Platform over gevels, glas & daken
Nieuws

Kop van Hoog in Zwolle: historische bebouwing in moderne vorm

Kop van Hoog: een stoer woongebouw dat de toegang tot Zwolle markeert. (Beeld: Dirk Verwoerd )

Tekst | Susan Peek

Beeld | Dirk Verwoerd / Gerard van Beek fotografie

26 april 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Een divers aanbod koop- en (sociale) huurwoningen maakt dit nieuwbouwproject geschikt voor verschillende doel- en inkomensgroepen. Het gebouw markeert de toegang tot Zwolle en ligt direct aan de stadgracht op een oude historische plek, langs de handelsroute naar Kampen.

De geïntegreerde Franse balkons zorgen voor een hele strakke gevel. Met een sjiekere uitstraling en een optimaal binnen-buiten gevoel. (Beeld: Dirk Verwoerd )

Het ontwerp van BDG Architecten is een verwijzing naar de fabrieksgebouwen, pakhuizen en arbeiderswoningen die vroeger in de wijk Kamperpoort het beeld bepaalden. “Net als de rijke gedetailleerde baksteenarchitectuur, het kleurgebruik en de verspringingen in de gevel,” zegt Martijn Boer van BDG Architecten. “Met dit ontwerp hebben we de kwaliteiten van dit gebied willen versterken. Zo hebben we de karakteristieke oude geveltjes in baksteen teruggebracht in de nieuwbouw. Ook zijn er bouwdelen met een meer industriële, pakhuisachtige sfeer. En met de eigenzinnige uitstraling van de woontoren sluiten we aan op de omliggende hoogbouw. Zo is er een markant punt ontstaan als toegang tot de stad en de wijk Kamperpoort.”

Met de focus op het uitzicht en rekening houdend met duurzaamheid, daglicht en esthetiek, is er gekozen voor de aluminium geveloplossingen van Kawneer. (Beeld: Gerard van Beek fotografie)

Focus op uitzicht

Het woongebouw grenst aan de achterzijde aan een pleintje met een monumentale boom. De koopappartementen hebben een uniek uitzicht op de stadsgracht en de Peperbus, de 75 meter hoge stadstoren van Zwolle. Boer: “Om elk uitzicht ten volle te benutten en te voldoen aan specifieke eisen op het gebied van duurzaamheid, daglicht en esthetiek, is er gekozen voor de aluminium geveloplossingen van Kawneer. Door de grote vensters -sommige ramen zijn verdiepingshoog- kunnen de bewoners maximaal over Zwolle uitkijken. We hebben het woongebouw zo in zijn stedelijke omgeving in kunnen passen dat alle woningen profiteren van veel daglicht.”

Esthetiek, duurzaamheid en functionaliteit

Natasja Vink, projectadviseur bij Kawneer: “Naast optimale daglichttoetreding en esthetiek, speelt duurzaamheid ook een grote rol. Je moet voldoen aan de BENG-normering op het gebied van isolatiewaarden. Dan is het belangrijk goed te kijken naar de keuze van de gevelmaterialen.” BDG Architecten heeft samen met Kawneer de mogelijkheden onderzocht waarbij er zo groot mogelijke vensters (van binnenuit bewasbaar) konden worden toegepast. Boer licht toe: “Het uitgangspunt voor de gevel was: zo groot mogelijke draaiende delen met zoveel mogelijk uitzicht.” Vink vult aan: “Natuurlijk wil je werkelijk maken wat er ontworpen is en dus ga je de grenzen opzoeken van wat technisch maakbaar is. Maar factoren als onderhoud en budget spelen ook een rol.”

Franse balkons

“Bij menig projecten waar aluminium of houten kozijnen zijn toegepast krijg je bij een balkon te maken met een optelling van allerlei materialen en montagepunten. Het mooie aan de profielen van Kawneer is dat de Franse balkons geïntegreerd kunnen worden. Dát hadden wij als architect voor ogen,” zegt Boer en vervolgt: “Het voordeel is dat je zo een hele strakke gevel krijgt. Met een sjiekere uitstraling en een optimaal binnen-buiten gevoel.”

Samenwerking belangrijk

“Doordat zowel de architect als de gevelbouwer goed weten wat er kan met onze producten en productrange, zijn we met z’n allen in staat mooi werk neer te zetten,” zegt Vink. “Net als BDG Architecten is ook Façadis Gevelbouw een partner waar we graag en vaker mee samenwerken.” Edwin Muller van Façadis: “De pragmatische kozijnoplossingen van Kawneer sluiten niet alleen perfect aan bij het project Kop van Hoog maar ook bij ons als nuchtere Twentse gevelbouwer. Korte lijnen, vlot schakelen en de no-nonsense oplossingen stellen ons in staat om ook onze knowhow op te nemen bij het uitwerken van de ontwerpdetails.” Vink vult hem aan: “Er is veel mogelijk met ons standaard assortiment, maar we kijken ook zeker naar projectspecifieke oplossingen als de markt of het project daar om vraagt. Ook vanuit montage nemen we signalen mee in de doorontwikkeling van onze producten. Als systeemhuis bieden we daar een toegevoegde waarde. En soms moet je naar een verwerkersoplossing toe als de gewenste toepassing met het productsysteem niet haalbaar is.”

Helemaal van deze tijd

Boer: “Het is mooi dat we er samen met Kawneer en Façadis in zijn geslaagd een fantastisch beeld op de stad te realiseren. Kop van Hoog is een gebouw waarin esthetiek en functionaliteit mooi zijn samengebracht.” Vink besluit: “BDG heeft een mooi landmark ontworpen met de rustieke uitstraling van vroeger en toch helemaal van deze tijd. Het feit dat BDG voor aluminium oplossingen aan Kawneer denkt wordt zeer gewaardeerd.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details