Platform over gevels, glas & daken
Knap staaltje stutwerk

Knap staaltje stutwerk

Als marktleider op het gebied van stut- en schoringswerken, kiest de Belgische firma Stabil er voor deze activiteiten onder een universele naam onder te brengen: Fyx Stability Solutions.

“Een internationale naam die de lading dekt,” zegt Koen Verleysen, directeur van Stabil en Fyx. “Want met ruim twintig jaar aan ervaring, expertise en vakmanschap op het gebied van stut- en schoringswerken, zijn wij een betrouwbare toegewijde partner bij het behoud van karakteristieke waardevolle gevels. Voor nagenoeg elke uitdaging hebben wij een passende oplossing.”

Rijnpoort – Antwerpen. (Beeld: Fyx Stability Solutions)

 

Modulair systeem

“Met ons unieke modulaire systeem zijn wij in staat om een gevel in zijn geheel deskundig te stutten of te schoren zodat de binnenstructuur erachter volledig kan worden gesloopt. Met veel respect voor de rijke historie van de betreffende gevel uiteraard. We hebben een aantal technische constructies ontwikkeld die ervoor zorgen dat we op een relatief eenvoudige manier de gevels van historische gebouwen kunnen ondersteunen, of wanneer een gemeenschappelijke muur ondersteund moet worden. We werken altijd met hetzelfde (herbruikbare) systeem: standaard stalen steunbokken met maatwerk profielen op de gevels. Een dynamische, efficiënte werkmethode die de aannemer een tijds- en kostenbesparing oplevert.” Verleysen vertelt dat elk project uniek is en vraagt om puur maatwerk waaraan een zorgvuldige studie is voorafgegaan. “We bekijken wat de meest efficiënte manier van schoren is en maken berekeningen van externe invloeden zoals wind, kracht etc.”

Champigny-sur-Marne – Parijs.

 

Kwaliteit is geen toeval

“En dan begint het samenwerken,” vervolgt Verleysen. “Nauw overleg met de constructeurs en aannemer op de werf is heel belangrijk. Uiteraard hanteren wij de strengste kwaliteits- en veiligheidsnormen. Veiligheid is bij Fyx prioriteit. Kwaliteit is geen toeval,” zegt Verleysen. “Maar het resultaat van grondige voorbereiding, gedreven toewijding, intelligente en respectvolle samenwerking en vakmanschap.”

Gevelbehoud

Verleysen noemt enkele Nederlandse projecten waar de unieke stut- en schoringssystemen van Fyx zijn toegepast: “De Tuin van Noord in Rotterdam: een project waarbij een monumentaal gevangeniscomplex getransformeerd is tot woningen. Aanvankelijk wilde de aannemer de gevel gefaseerd in de steigers zetten om stapsgewijs de binnenstructuur te slopen en opnieuw te bouwen. Maar met ons systeem was het mogelijk de gevel in één keer te schoren waardoor de gevels bleven staan terwijl de volledige binnenstructuur ontmanteld kon worden. Dak eraf, muren en vloeren eruit en in deze ‘lege doos’ weer een nieuwe structuur opbouwen. Een enorme tijdwinst voor de aannemer dus.”

“Bij het ROC in Leiden was er ook sprake van het behoud van een gevel waarachter opnieuw gebouwd moest worden. Grote verschil met het project in Rotterdam was dat het tegengewicht een combinatie was van ter plaatse gestort beton en prefab betonblokken, terwijl daar in Rotterdam heipalen voor nodig zijn geweest. Zo zie je maar weer: elk project is uniek, maar een oplossing vinden we altijd!”

Gevelschoring met voetgangerstunnel – Gent.

 

Gevelvernieuwing

Naast het behoud van monumentale gevels biedt Fyx ook oplossingen voor gebouwen waar men de gevel zélf wil vernieuwen. Verleysen licht toe: “In dit geval blijft de structuur van het gebouw staan, maar wordt de gevel zelf volledig gesloopt. Wij zorgen ervoor dat alle vloeren, tussenmuren en zelfs daken onderstempeld zijn zodat muren kunnen worden afgebroken en vervangen kunnen worden door nieuwbouw.” Als voorbeeld hiervan noemt Verleysen het project op de Rijnpoortvest in Antwerpen.

“Onze kennis is cruciaal, maar duurzaam samenwerken vinden wij bij Fyx essentieel. Een open en directe communicatie behoort daarom tot onze bedrijfscultuur.” Verleysen besluit: “Wij streven niet alleen naar stabiliteit op de werf, maar ook naar stabiliteit in onze klantrelaties. Benieuwd wat wij voor ú kunnen betekenen? Bezoek ons op de Gevel 2020, Hal 1 standnummer A056 of neem contact met ons op via
[email protected] of +32 9 371 87 08.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details