Platform over gevels, glas & daken
Isoleren zonder koudebruggen voor geventileerde gevels

Isoleren zonder koudebruggen voor geventileerde gevels

Aan de Oude Langstraat in Tilburg wordt voormalig boerderijcomplex De Lindehoeve getransformeerd naar een fraai appartementencomplex met tien woningen. Een deel van de oude boerderijwoning blijft intact, de rest van het complex wordt vervangen door nieuwbouw in landelijke stijl, voorzien van een geventileerde houten buitenschil. De wens van Aannemersbedrijf André Doevedans was om de achterconstructie van deze nieuwbouw koudebrugvrij, eenvoudig, snel en zonder al te veel inspanning te monteren. Om dit te kunnen realiseren hebben zij IKO gevraagd om te kijken naar de achterconstructie en haar licht te laten schijnen op de beoogde geventileerde gevel. IKO schakelde daarop de hulp in van vaste relatie Eurofast®, specialist in mechanische bevestigingen voor plat dak, dak en wand.

Bij De Lindehoeve creëert de RSD-schroef een luchtspouw van maar liefst 11 centimeter.

 

De nieuwbouw bestaat uit een kalkzandsteen binnenblad waarop een laag isolatie is aangebracht, legt Jaap Mulder, Sales representative Cladding van Eurofast uit. Mulder adviseerde om de zogeheten RSD-afstandsschroef te gaan toepassen. De RSD-schroef is in twee uitvoeringen beschikbaar: voor een houten achterconstructie en voor een aluminium achterconstructie. Bij De Lindehoeve creëert de RSD-schroef een luchtspouw van maar liefst 11 centimeter. Mulder: “Bij dergelijke uitkragingen is met traditionele bevestigingsmethodieken altijd een diagonale verbinding noodzakelijk om het gewicht van de buitenschil te kunnen dragen. Met de RSD-schroef behoort dat tot het verleden, omdat de schroef gecontroleerd kan worden aangebracht. Ondanks dat er geen zicht is op de achterwand – in dit geval een kalkzandsteen wand voorzien van 100 mm dikke isolatie, kan men de RSD-plug moeiteloos op de vereiste diepte plaatsen. Vervolgens gaat men de lat die nodig is om de buitenschil op afstand te kunnen monteren, aanbrengen door middel van RSD-schroeven die voorzien zijn van diverse controlepunten (onder andere streepjes op de schroef) waarmee je een visuele controle hebt of je wel de juiste lengte schroef gebruikt voor de uitkraging die op die plaats benodigd is. Het uitrichten en vastzetten van de regel gaat in één beweging, aangezien de boven- en onderschroefdraad van de RSD-schroef hetzelfde zijn. Met behulp van de speciale bijgeleverde pluggen wordt de RSD-schroef dus altijd gecontroleerd op de juiste diepte aangebracht.”

Vanuit Eurofast wordt volgens Mulder altijd de complete constructieve en technische berekening verzorgd. “Op die manier adviseren wij de correcte lengte en het aantal schroeven dat per m2 moet worden toegepast, met de juiste afstand in combinatie met het draaggewicht op een enkele recht naar achteren aangebrachte schroef. De verbinding is volledig ETA-gecertificeerd. Omdat de schroef is ingepakt met een kunststof omhulsel, ontstaat er vrijwel geen koudebrug.” Montagebedrijf Mari Meulenbroeks, die bij De Lindehoeve voor het eerst gebruik heeft gemaakt van de RSD-schroef, is zeer tevreden met deze bevestigingsmethodiek. De montage, die begin juli is gestart, verloopt dan ook zeer soepel.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details