Platform over gevels, glas & daken
​Nederlandse fabrikant van aluminium kozijnen en vliesgevels investeert in volautomatische productielijn
Tijdens de machinereceptie werd nog eens duidelijk hoe ervaren en toegewijd het team van Soenen Hendrik is. Het resultaat was een perfect afgewerkt profiel.

​Nederlandse fabrikant van aluminium kozijnen en vliesgevels investeert in volautomatische productielijn

Snel en onbemand produceren doet rendement én output stijgen

Maakbedrijven die concurrentieel willen blijven, moeten zichzelf steeds weer in vraag stellen. Centraal staat een drang naar innovatie maar ook de continue evaluatie van het machinepark. Toen ze bij Van Hoesel Aluminium Kozijnen in Goirle zowat een jaar geleden beslisten om hun verouderde doorloopmachine te vervangen, kwamen ze eerder toevallig met Soenen Hendrik in contact. Binnenkort bewerken ze de verschillende profielen voor de productie van kozijnen en vliesgevels op een geautomatiseerde productielijn van de specialist uit Izegem (België), de snelste in haar soort. Vanaf nu kunnen ze nog meer verschillende profielen op dezelfde machine bewerken en is de doorlooptijd korter. Bovendien kan er onbemand geproduceerd worden, waardoor rendement én output aanzienlijk toenemen.

Soenen Hendrik ontwikkelt en produceert voor Van Hoesel Aluminium Kozijnen een automatische productielijnen voor de bewerking van de meest uiteenlopende aluminium profielen.

Van Hoesel Aluminium Kozijnen is al ruim 50 jaar gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en monteren van aluminium kozijnen en vliesgevels. Daarvoor kunnen ze rekenen op een team van enthousiaste medewerkers en een sterk geautomatiseerd, up-to-date machinepark. “We waren één van de eerste firma’s in Nederland met een doorloopmachine. Kijkend naar de ontwikkelingen en technische vooruitgang in de afgelopen 15 jaar, beslisten we zowat een jaar geleden om op zoek te gaan naar een nieuwe machine, waarmee we onze mogelijkheden nog verder konden uitbreiden en de capaciteit konden verhogen”, vertelt operationeel directeur Ruud Baelemans. “We maakten eerst een overzicht van wat de markt te bieden had. Daar waren de oplossingen van Soenen Hendrik niet bij, omdat we er vanuit gingen dat die enkel voor kunststof profielen ingezet konden worden. Toen sales representative Pepijn Carlier midden in coronatijd een catalogus onder de deur schoof, ging de bal aan het rollen. Er volgde een positief verkennend gesprek, waar we een uitgebreide vragenlijst beantwoord zagen. Op bezoek in de fabriek raakten we onder de indruk van de kwaliteit en performantie van hun geautomatiseerde, hoogtechnologische productielijnen voor de bewerking van profielen.”

De profielen worden gefreesd en geboord, gezaagd en getegenprofileerd en tot slot automatisch gesorteerd op de uitvoertafel.

Onbemand produceren resulteert in hoger rendement

Soenen Hendrik nam het project meteen in handen. R&D, verkoop, productie, ontwikkeling en integratie van software, assemblage, installatie, dienst na verkoop,…, en zelfs transport – ze doen alles in eigen beheer. Op basis van de behoeften van de klant ontwikkelden ze een productielijn, die alle noodzakelijke aluminium profielen kan bewerken. De machine herkent de profielen die door de operator op de invoertafel gelegd worden en voert de job perfect uit: frezen en boren, zagen en tegenprofileren, en tot slot volautomatisch sorteren op de uitvoertafel. “De kennis zit in de machines, die rechtstreeks vanuit de software gestuurd worden. Controle-instrumenten, waaronder camera’s, voorkomen voor en tijdens de bewerking van de profielen elke fout en er is ook zelfoptimalisatie en automatische breukdetectie van de gereedschappen. De bewerking van het gereedschap, dat vervangen moet worden, wordt automatisch overgenomen door andere beschikbare gereedschappen, waardoor elke machinestilstand vermeden kan worden”, licht Pepijn Carlier toe. “Aangezien deze Smart Machines onbemand werken, kunnen operatoren op een andere plaats in het productieproces ingeschakeld worden. De capaciteit wordt uitgebreid, de doorlooptijd verkort en de output verhoogd, waardoor efficiëntie en rendement op de werkvloer aanzienlijk hoger liggen.”

De productielijn wordt rechtstreeks aangestuurd vanuit de software van de Nederlandse fabrikant.

Klaar voor de toekomst

Bij Van Hoesel Aluminium Kozijnen kunnen vanaf nu vanuit de HiCAD en Logikal softwarepakketten alle mogelijke profielen op éen machine bewerkt worden. Bovendien kunnen ze meer bewerkingen, zoals het tegenprofileren, automatisch uitvoeren. “We zijn heel tevreden dat Soenen Hendrik op ons pad kwam. Ze speelden flexibel in op onze wensen en ontwikkelden een geschikte maatoplossing”, sluit Baelemans af. “Bovendien konden we dankzij de MR-bril vooraf zien hoe de productielijn eruit zou zien en hoe ze in onze productiehal geïntegreerd zou worden. Ook tijdens de machinereceptie in hun productiehal werd nog eens duidelijk hoe ervaren en toegewijd het team van Soenen Hendrik is. Met deze geautomatiseerde productielijn zijn we alvast klaar voor de uitdagingen van vandaag en morgen.”  

Het systeem herkent de profielen en voert elke job perfect uit. De afgewerkte profielen worden volautomatisch gesorteerd op de uitvoertafel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details