Platform over gevels, glas & daken
Kleurrijke onderwijscampus: vooral een glasuitdaging

Kleurrijke onderwijscampus: vooral een glasuitdaging

Met dank aan onder meer de gekleurde neggekanten en de gekleurde beglazing die speciaal voor dit project is samengesteld. Een terugblik met Joost Plompen, directeur van gevelbouwer Lieftink Geveltechniek, en Alexander Postma van glasproducent AGC.

Tekst: Roel van Gils   Beeld: Lieftink Geveltechniek

Het nieuwe Lyceum is licht, kleurrijk en ruim. “Het is zo grondig gerenoveerd dat het oude gebouw niet meer te herkennen is. Daarnaast is er nog een nieuwe vleugel bijgebouwd,” legt Joost Plompen uit. Het oude en het nieuwe gedeelte zijn met elkaar verbonden door een indrukwekkende lichtstraat met daarin een fraaie open trap. Het open karakter creëert aan alle kanten lichtinval van buiten. De diversiteit aan gekleurde beglazing zorgt voor een unieke uitstraling van dit fraaie complex. Plompen: “Als Alphens bedrijf zijn we heel bekend met de scholengroep en zij met ons. Ook onderhouden we een prettige relatie met hoofdaannemer Du Prie. Die optelsom en een stukje ‘gunning’ maakten dat wij de gevels hebben mogen leveren van de diverse gebouwen.” 

Verschillende gevelconstructies

De drie gebouwen hebben elk een geheel eigen gevelopbouw. Plompen legt uit: “Als 100% Schüco-leverancier hebben we uiteraard alles in Schüco uitgevoerd. De gevel van het hoofdgebouw, oftewel het Lyceum, bestaat voornamelijk uit een vliesgevel van het type FWS 60. Dit vanwege de wens van de architect om een brede(re) aanzichtbreedte te realiseren. De Topmavo en het sportgebouw zijn uitgevoerd met raamkozijnen van het type AWS 65 en deuren uit de serie ADS 75 SI (super isolated) om de gevraagde isolatiewaarde te behalen. Ter plaatse van de entree is in beide gebouwen een vliesgevelconstructie toegepast. Alles bij elkaar gaat het om zo’n 3.000 m2 aan kozijnen en vliesgevels. Al met al best een omvangrijk werk. De lichtstraat tussen het oude en nieuwe gedeelte van het Lyceum is uitgevoerd in de FWS 50-serie met profielen van 50 mm breed. Grote aandacht is bovendien uitgegaan naar de conservering van de profielen, waarbij pre-anodisatie is toegepast om de hoogst mogelijke kwaliteit te garanderen.”

Gekleurde folies

“Het speelse en frisse karakter dankt het Lyceum aan de gekleurde beglazing,” vervolgt Plompen. “De juiste kleuren boven water krijgen, was al met al toch best een uitdaging. Met name om aansluiting te vinden tussen wat technisch mogelijk was en wat de architect voor ogen had. Er zijn veel monsters gemaakt.” Alexander Postma kan dat beamen: “Het is een hele zoektocht geweest om ons te conformeren aan het beoogde beeld. De kleurstelling wordt overigens verkregen door een combinatie van gekleurde Vanceva-folies gelamineerd op het glas aan te brengen. Het was telkens combineren, lamineren en experimenteren. In sommige gevallen zijn er maar liefst zes (!) verschillende folies over elkaar heen toegepast. Sommige kleuren nemen bovendien zoveel warmte op, dat er gehard glas toegepast moest worden.”

Gekleurd plaatwerk

“Met de Vanceva-folies kunnen we in principe elke kleur van de regenboog ‘projecteren’ op het glas,” zegt Postma. “De uitdaging om telkens tot de juiste kleur te komen, gaan we graag aan. In totaal is er voor het Lyceum zo’n 350 m2 aan gekleurd glas verwerkt, waarvan ook een deel niet-transparant uitgevoerd. Dat gaf een extra uitdaging om toch tot exacte dezelfde kleurschakering te komen als de doorzicht panelen en aan Lieftink Geveltechniek de taak om het juiste glas op de juiste plek toe te passen.” Plompen vult aan: “Het was een interessant proces om te spelen met de folies en daarmee de kleurstellingen te bereiken die de architect voor ogen had en tevens het karakter van het pand bepaalt. Om de ‘connectie’ met de Topmavo te benadrukken die voorzien is van ‘gewone’ beglazing, hebben we de neggekanten van dit gebouw voorzien van gekleurd aluminium plaatwerk.”

Lieftink Geveltechniek is in 2018 gestart met het eerste gebouw en medio 2020 is het Lyceum opgeleverd. “Al met al zijn we zo’n 2,5 jaar bezig geweest vanaf engineering tot oplevering. Het resultaat mag er zijn. Alphen aan den Rijn is een kleurrijke onderwijscampus rijker,” besluit Plompen.   

Bouwinfo
Het Groene Hart Lyceum, Alphen aan den Rijn  
Opdrachtgever: 
Scope Scholengroep
Architect:
Architectenbureau AAI
Aannemer:
Du Prie Bouw & Ontwikkeling
Gevelbouwer:
Lieftink Geveltechniek
Systeemleverancier:
Schüco Nederland
Leverancier glas:
AGC Nederland Holding 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details