Een compleet nieuwe huisvesting voor het Hermann Wesselink College (HWC) in Amstelveen omdat het bestaande, 40 jaar oude gebouw, niet geschikt is voor modern onderwijs. Als bouwteam-lid verzorgde Leebo Intelligente Bouwsystemen de engineering voor de gevel en leverde de ondoorzichtige geveldelen bij dit Design & Build project.
Het ontwerp van het gebouw sluit helemaal aan bij de eisen van nu, maar er is ook aan de toekomst gedacht. Zo kan de indeling van het gebouw later eenvoudig aangepast worden, is het gasloos gebouwd en voldoet het gebouw, ruim voordat het wettelijk vereist is, nu al aan de BENG eisen voor onderwijsgebouwen.
Jan Couwenberg, hoofd calculatie/verkoop bij Leebo: “Wij zijn door aannemer SMT Bouw & Vastgoed benaderd om aan het bouwteam deel te nemen. Daarbij is het van groot belang dat we niet alleen het complete plaatje van de architect zo goed mogelijk na bouwen, maar ook voldoen aan de lijst van prestaties vanuit de klant. Met het bouwteam, bestaande uit Architect Roos Ros, hoofdconstructeur Verhoeven Leenders, aannemer SMT, directievoerder Bbn en installateur Hollander Techniek vinken we al die items af.”
“Door vroeg in het voortraject aan tafel te zitten, adviseer je van meet af aan,” zegt Couwenberg. “Samen met de architect kijken we wat er esthetisch beoogd is en met de hoofdconstructeur wordt besloten wat technisch maakbaar is. Een bakstenen gevel, maar dan net even anders, dat was het idee. Combineer dat met de vraag naar duurzaam en snel bouwen en je komt uit op ons maatwerk prefab systeem.” Met het LeeFrame en het LeeBrick-systeem van Leebo kun je voegloos stenen stapelen met onbeperkte ontwerpmogelijkheden. “De vraag naar prefab oplossingen in de bouw neemt toe,” constateert Couwenberg, “om zo de bouwtijd te verkorten, de stikstofuitstootcijfers te verlagen, maar ook om niet afhankelijk te zijn van weersinvloeden tijdens de bouw. Dat draagt weer bij aan een constante kwaliteit.”
Bij het LeeFrame, de absolute koploper op het gebied van staalskeletbouw, is gegarandeerde staalkwaliteit, onderling sterke verbindingen en vooral de zeer hoge maatvastheid van de profielen kenmerkend. Met het LeeBric- systeem kunnen bakstenen -voorzien van een groef in de onderzijde- in alle verbanden gestapeld, verdiept gedimensioneerd en zelfs als open structuur verwerkt worden. “Bij het HWC zijn lichte bakstenen afgewisseld met een strook steen in aardekleur in halfsteensverband. Alle elementen zijn in de fabriek van Leebo al gestapeld. Normaal gesproken is een dilatatievoeg een noodzakelijk kwaad bij metselwerk, maar het Leebo-systeem is van zichzelf al gedilateerd zodat dit niet nodig is. Een Leebo-oplossing waar de architect zeer door gecharmeerd was,” vertelt Couwenberg. Doordat het zo maatvast is verweven, zie je ook de prefab elementen niet terug in de gehele gevel na plaatsing. “Echt een promotiepuntje binnen Leebo dankzij doorengineering en maatbeheersing.”
“Het is mooi om te zien hoe we de verwachting bij dit project gaan raken,” zegt Couwenberg. “Het resultaat van een goede samenwerking binnen het bouwteam, is beslist voor herhaling vatbaar. Met elkaar hebben we een praktische aanpakclub gevormd, die kennis deelt, acties uitzet, doorpakt, onderbouwt en beslist. Zo zie je maar weer dat er heel prima gebouwd kan worden zonder volledig uitgeschreven bestekken.” Couwenberg besluit: “We zijn trots dat Leebo bij heeft kunnen dragen aan dit mooie project in Amstelveen op het gebied van engineering, productie, assemblage en montage.”