Platform over gevels, glas & daken
Kantorencomplex Diamond in Gent, België: Een juweel van een gebouw dankzij RENOLIT oplossingen

Kantorencomplex Diamond in Gent, België: Een juweel van een gebouw dankzij RENOLIT oplossingen

Uniek, met een krachtig design en een focus op duurzaamheid. Het Diamantgebouw in Gent heeft niet alleen de schittering maar ook de vorm van een reusachtige diamant.

Oppervlakken met verschillende hellingshoek, steile hellingen en een serieuze windlast. Het was een ware uitdaging om het dak van dit project mooi strak en waterdicht af te werken. Een bijzondere complexiteit die mogelijk werd dankzij RENOLIT producten.

Sant Celoni, Barcelona, 11 februari 2020  Comfortabele, toegankelijke en duurzame kantoorruimtes in het centrum van Gent, België. Dit was de uitdaging bij het ontwerpen van de Gentse Diamond, een opvallend gebouw dat boven het Sint-Pietersstation uittorent. De RENOLIT producten – RENOLIT ALKORPLAN F en RENOLIT ALKORSOLAR – bleken dé perfecte oplossing om deze reusachtige diamant – zoals de naam zelf aangeeft – met verschillende facetten, indrukwekkende hoogte en steile hellingen tot 47° waterdicht te maken.

De schoonheid van de Gentse gotische gebouwen, de traditie van het kantklossen, en niet te vergeten het diamantslijpen waren een bron van inspiratie voor de architecturale uitwerking van deze diamant. Het ontwerp is van de hand van het gerenommeerde New Yorks architectenbureau Asymptote Architects, dat vooral naam maakt met extreme en experimentele projecten.

De sokkel waarop het glazen volume rust is solide en terzelfdertijd ook transparant, met aan de straatzijde een uitgesproken aanwezigheid door de complexe reliëfpatronen en aan de kant van het plein een eerder minimalistische, subtiele uitstraling.

Op de lichthellende daksegmenten die aansluiten aan de glazen gevel werd een esthetische buitenafwerking met Linius lamellen van RENSON aangebracht. De architect wou met deze lamellen een subtiel spel van licht, schaduw en reflectie creëren.

De Gentse Diamond vormt een stedelijke antwoord binnen de context van een nieuw elan in de architectuur. Geïnspireerd door het verleden en helemaal klaar voor de uitdagingen van de toekomst.

Op de steel deck ondergrond werden isolatiepanelen met tand- en groefverbinding aangebracht. Dat garandeert een stevige maar vooral perfect egale aansluiting. De grote windlast en hoge afschuifkrachten waren bepalend voor de keuze van de dakafdichting. Het architectenbureau Asymptote koos daarom voor de flexibiliteit, het lichte gewicht en de duurzaamheid van RENOLIT ALKORPLAN F.

RENOLIT ALKORPLAN F is een thermoplastische, soepele PVC dakbaan gewapend met een polyesterweefsel. Deze dakbaan voldoet aan de UEAtc-richtlijnen (het Europese netwerk dat technische goedkeuringen verleent voor innovatieve producten en bouwsystemen) en biedt een waterdichte oplossing door middel van mechanische bevestiging op steel deck, hout, beton en andere materialen. Het BBA-rapport bevestigt dat de levensduur meer dan 40 jaar bedraagt mits bijkomend onderhoud.

Een ander voordeel van RENOLIT ALKORPLAN F ligt in de combinatie met het RENOLIT ALKORSOLAR bevestigingsprofiel. Deze profielen werden oorspronkelijk ontworpen voor het veilig installeren van zonnepanelen op kunststof daken maar zijn ook ideaal voor het bevestigen van verschillende soorten afwerkingsmaterialen, in dit geval de Linius lamellen van RENSON. De aluminium dragers voor deze lamellen moesten op een veilige manier op de dakstructuur bevestigd worden, zonder het doorboren van de dakafdichting. De combinatie van beide RENOLIT producten was hiervoor voor dé ideale oplossing.

Het RENOLIT ALKORSOLAR system biedt een waterdichte, ultralichte maar supersterke oplossing die bestand is tegen hoge windlast. Door middel van warme lucht wordt het RENOLIT ALKORSOLAR profiel homogeen versmolten met de dakbaan. Gegarandeerd vast en 100% waterdicht, zonder enig risico op het doorboren van de dakbedekking. Windtunneltesten uitgevoerd in het Von Karman Instituut (VTI) in België hebben het bewezen: RENOLIT ALKORSOLAR profielen weerstaan probleemloos windsnelheden tot 210 km/u. Bovendien is RENOLIT met het systeem al 10 jaar actief op de markt zonder de minste windgerelateerde klacht.

Afhankelijk van de dakhellingen werd de baanbreedte van de RENOLIT ALKORPLAN dakbanen aangepast aan de benodigde tussenafstand voor de RENOLIT ALKORSOLAR profielen. Een perfecte illustratie van de flexibiliteit van RENOLIT.

Naast het architecturale aspect heeft het Diamantgebouw ook nog een belangrijke ecologische meerwaarde. Het gebouw is op vlak van energie-efficiëntie en duurzaamheid gebouwd volgens de BREEAM-parameters. De focus ligt bij dit gebouw op minder energieverbruik, een lagere CO2-uitstoot en meer thermisch comfort.

De Gentse Diamond is zonder twijfel een voorbeeld van moderniteit, duurzaamheid en energiezuinigheid. RENOLIT is deze uitdaging dan ook met trots aangegaan. Het bedrijf wil op die manier experimenteren met innovatieve oplossingen en zo ook bijdragen aan de evolutie van de architectuur van morgen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details