Platform over gevels, glas & daken
Minder brand, minder slachtoffers en minder schade dankzij brandwerende gevels, ramen en deuren

Minder brand, minder slachtoffers en minder schade dankzij brandwerende gevels, ramen en deuren

De brandveiligheid van gebouwen laat vaak te wensen over, terwijl de eigenaars en gebruikers denken dat het wel goed zit. Toch is het belangrijk de nodige maatregelen te treffen, aangezien een brand heel wat slachtoffers kan eisen en schade kan aanrichten. De keuze voor een uitgekiende combinatie van brandwerende gevels, ramen en deuren en brandwerende beglazing bij een nieuwbouw- of renovatieproject helpt om het risico op brand aanzienlijk te verminderen. Sapa biedt verschillende aluminium oplossingen die de brandveiligheid van gebouwen verhogen: het Elegance 52 FR vliesgevelsysteem, de Avantis 70 en 75 FR ramen en het Thermo 74 systeem voor de constructie van deuren en scheidingswanden.

AZ Tower is the tallest building in CZSapa biedt met Elegance 52 FR een brandwerend aluminium vliesgevelsysteem voor de maximale beveiliging van verticale en hellende gevels tegen rook en brand.

“Elk bedrijf wil brand vermijden. Een brand in een kantoorgebouw of een industriële omgeving kan immers slachtoffers onder de werknemers eisen en heel wat materiële schade met zich meebrengen. Bovendien vallen de werkzaamheden stil, waardoor de firma op dat vlak ook nog eens bijkomende financiële – en reputatieschade kan oplopen. Het is daarom aangewezen om bij een nieuwbouw- of renovatieproject naast andere maatregelen ook meteen te kiezen voor oplossingen die brandwerend zijn en/of brandvertragend werken,” valt Jos Visser, product manager bij Hydro Building Systems Netherlands, meteen met de deur in huis. “Bij het ontwerp van een gebouw is het belangrijk om brandwerende ramen, deuren en vliesgevels te integreren om overslag van het ene naar het andere brandcompartiment in het gebouw zelf te voorkomen, maar ook overslag naar aanpalende gebouwen. Met ons merk Sapa zijn we dan ook trots een volledig assortiment te kunnen aanbieden met producten die aan de geldende strenge normen voor brandveiligheid voldoen.”

Brandwerende vliesgevel

Zo biedt de firma met Elegance 52 FR een brandwerend aluminium vliesgevelsysteem voor de maximale beveiliging van verticale en hellende gevels tegen rook en brand. Een combinatie van complementaire afdichtingstrips, stalen klemstukken, koelstrips en brandwerende beglazing zorgt ervoor dat deze oplossing voldoet aan de normen voor classificatie EW30, EI30 en EW60. Dit systeem bestaat uit profielen met een bouwdiepte tussen 85 en 183 mm en een aanzichtbreedte van 52 mm voor beglazing met een dikte van 16 tot 48 mm. “Met Elegance 52 FR is het ook mogelijk om dakelementen te realiseren, bijvoorbeeld een lichtstraat of een vliesgevel die gedeeltelijk onder een bepaalde hellingshoek gebouwd wordt. Bovendien werd de Elegance 52 FR vliesgeveloplossing ook getest in combinatie met brandwerende ramen en deuren,” stelt Jos Visser. “Zo kunnen we niet alleen de brandveiligheid van de losse elementen aantonen, maar ook die van de combinatie van ramen en deuren in de vliesgevel.”

Brandwerende ramen

Avantis 70 en 75 FR zijn aluminium profielen met een bouwdiepte van respectievelijk 70 en 75 mm en een vleugeldiepte van 80 of 85 mm voor brandwerende ramen met vaste delen, maar ook voor naar binnen draaiende-, draaikiep- en valramen. Ook hier worden complementaire afdichtingstrips, stalen klemstukken, koelstrips met brandwerende beglazing gecombineerd, waardoor ze voldoen aan de Europese brandnormen volgens classificatie EW30 en EI30.

Thermo 74 wordt al jaren gebruikt voor de constructie van brandwerende enkele en dubbele deuren en scheidingswanden.

Brandwerende deuren en scheidingswanden

Thermo 74 is dan weer een aluminium systeem, dat speciaal ontwikkeld werd voor de constructie van brandwerende deuren en scheidingswanden met een bouw- en vleugeldiepte van 74 mm en een beglazing met een dikte tussen 7 en 47 mm. De profielen zijn ideaal voor enkele deuren met een maximale afmeting van 1400 mm breed en 3000 mm hoog, dubbele deuren tot 2500 mm breed en 3000 mm hoog en scheidingswanden van 6000 mm breed en 4000 mm hoog. “Uitvoerige testen toonden aan dat deze oplossing voldoet aan de geldende brandnormen. Het Thermo 74 systeem wordt dan ook al jaren gebruikt voor de constructie van brandwerende enkele en dubbele deuren en scheidingswanden,” sluit product manager Jos Visser af. “Het gebruik van beglazingsprofielen aan binnen- en buitenzijde maakt deze oplossing uitermate flexibel. Zo kunnen immers veel verschillende uitvoeringen gemaakt worden met een minimum aan profielen.”  

Tekst: Johan Debaere    Beelden: Hydro Building Systems Netherlands – merk Sapa
Uitgelichte afbeelding: Avantis 70 en 75 FR zijn aluminium profielen voor brandwerende ramen met vaste delen, maar ook voor naar binnen draaiende -, draaikip- en valramen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details