent dat we heel andere configuraties kunnen maken. We kunnen nu vouwwanden realiseren die voldoen aan WK2 tot hoogtes van 3 meter (Ecoline) en zelfs 3,5 meter (Highline).”

Voor de kleinere afmetingen van de minimalistische schuifpui Cero past Solarlux tegenwoordig lichtere motoren toe voor de kleinere vleugels tot 400 kg. Dat maakt deze versies prijstechnisch interessanter.

Wegvouwbare hoeken

Een andere tendens in de architectuur zijn de wegvouwbare hoeken, weet Lankveld uit ervaring. “Door de dakconstructie of verdieping voldoende stijf te detailleren, kan een hoekpaal of -kolom verder uit de hoek gezet worden of zelfs volledig vervallen. Die grote opening kunnen we perfect met onze vouwwanden ‘opvullen’. Zeker in geopende toestand geeft het een uiterst ruimtelijk buitengevoel. In het verleden waren we nog enigszins voorzichtig met dergelijke configuraties, om de wind- en waterdichtheid te allen tijde te kunnen garanderen, maar ook daarin heeft een ontwikkeling plaatsgevonden. Behalve onze aluminium vouwwanden, kunnen we nu ook wegvouwbare hoeken realiseren met de hout-aluminium (Combiline) en houten vouwwanden (Woodline).”

Solarlux kan vouwwanden realiseren die voldoen aan WK2 tot hoogtes van 3,5 meter (Highline).

Bewust van BENG

Lankveld constateert verder dat ook de residentiële markt meer en meer gefocust is op goede bouwfysische eigenschappen en BENG als het ware heeft omarmd. “Vaak wordt in het offertestadium al gevraagd naar Uw-waardes, luchtdichtheid en ook dus naar specifiekere glassoorten, en zien we dat in kleinere bestekken de LTA- en ZTA-waarden opgegeven worden. Dat is precies de bedoeling van BENG. Dat men zich bewuster wordt van de energiebehoefte van een gebouw en daar in de ontwerpfase al rekening mee houdt. Een mooie trend die nu een grote vlucht neemt. Dat geldt sowieso ook voor het 3D-ontwerpen en visualiseren. In onze offertes verwerken we standaard 3D-visualisaties in open en gesloten toestand. Het heeft ons geen windeieren gelegd. Zelfs tijdens de coronaperiode vonden onze vouwwanden gretig aftrek. Zoom of Teams bleek een goed alternatief voor een fysieke kennismaking met onze concepten.”  

De slank geprofileerde glazen puien van Solarlux bieden maximale transparantie.

Tot slot nog enkele kleine nieuwtjes. “Voor de kleinere afmetingen van onze minimalistische schuifpui Cero passen we tegenwoordig lichtere motoren toe voor de kleinere vleugels tot 400 kg,” zegt Lankveld. “Het maakt de kleinere elektrische versies prijstechnisch veel interessanter. Daarnaast kunnen we alarmsystemen integreren in onze concepten. Het magneetcontact wordt dan direct mee ingebouwd in de espagnoletten, terwijl de bedrading verdekt wordt weggesluisd in de profielen. Esthetisch weer een stukje fraaier.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details