Platform over gevels, glas & daken
‘Klassieke’ staallook in aluminium

‘Klassieke’ staallook in aluminium

Buurtschap Den Deijl in de gemeente Wassenaar is een museum rijker. En wat voor een?! Aanvankelijk zou het nieuwe pand van een ranke stalen vliesgevel worden voorzien, maar Lieftink Geveltechniek wist een financieel aantrekkelijker alternatief te engineeren in aluminium. Echter volledig in de ‘look and feel’ van staal. Er kwam zelfs een heuse 3D-printer aan te pas om welstand te overtuigen.

In combinatie met een poedercoating in matte fijnstructuur is het vliesgevelsysteem niet van staal te onderscheiden.

 

In eerste instantie waren wij niet in beeld, begint Joost Plompen van Lieftink Geveltechniek. “Het pand moest en zou uitgevoerd worden met een ‘klassieke’ stalen vliesgevel, qua uitstraling passend bij de omliggende bebouwing. Daarop was de vergunning verleend. Het bleek een kostbaar verhaal. Reden voor de opdrachtgever om toch op zoek te gaan naar een alternatief. Wij kregen de kans om een alternatief in aluminium te engineeren. Die kans hebben we niet onbenut gelaten, te meer omdat we in het verleden al meer van dergelijke projecten hebben gerealiseerd met een ranke aluminium vliesgevel in stopverfmotief.”

Het resultaat is verbluffend met een ongelooflijk rank en slank aanzicht en het typerende dak in Dudok-stijl, kenmerkend voor de voormalige bebouwing op deze locatie.

 

Aangepast profiel

Toch was dit project nóg uitdagender, blikt Plompen terug. “De aanzichtbreedte van het profiel mocht slechts 35 millimeter bedragen. Schüco, onze huisleverancier, heeft wel een systeem in het assortiment met die aanzichtbreedte, maar niet in de gewenste staallook uitstraling. Samen met Schüco hebben we het FWS35-systeem aangepast om aansluiting te vinden op het oorspronkelijke ontwerp van de architect. Het basisprincipe van het systeem bleef overeind, maar door een aangepaste kliklijst met afgeschuinde randen te ontwikkelen, konden we het stopverfmotief benaderen. Ook het constructieve gedeelte van de vliesgevel werd aangepakt. De vierkante kokers werden verjongd, zodat het aanzicht van binnenuit zelfs nóg smaller is dan de gevraagde 35 millimeter. In combinatie met een poedercoating in matte fijnstructuur is het vliesgevelsysteem niet van staal te onderscheiden.”

Buurtschap Den Deijl in de gemeente Wassenaar is een museum rijker.

 

3D-printer

Nadat het aluminium systeem volledig technisch was uitgedacht, was het aan Lieftink Geveltechniek om welstand te overtuigen van het alternatief. “Het aangepaste profiel was echter nog niet in productie,” schetst Plompen. “Om welstand toch een zo goed mogelijk beeld van het aluminium staallook profiel te geven, hebben we onze 3D-printer aan het werk gezet. We hebben met de 3D-printer een compleet model ontwikkeld van een stukje van de gevel, inclusief het glas. Welstand was direct overtuigd en laaiend enthousiast. Het aangepaste vliesgevelsysteem is vervolgens in productie genomen en inmiddels al door ons gemonteerd op locatie. Het resultaat is verbluffend met een ongelooflijk rank en slank aanzicht en het typerende dak in Dudok-stijl, kenmerkend voor de voormalige bebouwing op deze locatie.” 

Lieftink Geveltechiek heeft met een 3D-printer een compleet model ontwikkeld van een stukje van de gevel, inclusief het glas.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details