Platform over gevels, glas & daken

Kleine schuifdeuren, betrouwbaar mechanisch sluiten

Met de DICTAMAT 50 biedt DICTATOR Productie BV, specialist in het geruisloos openen, vastzetten, sluiten en opvangen van deuren en poorten, een betrouwbare mechanische sluitoplossing voor kleine schuifdeuren tot maximaal 100 kg deurgewicht. Volledig mechanisch, waardoor het trekken van stroomkabels niet nodig is.

De DICTAMAT 50 is in 2006 ontwikkeld naar aanleiding van een vraag van een deurfabrikant, die op zoek was naar een modulair systeem om zijn schuifdeuren zelfsluitend te maken, vertelt Harry Werkman, commercieel directeur bij DICTATOR Productie BV.

mechanical-timer-cmyk-kopieren

Optioneel is aan het systeem een volledig mechanische sluitvertrager te koppelen, die de deur – afhankelijk van de sluitkracht – nog 30 seconden tot 2 minuten vasthoudt.

 

“Het systeem is vervolgens verder door ons ontwikkeld en in 2010 breed in de markt geïntroduceerd.” Met DICTAMAT 50 kunnen zowel de sluitkracht als de sluitsnelheid van de schuifdeur zeer nauwkeurig worden ingesteld, vertelt hij. “Dankzij de deursluiters wordt de schuifdeur over de gehele schuifweg (max. 1,5 m, afhankelijk van de voorspanning en veersterkte) met een gecontroleerde snelheid gesloten. Dit betekent een optimale bescherming voor mens én materiaal. Bovendien garanderen we met DICTAMAT 50 een volledige sluiting van de deur, zonder het risico dat deze – zoals bij het handmatig sluiten vaak gebeurt – toch weer een stuk openspringt.”

De DICTAMAT 50 is in meerdere uitvoeringen leverbaar. “Behalve het modulaire systeem leveren wij compacte systemen voor montage onder of boven de rail”, aldus Werkman. “Hierdoor is de DICTAMAT 50 aan bijna iedere deursituatie aan te passen. Het systeem kan zowel bij enkelvleugelige als bij dubbelvleugelige schuifdeuren worden toegepast. Bij schuifdeuren met dubbele vleugels wordt vaak de uitvoering met de omlopende kabel gebruikt. Hierdoor is het mogelijk om met één DICTAMAT 50 twee deurvleugels tegelijk te laten sluiten.”

toepassing-dictamat-50-kopieren

Met DICTAMAT 50 kunnen zowel de sluitkracht als de sluitsnelheid van de schuifdeur zeer nauwkeurig worden ingesteld.

 

Werking van het systeem

De hoofdcomponenten van de DICTAMAT 50 betreffen een veerkabelrol, die dient als sluitmiddel en een radiaaldemper (LD50), die zorgt voor een gecontroleerde regeling van de sluitsnelheid. “Bij het handmatig openen van de deur wordt de veer van de veerkabelrol gespannen”, legt Werkman uit. “Als de deur wordt losgelaten, dan trekt deze veerkabelrol middels de trekkabel automatisch de deur weer dicht. De kabel wordt daarbij over een radiaaldemper geleid, waardoor de deur altijd met de vooraf ingestelde sluitsnelheid wordt gesloten.”

De DICTAMAT 50 kan aan verschillende railsystemen worden bevestigd. “Indien gewenst kunnen wij ook speciaal daarvoor afgestemde bevestigingstoebehoren leveren.”

Voor iedere deursituatie

De DICTAMAT 50 leent zich uitstekend voor toepassing in productieruimten, opslagruimten, hotels, restaurants, woongebouwen, musea, bedrijven, serverruimtes en scholen en wordt standaard geleverd in verzinkt staal. Voor toepassing op schepen, in de levensmiddelensector of in ziekenhuizen is de mechanische schuifdeursluiter tevens in roestwerende materialen (RVS 304/316) verkrijgbaar.

dictamat-50-kp-cmyk-kopieren

dictamat-50-kw-cmyk-kopieren

Behalve het modulaire systeem levert DICTATOR Productie BV compacte systemen voor montage onder of boven de rail. Hierdoor is de DICTAMAT 50 aan bijna iedere deursituatie aan te passen.

 

“Afnemers hebben keuze uit een sluitkracht (veersterkte) van 50 N (standaard) of 20 en 80 N”, vertelt Werkman. “Optioneel is aan het systeem een volledig mechanische sluitvertrager te koppelen, die de deur – afhankelijk van de sluitkracht – nog 30 seconden tot 2 minuten vasthoudt.”

Omdat de schuifdeursluiters automatisch schuifdeuren sluiten, zijn ze toepasbaar in alle situaties waar uit het oogpunt van geluidsisolatie, stofoverdracht, tochtverschijnselen en/of brandveiligheid een automatische deursluiting gewenst is. “DICTAMAT 50 is getest en gecertificeerd voor toepassing op branddeuren, conform de EN 1191, EN 12605, EN 1634-3 en EN 1154 normeringen. Deze tests zijn uitgevoerd door het ‘Prüfzentrum für Bauelemente’ in Duitsland, waarmee een veel gestelde vraag in de markt wordt beantwoord.”

Op verzoek van een brandweerkazerne heeft DICTATOR Productie BV het systeem recent ook in een omgekeerde volgorde toegepast, waardoor bij brandmeldingen de schuifdeuren juist automatisch worden open geschoven. Zodat de brandweermannen zonder extra handelingen naar hun kledingkasten en brandweerauto’s kunnen rennen, aldus Werkman. “Kortom: de DICTAMAT 50 is een veelzijdig systeem dat inmiddels al in vele branches is toegepast en al vaak een echte probleemoplosser is gebleken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details