Platform over gevels, glas & daken
Innovatieve bouwplaat voor de gevel
Villa, Crailo

Innovatieve bouwplaat voor de gevel

Met Aquapanel Cement Board Outdoor heeft Knauf een uniek gevelsysteem ontwikkeld. De innovatieve bouwplaat wint aan populariteit in de gevelsector. Dit heeft volgens Niels Vrijenhoek, Markt- en Innovatie Manager bij Knauf, alles te maken met de gunstige eigenschappen van de beplating in combinatie met de noodzaak om de gebouwde omgeving in rap tempo te verduurzamen. 

Transformatieproject van kantoren naar woningen, Groningen.

Knauf heeft verschillende geveloplossingen in het assortiment: buitengevelisolatie, niet geïsoleerde gevelsystemen (stucwerk) en Aquapanel-systemen. “Stuk voor stuk oplossingen om creatief, efficiënt en duurzaam te bouwen,” begint Vrijenhoek. “Het mooie is dat deze oplossingen eventueel ook gecombineerd toegepast kunnen worden. We merken een toenemende belangstelling voor onze Aquapanel-systemen voor bijvoorbeeld het optoppen van gebouwen of het na-isoleren van gebouwen met een voorzetwand van Aquapanel.”

Wooncomplex Go Buiksloterham, Amsterdam.

Eindafwerking

Aquapanel is binnen het Gevel-programma van Knauf in feite de kameleon onder de gevelplaten. “Het is een brandwerende cementboard plaat, met Brandklasse A1 en een brandattest van 60 minuten op HSB. Daarnaast is Aquapanel vochtongevoelig en schimmelvrij. De plaat laat zich heel eenvoudig en snel verwerken, kan gewoon op maat worden gesneden op de bouwplaats om vervolgens tegen een houten regelwerk te worden geschroefd,” legt Vrijenhoek uit. “Eenmaal afgevoegd is de gevel direct wind- en waterdicht, zodat eventueel op een later moment de eindafwerking kan worden aangebracht. Hierin is ontzettend veel mogelijk. Van een steenstrip of tegel, tot een houten bekleding of pleisterwerk. Of een combinatie hiervan. En dat alles op één en dezelfde achterconstructie. In Nederland is een eindafwerking met steenstrips momenteel erg populair, inherent aan onze historie. We zijn immers een baksteenland. Daarbij wordt niet zelden de combinatie gemaakt met pleisterwerk en/of houten geveldelen voor een op en top moderne uitstraling.”

Kantoor Hans Boodt, Zwijndrecht.

Verbluffend eindresultaat

Steeds meer kantoorpanden worden in Nederland getransformeerd tot woningen. “Ook daarvoor blijkt Aquapanel een geijkt bouwproduct. “In veel gevallen wordt een kantoorpand opgetopt met een één of twee verdiepingen om het project rendabel te maken,” zegt Vrijenhoek. “Middels een HSB-constructie in combinatie met het lichtgewicht Aquapanel-systeem is het in veel gevallen gewoon mogelijk om door te bouwen op de bestaande fundering. Een mooi voorbeeld daarvan is een recente transformatie van een kantoorpand in Groningen, waarbij we al in het voortraject met de aannemer hebben meegedacht over de invulling van de complete gevel. Zowel de nieuwbouw (optopping) als de bestaande gevel is met Aquapanel uitgelegd. De uiteindelijke eindafwerking is identiek uitgevoerd met schuurmortel SM 700 PRO en gevelverf TSR Protect. Het resultaat is verbluffend. De situatie vóór en na is een wereld van verschil.”

Sluisgebouw, Amerongen.

Aquapanel is verkrijgbaar in meerdere systemen. Vrijenhoek: “De outdoor variant voor de gevel is verreweg de meest populaire plaat, maar we leveren Aquapanel ook als Skylite voor toepassing in plafonds, een indoor-uitvoering voor natte ruimtes en Aquapanel Rooftop als stabiele brandwerende laag voor platte daken met zonnepanelen of andere zware belasting. Vanuit de verzekering worden namelijk eisen gesteld ten aanzien van het toepassen van een brandwerende laag onder bijvoorbeeld zonnepanelen. Aquapanel Rooftop wordt dan bovenop de dakisolatie geplaatst waarop de dakbedekking wordt aangebracht. Zo bieden we met Aquapanel in al zijn facetten een wezenlijke bijdrage aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details