Platform over gevels, glas & daken
Met de juiste keuzes draag je zelf bij aan een duurzame bouw!

Met de juiste keuzes draag je zelf bij aan een duurzame bouw!

“Circulariteit is niet meer weg te denken uit de bouwsector,” zegt Raimond Stassen, Project Manager WICONA, één van de grootste leveranciers van aluminium bouwsystemen in Europa en onderdeel van het wereldwijde aluminiumbedrijf Norsk Hydro, wat zich richt op innovatieve en duurzame bouwconcepten.

Project ‘VIA te Oslo’ in uitvoering met Circal.

De snelgroeiende internationale vraag naar aluminium stelt de aluminiumsector volgens Stassen voor grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. “Vandaar onze nieuwe klimaatstrategie met enerzijds het doel de eigen CO2-uitstoot drastisch terug te schroeven en anderzijds de ambitie om klanten te ondersteunen in het traject de CO2-footprint te verminderen. Want het blijft een complexe materie.”

Circulair ontwerpen is stap één

Perry Hermans, Country Manager Benelux WICONA -een bedrijf dat met meer dan 70 jaar ervaring kwalitatief hoogwaardige en functionele gevel-, raam-, deur- en schuifoplossingen biedt- vertelt dat bij een typisch kantoorgebouw de gevel inclusief raampartijen goed is voor zo’n ongeveer 13% van de CO2-footprint. “Dáár ligt dus een hele belangrijke taak voor een architect,” zegt Hermans.   

“Bewust kiezen voor ‘groenere’ producten zoals gerecyclede aluminium vliesgevel-, raam- en deursystemen, kan al veel verschil uitmaken voor de footprint. Gebouwen ontwerpen met circulariteit in het achterhoofd, is de eerste stap naar een duurzaam architectuurproject.”

Weten wat je kiest

De keuze voor aluminium is volgens Stassen een heel logische. “Aluminium is een van de weinige bouwmaterialen die zijn eigenschappen behoudt na recycling. Toch moet je heel goed nagaan waar het aluminium vandaan komt en hoe het geproduceerd is.” Stassen vertelt dat de CO2-footprint van primair aluminium, vergeleken met andere bouwmaterialen, op het eerste oog hoog lijken, “maar als het duurzaam wordt geproduceerd, zoals bij ons, dan heeft het in feite één van de laagste CO2-footprints.” Hij licht dit toe: “Zo kun je tijdens de productie gebruik maken van hernieuwbare energie uit water, wind- en zonnebronnen. Ook kun je gerecycled aluminium in een productieproces toepassen. Bij het recyclingproces van aluminium bespaar je maar liefst 95% op de energie ten opzichte van de energie die nodig is voor de productie van primair aluminium.” 

Pre-consumer of post- consumer schroot

In de wereld van aluminium wordt steeds groener gedacht en gewerkt. “Absoluut een goede zaak,” vindt Hermans “maar wij gaan nog een stapje verder. Daarbij is het belangrijk dat klanten het werkelijke verschil weten tussen pre-consumer en post-consumer schroot.” Stassen: “De complexe materie, die we eerder al benoemden. In een notendop: pre-consumer schroot is ongebruikt afval van bijvoorbeeld een fabricageproces zoals aluminiumextrusie. Dit metaal is om te smelten en opnieuw te gebruiken. Post-consumer schroot is afgedankt of teruggewonnen afval dat daadwerkelijk een product is geweest. Als dit product zijn volledige levenscyclus heeft doorlopen of wordt afgedankt, kan het worden verwijderd, gesorteerd en omgesmolten worden om er nieuwe producten van te maken.” Hermans: “Een hoger post-consumer gerecycleerde inhoud betekent dus een lagere CO2-footprint en dus beter voor de circulaire economie.”

Transparantie bij producten

WICONA is daarin heel transparant in hun adviezen richting de klant. “Aan de hand van EPD-rapporten is door onafhankelijke instanties aangetoond wat de CO2-besparing is per type gevel. Daarbij wordt gekeken naar bedrijfsvoering, productie en het gebruik van gerecycled aluminium en gerecycled polyamide.” Tegenwoordig worden alle ramen, deuren en gevels van WICONA geproduceerd met Hydro CIRCAL 75R of Hydro REDUXA. Naast Circal en Reduxa zijn alle raam-, deur- en vliesgevelsystemen van WICONA Cradle to Cradle zilver gecertificeerd. Hermans: “Hydro CIRCAL 75R is een hoogwaardig gerecycled aluminium met minstens 75% aluminium uit post-consumer schroot en heeft één van de kleinste CO2-footprints ter wereld. Hydro REDUXA is een primair aluminiumlegering maar op een dusdanig duurzame manier verwerkt tot een gecertificeerd koolstofarm aluminium.” Hermans besluit: “Wij denken dus niet alleen duurzaam, wij doen het ook. Als klanten deze producten gebruiken, voldoen de ontwerpen al aan de normen, inclusief groene bouwcertificeringen zoals LEED, BREAAM en DGNB.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details