Woontoren Ekla
01:40
15-11-2017

Molenbeek | Woontoren Ekla: Een unieke woontoren in het centrum van Brussel

Rond het Brusselse Weststation verrijst, mooi gelegen in het groen, een imposante woontoren op een oppervlakte van ruim 8.000 m2. In de woontoren worden 88 laag-energie-appartementen en vier rooftopvilla’s gerealiseerd. Ondergrondse parkeerplaatsen en de nabijheid van bus-, tram-, metrohaltes en het Weststation maken het complex tot een zeer goede uitvalsbasis. Tel daar de vele nabijgelegen voorzieningen bij op en het enthousiasme van de betrokken partijen is helder. En, last but not least, elke woonunit biedt een fenomenaal uitzicht over de stad Brussel. Project Ekla: toonaangevend, zoveel is zeker. De aannemer is Besix Belgie en de opdrachtgever projectontwikkelaar Re-Vive.

Verschillende testen
Aliplast Aluminium Systems, dat als onderdeel van de Corialis-Groep, verantwoordelijk is voor het aluminium systeem voor de ramen, heeft speciaal voor dit project verschillende akoestische testen uitgevoerd. Aliplast kan doordat zij alles onder één dak produceren snel schakelen op dit soort project specifieke vragen. Aan het woord is Marc Mulders, salesmanager Nederland: “Deze testen waren nodig, omdat de architect, vanwege het gegeven dat de woontoren in een zeer druk stedelijk gebied ligt, een bepaalde akoestische waarde wilde halen. Als gevolg daarvan is er bijvoorbeeld gewerkt met zwaarder glas. Daarnaast hebben we testen uitgevoerd omdat er, eveneens vanuit de architect, BURO II – archi + I, gevraagd werd naar een ATG (vergelijkbaar met het Nederlandse Komo-certificaat); een systeemcertificaat waaruit blijkt dat het gebouw aan bepaalde normen betreffende extra luchtdichtheid, waterdichtheid en weerstand tegen wind voldoet.”

Aliplast_Ekla_Molenbeek1

Een specifiek project
Dit was nogal een specifiek project, omdat er sprake was van een houtskeletbouw (HSB) waarbij de HSB-elementen direct tegen de betonstructuur worden gehangen. Deze verdiepingshoge elementen zorgen voor een snelle bouw op de bouwplaats. De partner van Aliplast, Mondana, heeft de productie van de kozijnen voor haar rekening genomen. “Feitelijk bouw je in de fabriek al de hele muur op die later in het werk wordt geïntegreerd en dat heeft weer een hele goede invloed op de te behalen luchtdichtheid. Om een perfecte afwerking te bereiken, heeft de architect gekozen voor een voorzetkader waarvoor wij vervolgens weer een aantal profielen hebben bedacht. Naast dat we als systeemhuis alles onder één dak ontwikkelen, beschikken we ook over een eigen extrudeer-afdeling, zodat we zoveel mogelijk in kunnen spelen op de wensen van onze klanten,” aldus Mulders. “Men kan bij ons terecht voor aluminiumgevelsystemen voor de bouw van een terrasoverkapping tot een complex project als Ekla Molenbeek.”

Gecertificeerde testwand
“Een uitdaging was nog wel de tijdspanne waarbinnen de testen moesten plaatsvinden. Omdat we binnen ons bedrijf een gecertificeerde testwand hebben staan, konden we snel de gewenste acties ondernemen. Uiteraard heeft een externe, onafhankelijke organisatie de testresultaten goedgekeurd,” vertelt de salesmanager. “Wat ik ook écht mooi vind in dit project, is het gebruik van de Star75 verborgen vleugel die als niet zichtbare vleugel aangebracht kan worden. Dit gaf de architect veel vrijheid in zijn lijnenspel. Zo is er, vanaf de buitenkant, geen verschil te zien tussen een vast raam en een draai-kiep raam en dat vind ik persoonlijk een mooi staaltje bouwwerk.”

Tekst: Susan Moonen     Beeld: Re-Vive, architect B2Ai

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Brussel , Molenbeek , Projecten , Woontoren Ekla

Gevelbouw partners

STC college RotterdamBedrijvenpand Uplake