Platform over gevels, glas & daken
Massief houten gevelbekleding met een extreem lange levensduur

Massief houten gevelbekleding met een extreem lange levensduur

Sinds 2019 is het gemodificeerde naaldhout via Gras Wood Wide ook op de Nederlandse markt beschikbaar en zijn er al diverse projecten mee uitgevoerd. Het duurzame grenen is in een aantal kleuren beschikbaar en ook nog eens uiterst betaalbaar.

Royal Wood in de kleur Teer Bruin toegepast op Ecolodges ‘t Lennepserf, een duurzaam vakantiepark in Veessen.

Het geïmpregneerd Scandinavisch grenen doorstaat weer en wind, en vereist minder onderhoud dan elk ander op kleur behandeld hout, begint Gerhard van Spijker van Gras Wood Wide. “Royal Wood hanteert een uniek modificatieproces. Het grenen wordt eerst onder hoge druk tot de kern geïmpregneerd en vervolgens onder vacuüm in natuurlijke lijnzaadolie gekookt. Die combinatie bezorgt het grenen een duurzaamheidsklasse 2 voor de gevel. Dat komt neer op een technische levensduur van 60 jaar.”

Het duurzame grenen is in een aantal kleuren beschikbaar en ook nog eens uiterst betaalbaar, zoals Oker Geel.

Milieubewust

Het productieproces verloopt zeer milieubewust. Van Spijker legt uit: “Eerst wordt het grenen op maat gemaakt en geprofileerd: standaard met kopse veer en groef. Dat zorgt voor minder afval op de bouw. Je kunt de gevelplanken doorleggen. Omdat het hout onder vacuüm wordt gebracht in een ketel, begint het kookproces al bij 62 graden Celsius. Er is dus minder energie nodig voor het proces. Het opstoken van de ketels gebeurt overigens met behulp van houtsnippers uit de eigen schaverij. Het water loopt tijdens het kookproces uit het hout en wordt vervangen door een natuurlijke lijnzaadolie tot diep in de poriën van het hout. De productie heeft geen andere uitstoot dan pure waterdamp. Het door Royal Wood gebruikte hout is 100% PEFC-gecertificeerd. De natuurlijke lijnzaadolie is volledig vrij is van oplosmiddelen en alle overtollige olie wordt gefilterd en opnieuw ingezet in een volgend proces.”

Fjorden Grijs.

Zes kleuren

Een voorwaarde voor het behalen van de extreem lange levensduur is wel dat men minstens eens per twintig jaar een nieuwe laag lijnzaadolie aanbrengt op de gevelbekleding. “Dit is nodig voor het behoud van de technische levensduur,” zegt Van Spijker. “Esthetisch onderhoud geschiedt naar eigen inzicht. Anders dan bijvoorbeeld een beits, blijft de natuurlijke uitstraling van het grenen behouden. Eventuele beschadigingen kunnen achteraf ook heel eenvoudig met lijnzaadolie worden bijgewerkt. Er is keuze uit zes kleuren. Noors Zwart, Fjorden Grijs, Teer Bruin, Oker Geel en Lava Rood zijn beschermd tegen UV waardoor de uitstraling voor een langere periode wordt gewaarborgd. De kleur Neutraal bevat geen kleurpigment en zal na relatief korte tijd natuurlijk vergrijzen. Het kleurenpallet is zodanig gekozen dat je de kleuren perfect onderling kunt combineren.”

Gras Wood Wide heeft een grote voorraad aan Royal Wood gevelbekleding in verschillende uitvoeringen: rechtkantig, channelsiding en channelsiding met schijnsponning. “Ook hoeklatten, blokprofielen en balken worden op dezelfde manier verduurzaamd. Daarnaast leveren we de olie voor elke kleur en nagels op kleur voor een esthetisch fraaie afwerking. Het product is sinds de introductie op de beurs GEVEL 2019 goed ontvangen en slaat goed aan op Nederlandse bodem,” besluit Van Spijker.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details