Platform over gevels, glas & daken
Natuursteengranulaat in plaat of plank
Het politiebureau in Bergen op Zoom is uitgevoerd met Petrarch-gevelpanelen.

Natuursteengranulaat in plaat of plank

Sinds 2008 importeert CFS Nederland de gevelpanelen van Petrarch op de Nederlandse markt. Het natuursteengranulaat is aanzienlijk lichter van gewicht dan zijn natuurstenen tegenhangers, beschikbaar in vele kleuren en leent zich uitstekend voor toepassing in een geventileerde gevelconstructie. Petrarch is tegenwoordig ook als Planx in plankprofiel beschikbaar en werd voor het eerst toegepast bij sportcomplex Het Baken in Zeewolde.

De gevel van Sportcomplex Het Baken in Zeewolde is uitgevoerd met Petrarch Planx.

Petrarch is een glasvezelversterkt product op basis van natuurlijke mineralen, zoals marmer en graniet. “Het product biedt een ongekende ontwerpvrijheid omdat we in het productieproces kunnen variëren met additieven en pigmenten”, legt Michiel van CFS Nederland uit. “Ook kunnen er motieven of patronen in de mal worden aangebracht. De sky is the limit met Petrarch, zowel qua kleur als qua textuur en dat alles ook nog eens uitermate budgetvriendelijk. Het product is licht van gewicht, neemt geen vuil en vocht op en laat zich heel eenvoudig reinigen.”

Radisson Blu hotel in Brugge met Petrarch-panelen.

Kant-en-klaar gevelsysteem

Petrarch is beschikbaar in diktes van 7 of 10 millimeter en wordt doorgaans mechanisch bevestigd of verlijmd. “Wij leveren de complete gevelopbouw kant-en-klaar op maat, inclusief ontwerp, berekening én aluminium achterconstructie”, zegt Michiel. “Alles wordt georganiseerd vanuit het kantoor in Oosterhout en dat is voor gevelbouwers wel zo prettig.” Ook architecten weten de voordelen van Petrarch op waarde te schatten. “Recente projecten die met Petrarch-gevelpanelen zijn uitgevoerd, zijn het politiebureau in Bergen op Zoom en het Radisson Blu hotel in Brugge. Daarnaast leent Petrarch zich ook uitstekend voor interieurtoepassingen, zoals in het Phoenixgebouw in Brussel. De mogelijkheden zijn eindeloos, ook qua kleuren. Er is keuze uit 1.600 standaard kleuren en vanaf 400 m2 wordt een maatwerkkleur kosteloos aangemaakt. Bij het politiebureau in Bergen op Zoom heeft Van Pelt architecten uit Cromvoirt bijvoorbeeld vier custom kleuren gecombineerd.”

Planx plankprofiel

Ook Slangen + Koenis Architecten is al vele jaren bekend met Petrarch en heeft met de gevel van Sportcomplex Het Baken in Zeewolde zelfs een wereldprimeur te pakken. “Het is de eerste gevel die is uitgevoerd met Petrarch Planx, in feite een restproduct van de productie van het plaatmateriaal. Afvalmateriaal, van de productie van de groot formaat panelen wordt verzaagd tot een standaard gevelplank, de Planx”, legt Michiel uit. “We vinden het belangrijk om goed om te gaan met de grondstoffen van onze planeet en zijn trots op deze duurzame manier van produceren.”

Aanvankelijk was het idee om de plint van Het Baken in prefab beton uit te voeren, maar uiteindelijk is gekozen voor Petrarch Planx, een vele malen lichter en budgetvriendelijker alternatief. “Het voordeel is dat we de planken, net als het plaatmateriaal, in elke kleur en textuur kunnen produceren, zodat ook het uiterlijk van beton of baksteen benaderd kan worden. Dat is hier in Zeewolde dus gebeurd. De plankprofielen van slechts 7 millimeter dik zijn geleverd in drie tinten grijs en dat resulteert in een fraai en gevarieerd gevelbeeld.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details