01:16
01-10-2018

Kennisdeling over afdichtingstechniek komt duurzaamheid ten goede

Sika steekt veel tijd en moeite in het trainen van klanten. “Met de juiste oppervlaktevoorbehandeling en afdichtings- en lijmtechniek van gevelelementen, neemt de duurzaamheid toe en wordt de levensverwachting van de lijmverbinding verlengd naar 25 jaar of meer.” Dat vertelt Paul Moest, key accountmanager bij Sika.

In Londen gebeurde die voorbehandeling onlangs ter plaatse, bij het vervangen van isolatieglas van een toren van een kleine 200 meter hoog. Het betrof het gebouw aan 100 Bishopsgate, midden in het financiële district van Londen.

Hoge levensverwachting
Aan de hand van verouderingscycli bekijkt Sika hoe invloeden zoals wind, sneeuw, vorst en hoge temperaturen via een lijmverbinding worden overgedragen naar de achterstructuur van een dragende gevel. Moest: “De verouderingstesten die we uitvoeren, voldoen aan het voorschrift EOTA ETAG 002. Iedere test neemt zo’n zes weken in beslag. Op deze manier stellen we met zekerheid vast dat de levensverwachting hoog is en weet de klant precies welke oppervlaktevoorbehandeling met Sika producten noodzakelijk is.”

Bij de transformatie van een voormalige redactie naar een appartementencomplex in Den Bosch werden de bovenste twee etages gelijmd met Sikatack® Panel. “Dan praat je over gevelelementen die etage-overspannend zijn, hoger dan 3 meter.” Behalve bij deze transformatie was Sika onlangs ook betrokken bij diverse andere bouwprojecten waaronder de Leemanstoren in Den Haag.

Minder onderhoudsgevoelig
In het laboratorium van Sika worden al vroeg in dergelijke trajecten berekeningen gemaakt, zodat de juiste lijm en het juiste afdichtingsmateriaal wordt gekozen. Dat gebeurt ook wereldwijd, altijd op dezelfde manier, want Sika heeft in meer dan honderd landen vestigingen van waaruit ze onder meer architecten, leveranciers van gevelmateriaal, gevelproducenten en glasleveranciers bedient.

In de trainingsruimte op de Utrechtse vestiging wordt training gegeven ten behoeve van het lijmen van gevelelementen. Daarnaast is er een applicatieruimte waar de voorbehandelingen uitgelegd en uitgevoerd worden op diverse ondergronden en gevelelementen kunnen worden gelijmd. In haar applicatie guidelines, die voorafgaand aan een training met de klant worden gedeeld, staat vermeld waar de klant zich aan moet houden of wat hij juist niet moet doen. “Een te grote hoeveelheid lijm aanbrengen bijvoorbeeld. Wanneer het eindproduct aan alle voorwaarden voldoet, is het een stuk minder onderhouds- en inspectiegevoelig.”

Van 23 tot en met 26 oktober is Sika aanwezig op de Glasstec International Trade Fair in Düsseldorf bij stand A55 in HAL 11.  

Tekst: Carline Klijn-van Best    Beeld: Sika Nederland

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Gevelbouw partners

VMRG