Platform over gevels, glas & daken
Lichtbouwpanelen: een wind- en waterdicht kunststof beglazingssysteem
De lichtbouwpanelen hebben een mes- en groefverbinding en zijn licht in gewicht, waardoor ze snel en probleemloos te monteren zijn. (Beeld: Van Boven)

Lichtbouwpanelen: een wind- en waterdicht kunststof beglazingssysteem

Door middel van innovatieve oplossingen van lichtdoorlatend kunststof, zet Van Boven zich al decennialang in om daglichttoetreding in gebouwen mogelijk te maken. “Want er gaat niets boven daglicht”, zegt Jurgen van Os, commercieel directeur bij Van Boven. “Wij zijn dé daglichtleverancier en hebben een enorm assortiment aan daglichtproducten, voor dak en gevel.”

Kunststof lichtwanden

“Overal waar mensen werken, is daglicht belangrijk. Voor toepassingen waar hoge eisen aan lichttransmissie en isolatiewaarde gesteld worden -zoals bij grote panden in de industriële bouw- hebben wij een mooie oplossing: kunststof lichtwanden.” Van Boven maakt voor haar lichtwanden gebruik van de NovaClick 1040 lichtbouwpanelen in combinatie met aluminium bevestigingsprofielen. De lichtbouwpanelen zijn in heldere en opale uitvoering verkrijgbaar. “Afhankelijk van de hoeveelheid panelen die wordt afgenomen, is een andere kleur in overleg mogelijk”, zegt Van Os. “Zo ontstaat er een grote architectonische vrijheid.” De aluminium bevestigingsprofielen zijn zowel in brut als gemoffeld aluminium verkrijgbaar. Afhankelijk van de toegepaste bevestigingsprofielen en het type paneel zijn grote overspanningen te realiseren.

Maatwerkoplossingen voor daglichtinval. De mogelijkheden zijn eindeloos. (Beeld: Van Boven)

Wind- en waterdicht én UV-beschermd

De tienwandige lichtbouwpanelen zijn vervaardigd uit gecoëxtrudeerd polycarbonaat en hebben een meegeëxtrudeerde mes- en groefverbinding. Het onder- en bovenprofiel wordt voorzien van een EPDM-rubber. Zo ontstaat er een wind- en waterdicht beglazingssysteem. “Bovendien zijn de NovaClick 1040 lichtbouwpanelen door middel van coëxtrusie voorzien van een UV-beschermende toplaag en daarmee bestand tegen weersinvloeden. Dat doen we om de kwaliteit van de platen te behouden en verkleuring tegen te gaan.”

De lichtwanden kunnen zowel als gevelbekleding of als dakbedekking toegepast worden.

Lichtere constructie, snel te monteren

De lichtwanden kunnen zowel als gevelbekleding of als dakbedekking toegepast worden. “Eigenlijk heb je eindeloos veel mogelijkheden qua toepassingen”, zegt Van Os. “Afhankelijk van het toegepaste profiel kun je ze als opbouw- of inbouwelement gebruiken.” Hij noemt nog meer voordelen: “Het is een veel lichtere constructie -zeker wanneer je het vergelijkt met glas-, het is een relatief goedkoop systeem én de lichtwanden zijn snel en probleemloos te monteren. Desgewenst kan de plaatsing van de lichtwanden ook overgelaten worden aan onze gespecialiseerde montageteams. Ook hebben de NovaClick1040 polycarbonaat lichtbouwpanelen een temperatuursbestendigheid van -40 tot +120 graden Celsius en beschikken ze over uitstekende zelfdovende eigenschappen.” De lichtwanden voldoen altijd aan de hoogste kwaliteitseisen. Niet voor niets dat Van Boven tien jaar garantie geeft op weersbestendigheid en breuk.

Bij dit project zijn NovaClick-panelen gecombineerd met een volledig uit hout vervaardigde getoogde constructie: een bijzonder effect. (Beeld: Van Boven)

Prettige daglichtinval

Van Boven heeft voor elke ruimte de juiste lichtwand. “Of het nou gaat om een groot industrieel pand, een kantoor, restaurant, hotel of winkel; onze lichtwanden worden graag gebruikt door architecten en ontwerpers om meer daglicht binnen te laten vallen en mooie ruimtes te creëren”, zegt Van Os. “We horen terug dat de daglichtinval door middel van de NovaClick panelen als bijzonder prettig wordt ervaren.” Naast het NovaClick 1040 systeem, met platen van 40 mm dikte, levert Van Boven tegenwoordig ook de NovaClick 1060. “Daarbij zijn de platen 60 mm dik voor een nog betere isolatie. Hiermee spelen we in op de vraag vanuit de markt waar de isolatie-eisen alsmaar hoger worden.”

Thermisch- of niet-thermisch onderbroken

Van Os legt uit dat er, afhankelijk van de toepassing, twee types lichtwanden verkrijgbaar zijn. “Je hebt de thermisch onderbroken elementen, waarbij er geen koudebrug in de aluminium omranding is, en de niet-thermisch onderbroken variant. Deze laatste is een niet-geïsoleerd profiel en is prima toepasbaar in ruimtes waarin niet gestookt wordt.” Van Boven heeft al aardig wat projecten van de NovaClick lichtbouwpanelen voorzien, zoals bij scheepswerf Damen en een grote bierbrouwer in Belgie. “Verder ben ik trots op een project waarbij de panelen gecombineerd zijn met een volledig uit hout vervaardigde getoogde constructie. Voor ons de eerste keer dat hout en platen voor daglichttoetreding elkaar op deze manier ontmoeten. Een bijzonder effect”, zegt Van Os tot slot.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details