Platform over gevels, glas & daken
‘Luchtdicht bouwen vraagt om conceptmatige aanpak’
De combinatie van prefab en on-site bouwen vereist extra aandacht voor luchtdichte aansluitingen.

‘Luchtdicht bouwen vraagt om conceptmatige aanpak’

“Die bagage zetten we ook steeds weer in om tot de meest optimale oplossingen te komen,” zegt marketing manager Paul Visser. “Luchtdicht bouwen vraagt om een conceptmatige aanpak waarin service en ondersteuning minstens zo belangrijk zijn als de producten zelf.” Een gesprek met Visser over de ‘industrialisatie van de bouwsector’ en de uitdagingen naar luchtdichting toe.

Digitale tools worden gebruikt voor verslaglegging en controles.

De woningnood is hoog in Nederland. “De overheid heeft torenhoge ambities als het gaat om de uitbreiding van de woningvoorraad,” zegt Visser. “Het gaat om gigantische aantallen. Een grote uitdaging voor de hele bouwkolom. Een uitdaging die niet haalbaar is zonder het bouwproces te gaan industrialiseren oftewel prefabriceren en conceptueel bouwen. Die trend is al ingezet. De grote bouwbedrijven hebben reeds concepten ontwikkeld, waar wij als toeleverancier ook in worden uitgedaagd. Ook wij moeten soms buiten ons standaard pakket om nieuwe producten ontwikkelen die beter zijn in te passen in een industrieel proces.”

illbruck FM330 Perfect Elastic Foam is het meest gebruikte elastisch purschuim in de markt.

Van nat naar droog

In een industrieel bouwproces wordt veel minder gebruik gemaakt van ‘natte’ producten, zoals kit en PUR, weet Visser. “Het zijn juist de ‘droge’ producten zoals schuimbanden en folies die zich uitstekend lenen voor bouwen onder geconditioneerde omstandigheden in een fabriek. Een voorbeeld daarvan is Soft EPDM Afdichtingsband, een band die je moet indrukken (comprimeren) om zijn functie en werking te vervullen in plaats van uitzetten, zoals op de traditionele manier. We zitten dus veel meer met de ‘industrie’ om tafel om in co-creatie oplossingen te ontwikkelen die passen bij de behoeften van het nieuwe bouwen. Om ook op die manier een optimale luchtdichting te verzekeren.”

illbruck LD925 Watergedragen Afdichtingscoating biedt veel praktische voordelen als luchtdichting in 1 laag.

Kwaliteitsborging

Over garanties gesproken, de regelgeving vraagt ook het borgen van de kwaliteit, vervolgt Visser. “Dat zien wij absoluut als een kans. Vandaar dat onze dienstverlening verder gaat dan alleen het leveren van een product. Service en ondersteuning is een belangrijke pijler. We geven advies en ondersteunen bij het uitwerken en intekenen van onze producten in bouwdetails. Daarnaast geven we instructies op locatie, trainingen, toolboxmeetings en verrichten we controles op de werf zodat de juiste applicatie is gegarandeerd. Ook krijgen we steeds meer vragen rond het thema brandveiligheid in combinatie met luchtdichting. We leveren daar geschikte oplossingen voor, maar het vraagt soms om bestaande producten op een andere manier te gebruiken. Ook daarin geven we advies.”

Gecomprimeerd schuimband traditioneel toegepast in dillatatievoegen.

Visser verwacht dat de ontwikkelingen richting prefab steeds verder evolueren. “De bouw is typisch een sector die redelijk conservatief is ingesteld. Ik sluit disruptie van buitenaf niet uit. Nieuwe toetreders die met een frisse blik het product wonen en werken op een andere manier gaan benaderen. Dat betekent dat we als toeleverancier ook een andere rol zullen krijgen. Ook daar houden we de ogen voor open om tijdig mee te bewegen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details