Platform over gevels, glas & daken
Mercado Groningen: Keramische gevel met instelbare achterconstructie
Mercado is niet alleen een bijzonder project voor Groningse begrippen, maar ook internationaal een uniek project in keramiek.

Mercado Groningen: Keramische gevel met instelbare achterconstructie

Groningen is een nieuw gebouw met internationale allure rijker. Geïnspireerd op buitenlandse succesvolle winkelconcepten verenigt Mercado een overdekte versmarkt met erboven 41 luxueuze appartementen. De gevels van de vertrapt aangelegde appartementen zijn uitgevoerd in een dubbel geglazuurde keramische tegel in golfstructuur. Een precisieklus voor gevelbouwer Bijlbouw die specifiek voor dit project een instelbare achterconstructie ontwikkelde. 

Geïnspireerd op buitenlandse succesvolle winkelconcepten verenigt Mercado een overdekte versmarkt met erboven 41 luxueuze appartementen.

Ultiem wonen boven een chique versmarkt, dat is in een notendop het concept van Mercado. “Het is een uniek concept voor Groningse begrippen met een hoogstaande grootstedelijke uitstraling”, zegt Guus Hoogland van Bijlbouw. “In eerste instantie was het idee om de gevels bij de appartementen uit te voeren met betonelementen, maar de architect zocht naar een uitdagender alternatief, zowel qua materialisatie als in kleur. Hij speelde met de gedachte om ‘iets’ met keramiek te gaan doen. En dan bij voorkeur dubbel geglazuurd om een bepaalde kleurstelling te bereiken. Op dat moment zijn wij door de aannemer ingeschakeld om te bekijken of dat idee technisch en financieel haalbaar was.”

Intense groenschakeringen

De keramische tegels vormen telkens een kader rondom de grote kozijnen. “Elk kader heeft een knooppunt waar maar liefst acht tegels in een punt bij elkaar komen. Tegels met een golfachtig oppervlak én verschillend van formaat en vorm. Het was dus een behoorlijke puzzel in de engineering en detaillering”, weet Hoogland. Aangezien de vorm van de ‘golf’ bepalend was voor de kleurintensiteit werd deze in het voortraject uitvoerig beproefd. “Dat maakte dat het engineeringstraject bijna vijf maanden in beslag heeft genomen. De mallen voor de tegels zijn speciaal ontwikkeld. En het dubbele glazuur in combinatie met het glooiende oppervlak van de tegels leidt tot diepe en intense groenschakeringen.”

De gevels van de vertrapt aangelegde appartementen zijn uitgevoerd in een dubbel geglazuurde keramische tegel in golfstructuur.

Aluminium achterconstructie

De keramische tegels zijn prefab aangeleverd vanuit de leverancier in Duitsland. “Het formaat lag dus vast, en ook alle sparingen waren al voorzien. Het was niet mogelijk om de tegels op locatie nog wat in te korten, aangezien dan het glazuur van de tegels springt”, verduidelijkt Hoogland. “Om eventuele toleranties te kunnen opvangen en de horizontale en verticale belijningen in de gevel perfect op elkaar af te stemmen, hebben we een instelbare achterconstructie ontwikkeld.” De aluminium achterconstructie is tegen de wind- en waterdichte schil bevestigd, waaraan de tegels met behulp van geïntegreerde ankers ‘onzichtbaar’ zijn opgehangen. “Op deze manier konden we bovendien de supersmalle voegen van slechts 8 mm garanderen.”

Bijlbouw is eind 2021 begonnen met de montage op locatie en heeft de laatste tegels net na de zomervakantie van 2022 gemonteerd. “Het resultaat is fantastisch. Het is niet alleen een bijzonder project voor Groningse begrippen, maar ook internationaal een uniek project in keramiek”, aldus Hoogland.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details