Platform over gevels, glas & daken
Luwe buitenruimtes in binnenstedelijk gebied voorzien van de juiste akoestische ventilatie

Luwe buitenruimtes in binnenstedelijk gebied voorzien van de juiste akoestische ventilatie

Jaarlijks ondervinden ongeveer 640.000 Nederlanders geluidshinder door bijvoorbeeld verkeers-, industrie- of bouwgeluiden. Merford, specialist in geluidsbeheersing, draagt in diverse markten bij aan het creëren van een veilige, gezonde en comfortabele werk- en leefomgeving. Ze biedt innovatieve, hoogwaardige en duurzame oplossingen, die dankzij ruim zestig jaar ervaring én de juiste kennis worden ontwikkeld.

De Merford Groep bestaat uit meerdere business units: Noise Control, Acoustic Materials en Special Doors. Yorick Zwanenburg, accountmanager bij Merford Special Doors: “De rode draad is geluidsbeheersing, maar Merford Special Doors heeft zich de afgelopen decennia gespecialiseerd in het integreren van diverse specifieke eigenschappen in een deur, rooster of raam. Er worden -terecht- steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van het woon-, werk- en leefklimaat. Merford investeert in kennis- en productontwikkeling en ontwikkelt flexibele en doeltreffende oplossingen. Van engineering tot productie, van advies tot montage: wij hebben alles in eigen huis.”

Akoestisch rooster AKR toepast in een loggia bij appartementen aan de Wattbaan in Nieuwegein. (Beeld: Merford)

 

Akoestische buitenroosters

Zo ontwikkelde Merford het AKR-rooster: een akoestisch buitenrooster dat een ventilerende functie met een hoge geluidsisolatie combineert. “Steeds meer woningen en appartementencomplexen worden in compacte, binnenstedelijke gebieden met hoge geluidsbelasting gebouwd. Vanuit de Wet Geluidshinder en/of gemeentelijke bepalingen is voorgeschreven dat een woning op een geluidsgevoelige bestemming tenminste één ‘stille’ gevel heeft. De aannemer moet geluidsreducerende maatregelen treffen om binnen de grenswaardes te blijven en de bewoners te beschermen. Daar zijn in feite twee mogelijkheden voor: een afsluitbare loggia, óf het plaatsen van een geluidsscherm voor een gevel. De laatste is vaak duurder en neemt relatief veel zonlicht weg. Een loggia wordt als buitenruimte gezien en dient op natuurlijke wijze geventileerd te worden. Ook kan het zo zijn dat de woning mechanisch geventileerd wordt en natuurlijke aanvoer noodzakelijk is (dit geldt ook voor het geluidsscherm). De Merford akoestische ventilatieroosters kunnen toegepast worden in de voorzetgevel én in de luwe buitenruimtes. De geluidsreductie en het ventilatieniveau zijn in beide gevallen optimaal.”

Afsluitbare akoestische roosters, toegepast in een appartementencomplex in Den Haag. (Beeld: Merford)

 

Zo vroeg mogelijk aanschuiven

“Soms zijn dergelijke oplossingen al aangedragen in het ontwerpproces, maar vaak worden we door de aannemer benaderd. In alle gevallen proberen we zo vroeg mogelijk aan te schuiven om in het voortraject de opties te bespreken en te adviseren. Onze roosters zijn in diverse uitvoeringen (afhankelijk van de gewenste akoestische prestaties) en afmetingen verkrijgbaar. Geen rooster is hetzelfde. Ook qua kleur en de wijze van verwerken. Dat is in feite de ontwerpvrijheid van de architect.”

Akoestisch rooster AKR toepast in een loggia bij appartementen aan de Wattbaan in Nieuwegein. (Beeld: Merford)

 

Loggia’s én geluidsscherm voor de gevel

“Er zijn al diverse prachtige projecten uitgevoerd waar onze akoestische ventilatieroosters zijn toegepast.” Zo noemt Zwanenburg de transformatie van een gebouw tot 96 appartementen aan de Wattbaan in Nieuwegein. “Hier zijn loggia’s gerealiseerd waarin onze AKR-roosters zijn toegepast.” Ook in Amsterdam bij Kavel3N4: twee woontorens waar op de begane grond commerciële bedrijven en kantoren zijn gevestigd. “Beide gebouwen liggen langs een deel van de Noord-Zuidlijn, dus zijn daar geluidsreducerende maatregelen getroffen om het wooncomfort te optimaliseren. Bij de ene woontoren zijn loggia’s met daarin onze AKR-roosters gerealiseerd, bij de andere woontoren is gekozen een geluidsscherm voor de gevels te plaatsen met daarin onze AKR-roosters. We verzorgen desgewenst ook de montage, al zien we dat de meeste aannemers na instructies van ons de roosters prima zelf kunnen plaatsen.” De roosters hebben een geringe inbouwdiepte, bevatten geen elektronische componenten en zijn onderhoudsvriendelijk en betaalbaar. Bovendien zijn ze regen- en sneeuwinslagwerend. Zwanenburg besluit: “Merford maakt het mogelijk om appartementencomplexen langs geluidsgevoelige bestemmingen te realiseren.”

Akoestisch rooster AKR toepast in een loggia bij appartementen aan de Wattbaan in Nieuwegein. (Beeld: Merford)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details