Platform over gevels, glas & daken
Leveringsvertraging en prijsstijging
Hans Zwaanenburg, directeur VMRG.

Leveringsvertraging en prijsstijging

Op dit moment is de grondstoffenmarkt vanuit toeleveranciers sterk in beweging, met name in de productgroepen hout, staal, aluminium en isolatie. De voortdurende stijging in de vraag gekoppeld aan de beperkte beschikbaarheid zetten de markt sterk onder druk. Ook voor de gevelbouwer heeft dat al geresulteerd of zal dat resulteren in een groot aantal prijsstijgingen in de komende maanden, waarbij vooral de eerdergenoemde productgroepen worden geraakt. De gevelbouwer wordt dan ook geadviseerd om hier rekening mee te houden bij het maken van calculaties, overeenkomsten en prijsafspraken.

Door de onstabiele grondstoffenmarkt lopen leveringen van bouwmaterialen steeds meer vertraging op waarbij niet alleen de prijzen deels onder druk komen te staan maar ook de levertijd in gevaar komt. Het gaat om een wereldwijd probleem waarbij het belangrijk is aandacht te hebben voor een goede afstemming met de toeleveranciers en vooral ook tijdig te bestellen.

Vooral het vraag aanbodprobleem moet hierbij niet onderschat worden. Veel fabrikanten hebben vorige jaar tijdens Corona hun productie teruggeschroefd omdat ze ervan uitgingen dat de vraag sterk zou teruglopen. Maar Amerika, China en Europa zijn echter stug doorgegaan met bouwen en dat levert de laatste maanden tekorten op. Daarnaast is ook niet gerekend op de massale kluswoede waardoor de capaciteit nog verder achterloopt.

De vertragingen en prijsstijgingen gelden niet voor alle productgroepen maar kunnen behoorlijk uiteenlopen. Zo zien we dat producten op basis van aardolie zoals XPS, EPS, PUR en PVC producten (ramen en profielen) behoorlijk geraakt worden. Bij aluminium, staal en aanverwante producten is de tendens eveneens stijgend. Zo heeft staalconcern Arcelor Mittal onlangs het sterkste kwartaal in een decennium gedraaid als gevolg van de aanzienlijk hogere prijzen voor staal wereldwijd en een hogere opbrengst uit de eigen mijnen door een hogere prijs van ijzererts. De groep houtproducten lijkt op dit moment het zwaarst getroffen te worden met problemen in levertijd en prijsstijgingen tot wel 50% t.o.v. een jaar geleden. Daartegenover zien we weer dat de markt voor bijvoorbeeld klei- en betonproducten weer redelijk stabiel blijft.

Voor de gevelbouwer is het belangrijk om naast de aandacht voor de risico’s van de huidige prijsstijgingen en levertijden, zeker ook aandacht te hebben voor de externe effecten op het gebied van de bouwregelgeving zoals de wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WBK) en de nieuwe energieprestatie eisen voor nieuwe gebouwen in Nederland (de BENG eisen). 

Voor de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB) wordt 2021 een cruciaal jaar. De vraag was: Gaat deze wet, die de geleverde kwaliteit van nieuwe woningen en verbouwingen moet aantonen middels foto’s en as-build dossiers er op 1 januari 2022 komen of niet? Inmiddels weten we dat de ingangsdatum van de Wkb is opgeschoven naar 1 juli 2022 en hebben we dus iets meer tijd om ons hierop aan te passen. 

De nieuwe BENG eisen zijn dit jaar op 1 januari ingegaan voor nieuwbouw. Woningbouw en Utiliteitsbouw moet dus vanaf 1 januari 2021 voldoen aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). Dit brengt de nodige aandachtspunten met zich mee waarover we u in dit nummer Gevelbouw nader informeren. Door de vanuit de BENG-eisen noodzakelijke aanleg van meer installaties, meer isolatie, betere beglazing en ook het toepassen van PV-panelen en/of een warmtepomp zullen de bouwkosten naar verwachting tussen de 11% en 16% stijgen. In combinatie met de eerdergenoemde prijsstijgingen vanuit de grondstoffen, de toegenomen vraag en oplopende levertijden zal het bouwen fors duurder gaan worden. Voor de gevelbouwer belangrijk om daar voldoende bij stil te staan bij het maken van calculaties, overeenkomsten en prijsafspraken.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?