Platform over gevels, glas & daken
Levenslijn

Levenslijn

Werken op hoogte blijft altijd een risico. Professionals werken op platte en hellende daken met een persoonlijk ankerpunt voor valbescherming. De bodyfix van Eyecatchersafety.com is een beschermingsmiddel wat verankerd is aan de constructie of dakvloer. Het biedt de zekerheid van veilig werken zonder verlies van bewegingsvrijheid.

Eisen

De veiligheidseisen voor professionele laddergebruikers zoals glazenwassers en schilders zijn stringenter geworden. Ladders zijn nog steeds een onmisbaar middel. De laatste jaren zijn ze wel verbeterd. Het materiaal is sterker en lichter geworden door gebruik van aluminium en kunststoffen. Er zijn verschillende types; de enkel rechte ladder, de opsteekladder, de reformladder en de schuifladder.

Types

De rechte ladder is het basismodel dat uit één stuk bestaat. De opsteekladder is een rechte twee- of driedelige ladder, waarvan de delen met de handen zijn uit te schuiven. De reformladder heeft als extra dat deze vrijstaand als trap kan worden gebruikt. Daartoe wordt het klimmiddel in lengterichting geknikt, waarna de ladder zelfstandig met beide benen op de grond staat. Een vouwladder heeft in gevouwen toestand de vorm van een trap. De schuifladder wordt het meest gebruikt. Bij deze ladder gaat het uitschuiven met behulp van een touw vanaf de grond.

Richtlijnen

Het klimmaterieel wordt gebruikt door glazenwassers, schilders, gevelreinigers, steigerbouwers en andere bouwvakkers: iedereen die voor zijn werk de hoogte of laagte in moet. Er zijn richtlijnen voor draagbaar klimmateriaal. Wordt de ladder uitsluitend gebruikt om naar boven of beneden te gaan, is de nationale norm NEN 2484 van toepassing. Wordt er op de ladder gewerkt zoals bij het ramenlappen of schilderen dan zijn de Veiligheidsrichtlijnen bepalend. De richtlijn verbiedt de professionals het gebruik van een ladder als werkplek, tenzij het niet anders kan. In elke situatie zal beoordeeld moeten worden of er geen andere opties mogelijk zijn zoals een steiger, hoogwerker of lift. Voor het gebruik van de ladder stelt de Arbeidsinspectie een maximale werkhoogte van 7,5 werkhoogte. Voor glazenwassers is de norm hoger, namelijk 10 tot12,25 meter. Ook wordt het aantal uren dat de vakman per dag maximaal op de ladder staat verder beperkt.

Op nieuwe en zelfs oudere gebouwen komen steeds meer voorzieningen die het gebruik van een demontabele gevellift mogelijk maken waardoor zonder ladder gewerkt kan worden. Wel zo veilig vooral als dat gecombineerd wordt met persoonlijke beschermingsmiddelen zoals de levenslijn.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details