Platform over gevels, glas & daken
Isala Diaconessenhuis en Full Account winnaars MDG-Architectuurprijs 2022
Fotograaf: Cynthia Meijer/CM Communicatie.

Isala Diaconessenhuis en Full Account winnaars MDG-Architectuurprijs 2022

De MDG-Architectuurprijs 2022 kent dit jaar twee winnaars: het Isala Diaconessenhuis in Meppel, een ontwerp van Vakwerk Architecten, en het in Venlo gerealiseerde accountantskantoor Full Account, ontworpen door Jan Hermkes Architecs. De Awards zijn 25 november jl. uitgereikt tijdens een feestelijke uitreiking in het imposante interactieve museum Corpus in Oestgeest. 

De architectuurprijs wordt uitgereikt door de vereniging toeleveranciers Metalen Dak- en Gevelmaterialen (MDG-NET), en richt zich op alle facetten van het toepassen van metaal in gevels en daken. Met deze prijs wil de vereniging een levendige en kwalitatief hoogwaardige toepassing van metaal in gevel en dak bevorderen. Voor inzendingen geldt dan ook de harde eis, dat bij de realisatie van architectonisch hoogstandjes gebruik is gemaakt van stalen dak- en/of gevelelementen.

Categorieën

De jury, bestaande uit Niels Blauwiekel (directeur van M3C, bouwadviesburo voor metalen dak- en gevelconstructies), Cees-Jan Pen (deskundige op het gebied van werklocaties en lector bij het lectoraat De Ondernemende Regio) en Lars Courage (architect en vervangend juryvoorzitter voor Christa Courage), heeft de inzendingen onderverdeeld in een tweetal categorieën: ‘Kracht in vorm en ambacht’, waarbij de jury met name lette op engineering en ambacht, en ‘Kracht in eenvoud’, waar consequent en eenvoud in materiaalgebruik de boventoon voerden bij het juryoordeel. “We hebben de projecten ook beoordeeld als ware ze uit hun context gehaald om zo een meer objectieve beoordeling en waardebepaling te kunnen maken zonder beïnvloed te worden in de functie als gebouw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Isala ziekenhuis. Hoe zou deze gevel beoordeeld worden als het geen ziekenhuis zou zijn, maar een IT-centrum?”, aldus juryvoorzitter, Lars Courage.

Isala Diaconessenhuis

Winnaar van de categorie ‘Kracht in eenvoud’, het Isala Diaconessenhuis, wordt door de jury omschreven als ‘een prachtige oplossing, waarbij de lef van een opdrachtgever, de esthetisch-emotionele visie van de architecten, de kennis en kunde van, en in de industrie samen geleid hebben tot een eenvoudig, uitwisselbaar, omkeerbaar en super slimme oplossing’. Eén die volgens de jury recht doet aan alle aspecten die nodig zijn voor de functie, waarvoor deze bedoeld is: inspireren, rust, kracht geven en een gevoel van thuiskomen bij de bezoeker van dit gebouw. Tim van Beurden, architect bij Vakwerk Architecten, geeft aan blij verrast te zijn met de Award. Het doet hem goed, dat de jury de genomen lef en samenwerking tussen het architectenbureau en de gevelbouwer heeft opgemerkt en gewaardeerd: “Het idee voor de gevel was al vormgegeven, maar nog niet technisch uitgewerkt. Samen met de gevelbouwer hebben we het definitieve ontwerp gemaakt. Het was een zoektocht naar materiaal waar we levendigheid in de gevel konden krijgen en dat onderhouds- en budgetvriendelijk was. Elk materiaal heeft voor- en nadelen, voor dit project konden we met staal bereiken, wat we wilden realiseren.”

Fotograaf: Cynthia Meijer/CM Communicatie.

Full Account

De iconische waarde van het accountantskantoor Full Account, winnaar van de categorie ‘Kracht in vorm en ambacht’, is volgens de jury voor de gekozen locatie ‘ontegenzeggelijk hoog’. De gevel van het pand omschrijft de jury als ‘een waar kunststuk van lef, technisch inzicht en handelsgeest.’ Maar ook de vorm wordt omschreven als een echte aandachtstrekker: ’complex, met een rustige uitstraling.’ Architect Jan Hermkes vindt het prachtig dat MDG-NET de Architectuurprijs in het leven heeft geroepen en met een technisch product de aandacht vestigt

op architectuur. Hij gaat in zijn ontwerpen verder dan alleen accommoderen en ruimtes maken, zo ook bij het Full Account project. “Op symbolische wijze heb ik de dynamiek van het accountantskantoor en de geschiedenis van de omgeving vorm gegeven. Zo symboliseert het gebogen staal het constant in beweging zijn van het bedrijf en verwijst het materiaal naar een aloude spoorlijn, die inmiddels is vervangen door een autoweg. Het effect dat het gebouw geeft, past alleen bij staal”, zegt de architect, die puur intuïtief koos voor dit materiaal. Al was het wel even spannend, gezien een ontwerp uiteindelijk valt of staat met de technische uitvoering. “Pas op het laatste moment werd de folie van de gepolijste, roestvaststalen platen verwijderd en werden de stijgers weggehaald, toen zag ik pas wat het effect was”, aldus Hermkes, die zich op dat moment pas realiseerde, dat hij een door de jury terecht omschreven ‘echte aandachtstrekker’ had ontworpen.

Eervolle vermeldingen

De kwaliteit van de andere drie genomineerde inzendingen is volgens de jury zo hoog, dat ook het Strandpaviljoen in Scheveningen (Wim de Bruijn), het budgetbouw Tiny Houses Area-M in Roermond (Vermeer Architecten) en Goldforum in Eindhoven (Pauwert Architectuur) zijn beloond met een eervolle vermelding.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details