Platform over gevels, glas & daken
Markante uitbreiding voor Museum W
TECU Gold is een koperlegering waaraan wat zink is toegevoegd zodat het materiaal wat stijver wordt.

Markante uitbreiding voor Museum W

Het gemeentemuseum in Weert heeft een grondige renovatie en herinrichting achter de rug. Het rijksmonument is deels voorzien van een opvallende goudkleurige gevel in de koperlegering TECU Gold. Een kolfje naar de hand van Ridder Skins for Buildings. 

Het rijksmonument is deels voorzien van een opvallende goudkleurige gevel in de koperlegering TECU Gold.

Sinds 3 mei dit jaar is het gemeentemuseum Weert weer geopend voor publiek na een ingrijpende renovatie, restauratie en herinrichting. Onder de naam Museum W is het museum een nieuwe inhoudelijke koers ingeslagen met een vernieuwde opstelling van de vaste collectie en een tentoonstellingsprogramma met eigentijdse kunst en design. Het ontwerp van de nieuwe gevel, het nieuwe interieur en de inrichting is afkomstig van de Limburgse ontwerper Maurice Mentjens. Om de TECU Gold koperlegering op de juiste wijze te verwerken, werd Ridder Skins for Buildings ingevlogen, specialist in metalen dak- en gevelsystemen.

Voor de interieurbekleding heeft Ridder Skins for Buildings een custom made profiel uitgewerkt.

Patina

TECU Gold is een Duits fabricaat van de firma KME. “Het is een koperlegering waaraan wat zink is toegevoegd zodat het materiaal wat stijver wordt”, weet Dennis Reek van Ridder Skins for Buildings. “Het mooie is dat het product zijn kenmerkende kleur blijft behouden, al zal na verloop van tijd de patina iets doorzetten en de glans wat afnemen, maar dat is slechts minimaal. We hebben circa 360 m2 aan TECU Gold verwerkt in het project. De gevel is uitgevoerd in een plankprofiel, een modulesysteem van gezette ‘planken’ die je in elkaar schuift en als een redelijk vlakke gevelbekleding kan verwerken. Daarnaast hebben we ook zeven gevelluiken bekleed met het systeem en diverse dagkanten, de entree, de gevel van de ontvangstruimte aan de binnenzijde en een aantal vitrinekasten in het interieur voorzien van zetwerk in dezelfde koperlegering, maar dan van 0,70 mm dikte. Voor de interieurbekleding had de architect een custom made profiel bedacht dat we samen hebben opgepakt en uitgewerkt met een prachtig mooi resultaat.”

Surreëel

Het TECU Gold materiaal wordt door KME geproduceerd op coils (rollen) van circa 1.000 kilogram. “Op onze productielocatie in Zwaag is het materiaal op een CNC-slitmachine op maat gesneden en vervolgens vierzijdig gezet tot modules in het gevraagde plankprofiel”, legt Reek uit. “In Weert hebben onze monteurs de geprefabriceerde modules opgehangen via stalen hoekankers aan een houten regelwerk. Een (klein) deel van de modules is voorzien van een perforatiepatroon. Deze zijn opgehangen aan een gecoate aluminium achterconstructie. Het eindresultaat mag er zijn, het is bijna surreëel zo in hartje Weert. De gevel steekt er echt uit tussen de monumentale gebouwen. De architect heeft uitermate zijn best gedaan om de materialisatie voor elkaar te krijgen en met succes. Voor ons ook absoluut weer een mooie referentie. We doen dit werk al meer dan 35 jaar, maar zijn nog steeds vereerd om met dit soort mooie materialen te mogen werken. Het is puur vakmanschap. En als een project dan uiteindelijk uit de steigers komt, is het echt wel een cadeautje.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details