Platform over gevels, glas & daken
Lichtstraten en verticale gevelbekleding in polycarbonaat voor een natuurlijk werkklimaat

Lichtstraten en verticale gevelbekleding in polycarbonaat voor een natuurlijk werkklimaat

Natuurlijk daglicht is zoals bekend zeer belangrijk voor de mens. Architecten zoeken steeds naar nieuwe toepassingen voor daglichttoetreding. Lemo Koepels Europe heeft zich sinds zijn oprichting in 1996 van leverancier van koepels ontwikkeld tot de specialist in kunststof daglichtconstructies. 

Naast gebogen lichtstraten heeft Lemo Koepels zich de laatste jaren ontwikkeld tot de belangrijkste leverancier van polycarbonaat wanden in de gevel.

In de productiehal van Lemo Koepels Europe in Noordwijkerhout worden de meest uitlopende daglichtconstructies en overkappingen geproduceerd. Van koepels, bootoverkappingen, dug-outs tot de meest ingewikkelde lichtstraten, alles wordt met computergestuurde machines zelf gefabriceerd. “Door de overname enige tijd geleden van een zetterij en aluminium verwerkingsbedrijf kunnen wij het hele productieproces van onze daglichtconstructie in eigen hand houden en zo de door ons gewenste kwaliteit waarborgen,” zegt Ronald Meijer van Lemo Koepels Europe.

Isolatiewaarden

Vanwege de steeds grotere vraag naar betere isolatie hebben wij de afgelopen jaren meerdere nieuwe hoog-isolerende lichtstraten ontwikkeld, vervolgt Meijer. “Dat varieert van gebogen lichtstraten met dubbele beglazing voorzien van een extra spouw waarbij we een U-waarde kunnen realiseren van 1,0 W/m2K tot de door ons zelf ontwikkelde vrijdragende shedkappen met een U-waarde van zelfs 0.4 W/m2K. Door toepassing van verlaagde plafonds kunnen onze lichtstraten ook toegepast worden in ruimtes waar sprinklerinstallatie aanwezig zijn.”

Lemo Koepels heeft de mogelijkheid om al zijn lichtstraten 1.200 Joule doorvalveilig (SBI) uit te voeren.

Veiligheid en kwaliteitseisen

Zoals algemeen bekend is de veiligheid een steeds belangrijker issue. Lemo Koepels heeft de mogelijkheid om al zijn lichtstraten 1.200 Joule doorvalveilig (SBI) uit te voeren. Meijer: “Hiervoor hebben wij onze lichtstraten in samenwerking met SKG uitgevoerd met een speciaal ontwikkeld systeem. Daarnaast voldoen onze lichtstraten en polycarbonaat panelen aan de hoogste kwaliteitseisen. Alle constructies beantwoorden aan de gestelde projecteisen, aan NEN-EN1301-1 en Brandklasse B-S1-D0. Tevens kunnen alle beglazingen na hun lange levensduur volledig gerecycled worden zodat wij het milieu niet extra belasten.”

Alle constructies beantwoorden aan de gestelde projecteisen, aan NEN-EN1301-1 en Brandklasse B-S1-D0.

Verticale wandbeglazing

Naast gebogen lichtstraten heeft Lemo Koepels zich de laatste jaren ontwikkeld tot de belangrijkste leverancier van polycarbonaat wanden in de gevel. “Door toepassing van zonnepanelen kiezen architecten steeds vaker voor de toepassing van natuurlijk daglicht in de gevels,” erkent Meijer. “Hiervoor hebben wij in samenwerking met Gallina een breed scala aan polycarbonaat panelen in ons assortiment opgenomen. In combinatie met onze eigen profielen is de toepassing van natuurlijk daglicht in de gevel oneindig. Dit geeft de architect de vrijheid om te spelen met uitvoering en kleuren. Met diktes tot 60 mm voor enkele beglazing en tot 130 mm voor samengestelde beglazing met een U-waarde tot 0.4 W/m2K kunnen onze panelen uitstekend toegepast worden tussen de sandwichpanelen en/of betonnen gevelvlakken.” 

Voor grotere overspanningen heeft Lemo Koepels en aantal doorlopende paneelankers ontwikkeld, zodat er geen extra staalconstructie benodigd is bij toepassing van grote lichtdoorlatende gevelvlakken. “De Bicolour-panelen geven de architect tevens de vrijheid om de buitenzijde van de panelen in een kleur uit te voeren die past bij de uitstraling van het gebouw en de binnenzijde van het paneel uit te voeren in een opale kleur waardoor er een mooi diffuus daglicht binnentreedt. Eventueel met LED-verlichting achter de beglazing biedt dat oneindig veel mogelijkheden. Een andere veel gebruikte toepassing tot slot is de binnenwand: door het lage gewicht van de panelen in combinatie met de doorlopende paneelankers kunnen we wanden tot 6.000 mm zonder tussengordingen realiseren.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details