Platform over gevels, glas & daken
Metalen gevels van duurzaam naar volledig circulair
Metalen gevels van duurzaam naar volledig circulair

Metalen gevels van duurzaam naar volledig circulair

Twintig jaar vakblad Gevelbouw. Gedurende die twintig jaar waren er in elke editie van Gevelbouw prachtige metalen gevels te zien van VMRG Keurmerk gevelbouwers en hun toeleveranciers.

Met een technische levensduur van 75 tot 100 jaar zijn ook de metalen gevels uit de eerste edities van Gevelbouw nog steeds jong. Aluminium en stalen gevels zijn niet alleen een duurzame keuze vanwege de lange levensduur. Diverse andere aspecten spelen hierbij een rol. En in twintig jaar tijd zijn daar nog aspecten bijgekomen.

Slank

Een architect in een editie van Gevelbouw in 2007 over de keuze voor aluminium gevels: “Vanwege de eigenschappen en mogelijkheden van dit materiaal. Bovendien eiste de opdrachtgever kwaliteit voor deze luxe appartementen. Aluminium is onderhoudsarm, het levert een strak aanzien op, je kunt er slank mee construeren en het heeft goede isolatiewaarden. Daarnaast biedt het materiaal bij grote bewegende delen zoals schuifpuien een hoog bedieningsgemak door het relatief lichte gewicht. En ook een voordeel van aluminium profielen; je kunt aan weerszijden van de thermische onderbreking verschillende kleuren en afwerkingstechnieken toepassen.”

Stoer

Deze eigenschappen zijn nog steeds actueel en veel hiervan gelden ook voor staal. Stalen gevels komen we door de jaren heen onder meer tegen in Gevelbouw bijvoorbeeld bij de renovatie en restauratie van monumentale panden en voor gebouwen waar veiligheid en sterkte van materiaal belangrijk zijn. Kozijnen van staal, zowel voor buiten als binnen, en zowel in woningen als in bedrijfsgebouwen, zijn zeker de laatste jaren een belangrijke trend en geven een stoere en industriële uitstraling.

Kwaliteit

Wat blijft door de jaren heen is de kwaliteit van de metalen gevels. Want kiezen voor metaal als materiaal is al een keuze voor kwaliteit. Maar dit resulteert pas in een kwaliteitsgevelproduct van metaal als het gehele proces van engineering tot en met montage goed verloopt. 

De VMRG heeft daarom al jaren geleden samen met de bedrijven uit de metalen gevelbranche de VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen ontwikkeld. Hiermee ligt de kwaliteit van dit hele proces vast. Alle bij de VMRG aangesloten gevelbouwers werken conform deze eisen en hebben het VMRG Keurmerk, waarvoor zij jaarlijks diverse keuringen krijgen waarbij getoetst wordt of zij inderdaad voldoen aan de VMRG Kwaliteitseisen. Het VMRG Keurmerk wordt dan ook door architecten voorgeschreven in bestekken om verzekerd te zijn van een metalen kwaliteitsgevel.

VMRG Keurmerk

De VMRG Kwaliteitseisen zijn ook door de jaren heen verbeterd en uitgebreid. De bij de VMRG aangesloten bedrijven denken hierin mee. Elk jaar worden de nieuwste eisen gepubliceerd op de website van de VMRG. De afgelopen jaren zijn er bijvoorbeeld wijzigingen en uitbreidingen geweest om optimaal voorbereid te zijn op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen die op 1 juli 2023 van kracht wordt. Zo vallen bouwplaatskeuringen nu ook onder het VMRG Keurmerk om er zeker van te zijn dat ook de montage plaatsvindt conform de VMRG Kwaliteitseisen en Adviezen.

Henk Zoontjens, directeur VMRG.

Milieuvriendelijk

Waar de VMRG enorm op ingezet heeft door de jaren heen is circulariteit. Er is geïnvesteerd in diverse onderzoeken, innovatie- en proefprojecten. Metalen producten zijn door de enorm lange levensduur uitstekend her te gebruiken. Het materiaal is ook oneindig te recyclen, waardoor een gevel aan het einde van de levensduur omgesmolten weer een prachtige nieuwe metalen gevel wordt. En het mooie is dat dit maar een fractie kost van de energie die nodig was om er in eerste instantie metaal van te maken. Vriendelijk voor het milieu dus. Zo’n 95% van al het gevelmetaal dat vrijkomt uit gebouwen wordt al gerecycled. In nieuwe gevels is 55% van het aluminium al van circulaire herkomst. Er is op dit moment nog niet voldoende aanbod van gebruikt metaal, waardoor de vraag nog steeds groter is dan het aanbod. Dat is dus een belangrijke uitdaging voor de toekomst, waardoor we metalen gevels telkens weer een nieuw leven kunnen geven. 

Circulariteit

De VMRG werkt onder leiding van haar nieuwe directeur Henk Zoontjens onder andere aan deze uitdaging. Metalen gevels, dat is waar het in het gehele werkzame leven van Henk Zoontjens om draait. Zoontjens: “Veel mensen weten niet dat het recyclen van bijvoorbeeld aluminium maar 5% van de energie kost ten opzichte van het maken van nieuw aluminium. Ook het maken van staal uit schroot kost 45% minder energie dan uit ijzererts. Het feit dat het recyclingsproces van metaal oneindig herhaald kan worden, is nog te weinig bekend. Deze eigenschappen maken de keuze voor metalen gevels ook uit milieu-overwegingen interessant. Zeker als je daarbij ook de enorm lange levensduur, de mogelijkheden voor hergebruik van producten en het beperkte onderhoud meeneemt. Niet voor niets dat circulariteit een speerpunt was en blijft bij de VMRG.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details