Platform over gevels, glas & daken
Kleurrijke  ‘kathedraal’​

Kleurrijke ‘kathedraal’​

De Vries Scheepsbouw Makkum heeft de scheepswerf uitgebreid met een nieuwe dokhal en nieuwe werkplaatsen. Meest in het oog springend is natuurlijk de nieuwe hal met droogdok, die met een lengte van 122 meter (fase 1) en een hoogte van 28 meter de bijnaam ‘de kathedraal’ draagt. Een kleurrijke kathedraal in dit geval door toepassing van een Kingspan-sandwichgevel in drie kleurschakeringen.

In zo’n 120 jaar groeide De Vries Scheepsbouw van een bescheiden werf in Aalsmeer uit tot een groep van acht gespecialiseerde bedrijven. Van Makkum tot Papendrecht werken ze samen aan één doel: de bouw en het onderhoud van de mooist denkbare jachten, onder de merknaam Feadship. De nieuwe hal is naast de bestaande hal gebouwd. In opdracht van hoofdaannemer Jorritsma Bouw heeft Dak- en Gevelbeplating De IJzeren Man uit Joure de dak- en gevelbekleding voorzien.

KS1000 AWP Micro-Rib

Voor ons is het project natuurlijk een prachtige referentie, want dergelijke projecten zijn schaars in het noorden van het land, zegt directeur Albert Holtrop van Dak- en Gevelbeplating De IJzeren Man. “De laatste scheepswerf in Friesland werd in 1994 gebouwd, waarvoor wij ‘toevallig’ ook de dak- en gevelbeplating hebben gerealiseerd. Op voorschrijven van de architect hebben we de gevel van de nieuwe hal voor De Vries uitgevoerd met Kingspan KS1000 AWP-panelen in de profilering Micro-Rib. De sandwichpanelen zijn voorzien van een speciale Altaris-coating in drie kleurschakeringen.” Richard Kerkhoff van Kingspan Geïsoleerde Panelen vult aan: “Het is de mooiste buitencoating in ons assortiment met pure kleuren, grote sterkte, bestendigheid en stabiliteit. De coating biedt een ongeëvenaarde bescherming tegen verweringsprocessen en is perfect geschikt voor toepassingen in het topsegment, zoals hier bij De Vries.”

Geen geheimen

De IJzeren Man heeft ‘de kathedraal’ in een tijdsbestek van slechts zeven maanden volledig wind- en waterdicht gezet. “De montage vond plaats in de goede periode van het jaar, van maart tot eind oktober,” blikt Holtrop terug. “We hebben weinig stagnatie gehad door weersinvloeden.” In dat tijdsbestek heeft de dak- en gevelbouwer 9.000 m2 aan gevels gerealiseerd, grotendeels Kingspan-sandwichpanelen en een kleine 700 m2 aan polycarbonaat lichtbouwelementen. Daarnaast is zo’n 5.000 m2 dak gedicht met zelfdragende dakplaten, isolatie en dakbedekking. Het resultaat mag gezien worden. Als premium verwerker van Kingspan-sandwichpanelen weet De IJzeren Man aan de hoogste eisen te voldoen. “Met ruim 38 jaar ervaring heeft Kingspan geen geheimen voor ons,” lacht Holtrop.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details