Platform over gevels, glas & daken
Maria Montessori: Nauwkeurig ingepast in het boomrijke landschap
(Beeld: Thea van den Heuvel)

Maria Montessori: Nauwkeurig ingepast in het boomrijke landschap

Vernoemd naar de vrouwelijke Italiaanse antropoloog, is dit het meest duurzame gebouw op de campus met onder meer een verticale plankbekleding uit hulzen van rijstkorrels en geïntegreerde nestkasten voor huismussen en zwaluwen in de aluminium cassettebekleding. Ook de gebouwvorm is nauwkeurig ingepast in het boomrijke landschap met een volledig vloeiende gevelcontour.

Tekst: Roel van Gils   Beeld: Agentor en Vorsselmans/Thea van den Heuvel

(Beeld: Thea van den Heuvel)

De nieuwbouw is gerealiseerd op de Thomas van Aquinostraat, precies tussen het Erasmusgebouw en het Spinozagebouw in. Het bestaat uit twee bouwdelen die via een grand café met elkaar verbonden zijn. Het ene bouwdeel is vier verdiepingen hoog en het andere deel vijf verdiepingen. Er is plaats voor onderwijs, onderzoek en het ondersteunend personeel: zo kan er een optimale uitwisseling plaatsvinden. In het ontwerp gaat veel aandacht uit naar ruimtelijkheid en lichtinval. De gevelcontour volgt het landschap met sierlijke bochten in plaats van hoeken, en ook de glooiing van het onderliggende terrein komt terug in de gevels van het duurzame gebouw dat is bekroond met het certificaat ‘BREEAM-NL Excellent’.

Nestkasten

(Beeld: Agentor)

In opdracht van Berghege / Heerkens Van Bavel heeft Vorsselmans invulling gegeven aan de gevel. “We hebben in samenwerking met de aannemer en Microbeton, de leverancier van het architectonisch sierbeton, de gevel in het voortraject volledig uitgeëngineerd,” vertelt Johan Hendrix, Project Manager bij Vorsselmans. “Het gebouw ligt prachtig in een groene, glooiende omgeving. Aan ons de taak om die eigenschappen over te brengen in zowel vorm als materialisatie van de gevel met het oog op een zo duurzaam mogelijke oplossing. Dat heeft zich onder meer vertaald in een verticale plankbekleding van Resysta, een innovatief biomateriaal dat voor 60% uit de hulzen van rijstkorrels bestaat, 22% uit zout en voor 18% uit minerale oliën. 

Het wordt ook wel het ‘hout van de toekomst’ genoemd, vanwege de look and feel die niet van echt hout te onderscheiden is. Het zorgt in ieder geval voor een warme uitstraling binnen de strakke witte betonkaders. Esthetisch fraai is ook de grijze en bronskleurige cassettebekleding tussen de plint en bovenbouw, waarin nestkasten zijn opgenomen voor onder andere huismussen en zwaluwen.”

(Beeld: Agentor)

Jumbo beglazing

De eisen ten aanzien van de gevel waren volgens Hendrix heel divers en qua energieprestatie bijzonder hoogwaardig. “We hebben bewust gekozen voor Schüco als profielsysteem omdat het in onze ogen het beste aansluit bij de eisen om een kwalitatief hoogwaardige en hoog isolerende gevel te realiseren.   

Dat alles met een verscheidenheid aan subsystemen, zoals uitzetramen en gesegmenteerde vliesgevels om de sierlijke bochten te creëren. Het hele project is voorzien van triple beglazing met een hoogreflecterende zonwering achter het glas. Dat geldt ook voor de jumbo-ruiten in de verbindingsbrug tussen beide gebouwdelen. De beglazing is maar liefst 7 meter hoog met een gewicht van 1.250 kilogram per stuk. Hier is de nodige engineering aan vooraf gegaan om het gewicht goed te kunnen afdragen in een constructie die aan vervorming onderhevig is. We hebben bovendien uitgebreide analyses gemaakt voor wat betreft de thermische breuk van het glas.” 

Stalen binnendeuren

Het ontwerp van Maria Montessori kenmerkt zich door ruimtelijkheid, lichtinval en duurzaamheid. “Er is bewust gekozen voor stalen binnendeuren uit de Presto serie van Forster,” zegt Marcel Hoeboer, Verkoopleider Systeemprofielen bij Agentor, distributeur van Forster. “De Presto-serie is een breed inzetbaar geïsoleerd profiel dat hier toegepast is met een brandwerende eis en een combinatie van een brandwerende en geluidwerende eis. De afgelopen jaren hebben we zoveel varianten en exoten laten toetsen, testen en certificeren, met name ook in combinaties, dat we voor vrijwel ieder vraagstuk een oplossing kunnen voorzien en onderbouwen met een attest. Afmetingen worden ook steeds groter. Brandwerende deuren tot 4,5 meter hoog waren voorheen een enorme uitdaging, tegenwoordig zien we het met enige regelmaat. Voor het Maria Montessori zijn in totaal meer dan honderd binnendeuren uit de Presto 60-serie geleverd in verschillende toepassingen: een enkele of dubbele deur, al dan niet met een bovenlicht of zijlicht.”

Agentor wordt graag al in het voortraject betrokken om zijn toegevoegde waarde te kunnen bewijzen. “Naarmate we eerder worden betrokken, worden oplossingen eenvoudiger,” stelt Hoeboer. “Aan de hand van de wensen en eisen van zowel de architect als opdrachtgever/aannemer zoeken we altijd naar de juiste balans tussen esthetiek en budget. Daarnaast is de uitvraag die vervolgens de markt opgaat altijd eenduidig. De aanbiedingen van de verschillende onderaannemers kunnen dan prima vergeleken worden, zodat de marktwerking in stand wordt gehouden, zonder aan kwaliteit in te boeten. Daar zit absoluut onze toegevoegde waarde. De eindoplossing is vervolgens altijd gecertificeerd én ook nog eens uiterst robuust. Staal is enorm sterk en een stoer product. Zeker bij het Montessori een pré. Elke 50 minuten ‘stormen’ enkele duizenden studenten door de stalen binnendeuren.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details