Platform over gevels, glas & daken
Overig

‘Luchtdicht bouwen vraagt om conceptmatige aanpak’

shutterstock_148784852 kopiëren
De combinatie van prefab en on-site bouwen vereist extra aandacht voor luchtdichte aansluitingen.

22 januari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

“Die bagage zetten we ook steeds weer in om tot de meest optimale oplossingen te komen,” zegt marketing manager Paul Visser. “Luchtdicht bouwen vraagt om een conceptmatige aanpak waarin service en ondersteuning minstens zo belangrijk zijn als de producten zelf.” Een gesprek met Visser over de ‘industrialisatie van de bouwsector’ en de uitdagingen naar luchtdichting toe.

Digitale tools worden gebruikt voor verslaglegging en controles.

De woningnood is hoog in Nederland. “De overheid heeft torenhoge ambities als het gaat om de uitbreiding van de woningvoorraad,” zegt Visser. “Het gaat om gigantische aantallen. Een grote uitdaging voor de hele bouwkolom. Een uitdaging die niet haalbaar is zonder het bouwproces te gaan industrialiseren oftewel prefabriceren en conceptueel bouwen. Die trend is al ingezet. De grote bouwbedrijven hebben reeds concepten ontwikkeld, waar wij als toeleverancier ook in worden uitgedaagd. Ook wij moeten soms buiten ons standaard pakket om nieuwe producten ontwikkelen die beter zijn in te passen in een industrieel proces.”

illbruck FM330 Perfect Elastic Foam is het meest gebruikte elastisch purschuim in de markt.

Van nat naar droog

In een industrieel bouwproces wordt veel minder gebruik gemaakt van ‘natte’ producten, zoals kit en PUR, weet Visser. “Het zijn juist de ‘droge’ producten zoals schuimbanden en folies die zich uitstekend lenen voor bouwen onder geconditioneerde omstandigheden in een fabriek. Een voorbeeld daarvan is Soft EPDM Afdichtingsband, een band die je moet indrukken (comprimeren) om zijn functie en werking te vervullen in plaats van uitzetten, zoals op de traditionele manier. We zitten dus veel meer met de ‘industrie’ om tafel om in co-creatie oplossingen te ontwikkelen die passen bij de behoeften van het nieuwe bouwen. Om ook op die manier een optimale luchtdichting te verzekeren.”

illbruck LD925 Watergedragen Afdichtingscoating biedt veel praktische voordelen als luchtdichting in 1 laag.

Kwaliteitsborging

Over garanties gesproken, de regelgeving vraagt ook het borgen van de kwaliteit, vervolgt Visser. “Dat zien wij absoluut als een kans. Vandaar dat onze dienstverlening verder gaat dan alleen het leveren van een product. Service en ondersteuning is een belangrijke pijler. We geven advies en ondersteunen bij het uitwerken en intekenen van onze producten in bouwdetails. Daarnaast geven we instructies op locatie, trainingen, toolboxmeetings en verrichten we controles op de werf zodat de juiste applicatie is gegarandeerd. Ook krijgen we steeds meer vragen rond het thema brandveiligheid in combinatie met luchtdichting. We leveren daar geschikte oplossingen voor, maar het vraagt soms om bestaande producten op een andere manier te gebruiken. Ook daarin geven we advies.”

Gecomprimeerd schuimband traditioneel toegepast in dillatatievoegen.

Visser verwacht dat de ontwikkelingen richting prefab steeds verder evolueren. “De bouw is typisch een sector die redelijk conservatief is ingesteld. Ik sluit disruptie van buitenaf niet uit. Nieuwe toetreders die met een frisse blik het product wonen en werken op een andere manier gaan benaderen. Dat betekent dat we als toeleverancier ook een andere rol zullen krijgen. Ook daar houden we de ogen voor open om tijdig mee te bewegen.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details