Platform over gevels, glas & daken
Producten

Milieuvriendelijke oppervlaktebehandeling voor een betere hechting van tapes op diverse ondergronden

tesa2_60155_application
Om het beste resultaat te bereiken, wordt met een pluisvrij doekje een dunne laag van deze hechtingsbevorderaar over het gehele oppervlak gesmeerd.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | tesa®

27 oktober 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Zelfklevende tapes zorgen voor het verbinden van materialen zonder deze te beschadigen. Met 7.000 verschillende producten voor de meest uiteenlopende toepassingen is tesa® dé specialist op dat vlak. De firma biedt echter ook oplossingen, zoals de tesa® 60155 Adhesion Promoter EcoBond, waarmee oppervlakken voor het verlijmen behandeld worden om de kleefkracht van de tapes uit de ACXplus familie te verbeteren, aangezien tests aanzienlijk hogere afpelhechtingswaarden aantonen. Deze sneldrogende, transparante oplossing is milieuvriendelijk en niet schadelijk voor de gezondheid van de gebruiker. Ze is eenvoudig aan te brengen op de meeste metalen (bijv. aluminium en staal) en andere niet-poreuze materialen, maar is niet geschikt voor kunststoffen en andere substraten met een lage oppervlakte-energie. 

Met de tesa® 60155 Adhesion Promoter EcoBond worden oppervlakken voor het verlijmen behandeld om de kleefkracht van de ACXplus tapes nog te verbeteren.

“Alvorens de tesa® 60155 aan te brengen, raden we aan om het oppervlak te reinigen met een pluisvrije doek met ethanol, isopropanol of de tesa® 60040 Industry Cleaner. Zo worden stof, vet, olie, vocht en andere verontreinigingen verwijderd. De temperatuur van het oppervlak ligt idealiter tussen 15 °C en 25 °C,” legt marketing & communications manager Jonas De Backer uit. “Om het beste resultaat te bereiken, wordt met een pluisvrij doekje een dunne laag van deze hechtingsbevorderaar over het gehele oppervlak gesmeerd – dus niet met een borstel, pen of spons. Veeg slechts eenmaal en ook in één richting – niet heen en weer. Als er teveel oplossing aangebracht wordt, kan dit immers de hechting verminderen. Het is belangrijk tenminste 10 minuten te wachten, zodat de oplosmiddelen kunnen verdampen. Zorg ervoor dat het behandelde oppervlak vrij is van verontreinigingen voordat de tape aangebracht wordt. Zodra het oppervlak behandeld is, moet de hechting binnen de 2 uur gebeuren. Lukt dat niet, dan moet het activeringsproces eenmalig herhaald worden. Aangezien er verschillende substraatformules bestaan, is het aangewezen om deze tesa® 60155 Adhesion Promoter EcoBond vóór gebruik te testen.”

Dit product behoudt zijn werking tenminste 12 maanden als het in de originele, gesloten verpakking en bij kamertemperatuur opgeslagen wordt. Daarom is het ook belangrijk om na elk gebruik de verpakking goed af te sluiten. Langdurige blootstelling aan vocht in de lucht veroorzaakt immers vertroebeling van het product, waardoor het zijn werking verliest. Gebruik de tesa® 60155 Adhesion Promoter EcoBond ook niet meer als die ondoorzichtig in plaats van transparant is.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Erik Imming

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details