Platform over gevels, glas & daken
Overig

Metadecor bezorgt gevel Fellenoord moiré-effect

Het voormalige Rabobankkantoor aan de Fellenoord in Eindhoven heeft een vooruitstrevende metamorfose ondergaan. Maar liefst anderhalf jaar is Metadecor bezig geweest met de montage van de in totaal 8.000 m2(!) aan strekmetaal in de gevel. De voorbereiding duurde zowaar nog langer. Een terugblik met Metadecors’ ontwerper Nafthali van der Toorn en projectleider Edwin Wesselink. In […]

15 september 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het voormalige Rabobankkantoor aan de Fellenoord in Eindhoven heeft een vooruitstrevende metamorfose ondergaan. Maar liefst anderhalf jaar is Metadecor bezig geweest met de montage van de in totaal 8.000 m2(!) aan strekmetaal in de gevel. De voorbereiding duurde zowaar nog langer. Een terugblik met Metadecors’ ontwerper Nafthali van der Toorn en projectleider Edwin Wesselink.

In het ontwerp van UNStudio staat een gezond, duurzaam en flexibel werkconcept voor de nieuwe gebruiker (Rijksvastgoedbedrijf) en de omgeving centraal. Het gebouwontwerp is van BREEAM-Excellent duurzaamheidniveau, wat betekent dat het gebouw is opgeleverd zonder aansluiting voor aardgas en is uitgerust met de nieuwste generatie technologieën, zoals lokalisatiesensoren en een intelligente data-infrastructuur. Deze toepassingen maken het gedrag van de gebruikers inzichtelijk en dat zorgt voor een lager energieverbruik en een efficiënter gebruik van de ruimtes. Zo is Fellenoord in Eindhoven klaar voor de toekomst.

Aandacht voor details

Ook de nieuwe gevel is klaar voor de toekomst. “We zijn al in een vroeg stadium door UNStudio benaderd om ons licht te laten schijnen op het gevelontwerp,” begint Van der Toorn. “Het project omvat namelijk meer dan 8000 m2 aan strekmetaal. Een gigantische hoeveelheid in bovendien niet alledaagse toepassingen. De gevelbanden zijn bijvoorbeeld niet overal gelijk van formaat en een deel van de gevel is uitgevoerd als een dubbele huidgevel. Hiertoe hebben we MD Strekmetaal dubbel toegepast (twee lagen met een tussenafstand van 10 centimeter van elkaar) om de statische gevel een moiré effect te geven. Dat effect wordt nog versterkt door een afwijkende kleur voor beide lagen (lichtgrijs en zwart) en door het patroon / de mazen in de binnenste plaat iets te kantelen ten opzichte van de buitenste plaat.” Ook het ontwerp van de hulp- en achterconstructie komt uit de koker van Metadecor. “Voor de bevestiging van het MD Strekmetaal hebben we bovendien speciale frames, isolators en MD Clips ontwikkeld, waarop zowel de binnenste als de buitenste laag is gemonteerd.”

Rabobank Fellenoord

Behalve de gevelbekleding aan de buitenzijde heeft Metadecor ook het interieur in het Atrium bekleed met MD Strekmetaal

40.000 componenten

Fellenoord is voor Metadecor een van de grootste en meest langlopende geweest. “We hebben anderhalf jaar continu met een groot montageteam aan dit project gewerkt,” blikt Wesselink terug. “De schuine gevelbanden en de dubbele huidgevel hadden allemaal unieke detailleringen. In de werkplaats werd zoveel mogelijk voorgemonteerd. Neemt niet weg dat we op locatie nog de nodige assemblagetaken moesten uitvoeren. Per gevel moet je toch rekenen op zo’n 40.000 (!) componenten, gaande van een boutje, moertje en ringetje tot de MD Clips en het MD Strekmetaal. Dat vroeg ook in de werkplaats de nodige voorbereiding en een juiste pakketering voor het just-in-time aanleveren van alle onderdelen op de juiste locatie op de bouw. In de engineeringsfase hebben we hier veel tijd en aandacht aan besteed, waardoor we minder tijd aan de montage kwijt waren. Een traject waar we overigens ook weer veel van hebben geleerd. De montage is voorspoedig verlopen.”

Behalve de gevelbekleding aan de buitenzijde heeft Metadecor ook het interieur in het Atrium bekleed met MD Strekmetaal. “Een mooi voorbeeld dat ons product zowel binnen en als buiten goed toepasbaar is. Al met al is Fellenoord een project waar we heel tevreden op terug kunnen kijken.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%