Platform over gevels, glas & daken
Milieuvriendelijk esthetisch innovatief alternatief voor traditionele materialen in architectuur
Bij ‘VIVAWEST-Verwaltungsgebäude’ in Gelsenkirchen (D) zijn de gevelpanelen en profielen gepoedercoat met IGP-LivingSurfaces 591T, diepmatte fijnstructuur. Het sluit zo optimaal aan bij de omliggende industriële architectuur. Het gebouw heeft de BDA-architectuurprijs 2020 gewonnen. (Beeld: ARCHITEKTURFOTOGRAFIE ALEXANDER BERNHARD (alexander-bernhard.net))

Milieuvriendelijk esthetisch innovatief alternatief voor traditionele materialen in architectuur

Wie vandaag de dag op een grondstofbesparende en milieuvriendelijke manier wil bouwen, moet de toegepaste materialen zorgvuldig kiezen. Daarbij is het van belang dat er niet alleen gekeken wordt naar de impact van de materialen -en de productie ervan- op het milieu en de mens, maar ook naar de logistieke en constructieve inspanning die vereist is bij het transport en de assemblage van de materialen. “En naar de interactie met de andere onderdelen van het gebouw,” zegt Anja Meerhoff, architectuur consultant bij IGP Powder Coatings. De Zwitserse fabrikant van hoogwaardige architecturale poedercoatings werkt al jaren aan technologisch geavanceerde oppervlakten met gelijkwaardige esthetische kwaliteit en komt nu met een unieke nieuwe lijn: Living Surfaces.

Ook voor keramiek (links), veelvuldig toegepast in de architectuur, heeft IGP Powder Coatings een perfect alternatief (rechts): een poedercoating met een enigszins gladde, spiegelende uitstraling in zijdeglans of hoogglans in elke gewenste kleur. (Beeld: IGP Powder Coatings)

Trends 

Sinds de jaren zestig wordt in de architectuur veel gewerkt met beton, niet alleen constructief maar ook als vormgevings- en ontwerpelement. Zware steenachtige materialen, zoals beton maar ook steen en keramiek, drukken met een flink gewicht op de constructie. Als architect loop je dan tegen beperkingen aan bij het ontwerp en de dimensionering van de constructie. Gepoedercoat aluminium is niet alleen lichter, maar de slankere detailleringen leiden ook nog eens tot kostenbesparingen. Meerhoff: “Dus wanneer je hetzelfde esthetische effect wilt bereiken zonder natuurlijke materialen uit te putten of concessies te doen vanwege constructie technische uitdagingen, dan voorzie je het veel lichtere aluminium van een weerbestendige en milieuvriendelijke poedercoating uit de range Living Surfaces van IGP Powder Coatings.”

Op de nieuwe LabCampus op de luchthaven van München zet het kantoorgebouw LAB 48, naar ontwerp van Auer Weber Architekten, de norm voor de kwaliteit van de verdere ontwikkeling in de wijk. Voor de gevel hebben de architecten gekozen voor IGP-LivingSurfaces in de uitstraling van een fijnkorrelig betonoppervlak. (Beeld: Auer Weber Architekten)

Structuren creëren beleving

Erwin Kleuters, algemeen directeur bij IGP Benelux BV: “Aan de hand van innovatieve technieken hebben we drie series binnen Living Surfaces ontwikkeld. Micro speckels, Wave structure en Grain/plaster structure. Elk van de poedercoatingseries bestaan uit specifieke kleurmixen en korrelige texturen. Deze texturen en structuren zorgen voor een levendige uitstraling van het materiaal en creëeren een unieke beleving van het oppervlak. Op deze manier bereiken we echt de natuurlijke look & feel van het basismateriaal dat je normaal gesproken terugvindt in de natuur en zoals het binnen de gevelbouw is toegepast.” Meerhoff vult aan: “Het is zelfs mogelijk om projectspecifeke kleuren en texturen te laten maken. Geveloppervlakten krijgen niet alleen een levendige uitstraling, ze worden ook extreem weerbestendig.”

Bij het project Lincoln Square in Londen (EN) van PLP Architecture zijn de IGP-LivingSurfaces ‘White Gravel’ en ‘Hazelnut’ poedercoatings toegepast om een natuurlijke stenen uitstraling te realiseren. (Beeld: IGP Powder Coatings | PLP Nathaniel Moore )

Enorme architectonische vrijheid

Kleuters: “Niet alleen kleur en structuur zorgen voor die architectonische vrijheid, maar in detaillering ben je met aluminium ook veel vrijer. Je kunt bijna alles maken, wat een stuk uitdagender zou zijn geweest wanneer je voor traditionele materialen zoals beton, natuursteen of keramiek zou hebben gekozen. Met onze producten kunnen we op een efficiënte en milieuvriendelijke manier onderdelen van architectonische ontwerpen accentueren. Hiermee is er een perfect alternatief met alle voordelen die aluminium biedt, terwijl je er dezelfde esthetische uitstraling en beleving mee kunt bereiken zoals de architect het voor ogen heeft.”

Links: IGP-LivingSurfaces ‘Kalahari’, een look-alike voor cortenstaal, is een extreem grove poedercoatstructuur met een meerkleurig spikkeleffect Rechts: IGP-LivingSurfaces ‘Veiled Purity’, een koper-patina effect, heeft een fijne micro-structuur welke aangenaam aanvoelt en gemakkelijk te reinigen is. (Beeld: IGP Powder Coatings)

IGP past geavanceerde innovatieve technologische ontwikkelingen toe om energiebewust en milieubewust om te gaan met de façade en alles wat daarbij komt kijken. Zónder concessies te doen aan de esthetiek.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?