Platform over gevels, glas & daken
Nieuwbouw autogigant: Nu al een iconisch gebouw
​Het zonlicht zorgt voor een interactie tussen lichtomstandigheden en het geanodiseerd materiaal.

Nieuwbouw autogigant: Nu al een iconisch gebouw

Aan de A59 bij Waalwijk wordt binnenkort het nieuwe hoofdkantoor en logistieke centrum van Van Mossel Automotive Groep opgeleverd. Het is nu al een iconisch gebouw. Met dank aan de aluminium gevelbekleding in een one-off designprofilering van Hans Laukien GmbH uit Kiel (D). Importeur Metal Cladding Systems bracht de juiste partijen bij elkaar om tot een esthetisch fraai én financieel gezond resultaat te komen.

Aan de A59 bij Waalwijk wordt binnenkort het nieuwe hoofdkantoor en logistieke centrum van Van Mossel Automotive Groep opgeleverd.

Het nieuwe onderkomen van Van Mossel voldoet aan de allerlaatste milieunormen. Directeur Eric Berkhof hecht veel waarde aan duurzaam bouwen, met oog voor het milieu. Het project wordt dan ook gerealiseerd met een Breeam duurzaamheidscertificering. En dat komt ook terug in de keuze voor de gevelbekleding. “Van Aken Concepts, Architecture & Engineering heeft bewust gekozen voor een geanodiseerde, aluminium gevelbekleding”, weet Maarten Zaat van Metal Cladding Systems. “Al snel kwam het systeem van Hans Laukien ter sprake. Samen met de architect en gevelbouwer Damu Systeembouw uit Waspik hebben we een patroon voorgesteld.”

Wildverband

De systemen van Hans Laukien kenmerken zich door hun grote mate van vormvrijheid. “Een aantal typen wordt gewalst in een continu proces, maar een veel groter aantal uitvoeringen wordt per profilering, per plaat geperst en is daardoor volledig aanpasbaar qua maatvoering en vormgeving”, legt Zaat uit. “De architect kan dus in theorie zijn eigen profieltype laten maken. Dat is hier ook gebeurd. De gekozen proflering bestaat uit twee verschillende golfvormen die ook allebei in spiegelbeeld zijn geproduceerd. Op basis van dat patroon is er een viertal variaties gemaakt. Door deze ‘random’ te monteren, krijg je een soort wildverband wat erg mooi oogt. Na goedkeuring is er een mock-up op ware grootte gemaakt om te zien of het aan de verwachting voldeed. Belangrijk was om te zien hoe de profilering en bronskleur zouden samengaan met het voorgestelde patroon. Het bleek een succes.” 

De systemen van Hans Laukien kenmerken zich door hun grote mate van vormvrijheid.

Fraaie interactie 

Vanwege de grootte van het project was een nauwe samenwerking met alle partijen noodzakelijk om ervoor te zorgen dat alles op tijd werd gespecificeerd, geproduceerd, geleverd en uiteraard gemonteerd, vervolgt Zaat. “Het materiaal is eerst door Coil in België geanodiseerd en op rol (coils) aangeleverd aan Hans Laukien in Kiel die de profilering erin heeft geperst. Alles werd per type verpakt en gemerkt, zodat Damu Systeembouw geen vertraging zou oplopen met uitzoekwerk op locatie.” Metal Cladding Systems heeft op zijn beurt bij Hans Laukien de nodige productieslots gereserveerd, zodat alles met de bouwstroom mee op tijd kon worden geproduceerd en geleverd. “En dat is aardig gelukt”, zegt Zaat met gepaste trots. “Het is nu al een iconisch gebouw.” 

De interactie tussen de geanodiseerde gevelbekleding en het zonlicht is erg fraai. En door de specifieke eigenschappen van het geanodiseerd oppervlak blijft de gevel stralen, tot in lengte van jaren. “Van verkrijting, afpellen of verkleuring is geen sprake”, weet Zaat. “In feite is anodisatie niets anders dan het gecontroleerd laten oxideren van het aluminium. Het is dus 100% materiaaleigen en homogeen van samenstelling.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details