Platform over gevels, glas & daken
Minder werk en optimaal genot met VIP -panelen  bij gevelrenovatie

Minder werk en optimaal genot met VIP -panelen bij gevelrenovatie

Gevelpanelen met een minimale dikte en enorm hoge isolatiewaarde: een fantastisch product en uitermate geschikt voor gevelrenovatie. “Bij renovatie wordt naast een verfraaiing van de gevel, tegenwoordig ook een hogere isolatiewaarde geëist. Met deze VIP-panelen bieden we de ultieme oplossing,” zegt Tom Willems, accountmanager bij GBP, een bedrijf dat al sinds 1906 sandwichpanelen voor de kozijnindustrie en gevelbouw produceert.

De iQ Vip (R)evolution panelen bestaan uit een vacuüm isolatieplaat met een micro-poreuze kern, verpakt in een dun, gasdicht omhulsel. (Beeld: GBP)

 

Enorm hoge Rc-waarde

De GBP-VIP-panelen met een kerndikte van slechts 25 mm behalen al een U-waarde van 0,29 W/(m2.K). “Dit staat gelijk aan een RC-waarde van 3,5 m2 K/W,” legt Willems uit. “Als je dezelfde waarden met traditionele isolatiematerialen -zoals steenwol en EPS- wilt bereiken, zullen er doorgaans diktes van meer dan 100 mm toegepast moeten worden en dat past vaak niet bij renovatieprojecten.”

Voordeel: als de oude gevel er niet uit hoeft, kunnen bewoners tijdens de renovatie gewoon in hun woning verblijven. Ook de binnenzijde van de gevelpanelen, waar vaak de radiatoren bevestigd zijn, kunnen helemaal intact blijven.

 

Extra gevelschil

“Daarnaast,” voegt Willems toe, “zijn de GBP-VIP-panelen ook uitermate geschikt als extra gevelschil. Het is een misverstand dat wanneer er asbesthoudend materiaal in de gevel zit, dit altijd verwijderd moet worden. Wanneer er sprake is van hechtgebonden asbest waarbij de asbestvezels stevig vast zitten in het materiaal en het asbest in goede staat verkeert en het niet meer verder bewerkt hoeft te worden, dan mag je het laten afschermen. De dunne VIP-panelen kunnen in zulke gevallen als een extra gevelschil aangebracht worden over de bestaande gevel heen. De enorme kostenbesparing is vele malen groter dan de meerprijs van de VIP-panelen.”

Het eindresultaat: de GBP-VIP-panelen aangebracht op de gevel van de woningflat in Leiderdorp.

 

Legio voordelen

Willems geeft eerlijk toe dat het soms best wat moeite kost om aannemer en bewoners te overtuigen dat het asbest kan blijven zitten. “Het is belangrijk dan aan te tonen dat het écht mag van de overheid en te laten zien dat de gevel dan alsnog voldoet aan alle normen en eisen.” Het plaatsen van de dunne maar goed isolerende GBP-VIP-gevelpanelen biedt bij veel projecten enorme voordelen: zo hoeft de aannemer geen speciaal asbestreinigingstraject in te gaan, wat tijd en kosten bespaart. De bewoners op hun beurt zijn content dat de oude gevel er niet uit hoeft en ze tijdens de renovatie gewoon in hun woning kunnen verblijven. Ook de binnenzijde van de gevelpanelen, waar vaak de radiatoren bevestigd zijn, kunnen helemaal intact blijven.

De VIP-panelen die GBP heeft toegepast bij de woningflat in Leiderdorp.

 

Flatwoningen Merelstraat Leiderdorp

Bij de renovatie van flatwoningen in Leiderdorp, zijn maar liefst zo’n 2000 m2 aan GBP-VIP-panelen toegepast. “De aannemer wilde – conform het Bouwbesluit – nieuw geïsoleerde panelen met een behoorlijke dikte toepassen, maar ik heb de klant het alternatief geboden om over te stappen op de iQ Vip (R)evolution panelen.” Willems besluit: “De flatwoningen voldoen nu ruimschoots aan de hogere energie eisen die eraan gesteld waren.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details