Platform over gevels, glas & daken
Innovatie in gevelafdichting

Innovatie in gevelafdichting

Producent en leverancier van hoogwaardige oplossingen op het gebied van afdichting en verlijming in de bouw en de industrie, tremco illbruck, neemt óók de verantwoordelijkheid om in het gehele bouwproces de kwaliteit van bouwkundige afdichtingen en verlijmingen te waarborgen. “Dit doen wij door het uitwerken van luchtdichtingsdetails, het geven van garanties en door het delen van kennis over brandwerende afdichtingen,” zegt Paul Visser, marketing manager Benelux bij tremco illbruck. “Kennis delen en samenwerken staat daarbij centraal.”

img_5952-kopieren

De Kracht van de Combinatie biedt praktische adviezen om knooppunten in de gevel optimaal af te dichten. illbruck SP925 Afdichtingscoating werkt zeer efficiënt rond kozijnbevestigingen.

 

Samenwerken aan luchtdichte constructies

“We investeren voortdurend in het onderzoek en de ontwikkeling van intelligente, duurzame en toekomstgerichte oplossingen. In onze technologiecentra in heel Europa bundelen we onze knowhow en onze onderzoeksexpertise voor de productie van hoogwaardige, kosteneffectieve en baanbrekende producten. Daarnaast,” vervolgt Visser, “heeft tremco illbruck samen met twee andere topleveranciers in de bouw: Gebr. Bodegraven en fischer Benelux, de handen ineengeslagen. Door die samenwerkingen proberen we zo vooruitstrevend mogelijk te zijn in een gezamenlijk advies als het gaat om verbinding, verankering en luchtdichting. Met als doel: meer efficiëntie voor onze opdrachtgevers.”

i3-producten-kopieren

Voor het afdichten van gevel- en kozijnaansluitingen is altijd een combinatie van hoogwaardige producten benodigd.

 

Luchtdicht bouwen met bevestiging en verankering

“We zien het als concept, niet als product: luchtdicht bouwen met bevestiging en verankering, waar technische advisering aan opdrachtgevers in de bouw een kernactiviteit is. Daarbij kijken we vooral naar de gevel als gebouwschil uit één geheel. Afdichten is niet alleen luchtdichting, maar ook het verzorgen van de aansluiting van thermische isolatie, slagregendichting en eventueel ook de akoestiek. Vanuit het gezamenlijk advies dragen we oplossingen aan die geïntegreerd kunnen worden in het ontwerp. En binnen de adviezen komen onze producten aan bod.” Met name de verwerkers in de bouw zijn hier enorm bij gebaat, omdat ze één aanspreekpunt hebben en alles optimaal op elkaar aansluit op deze manier. “Ook zijn er allerlei ontwikkelingen met digitale tools voor kwaliteitsborging en werken we met elkaar aan BIM. Want het is enorm belangrijk dat er daadwerkelijk gemaakt en gebouwd wordt volgens de adviezen om aan de aanvullende eisen te voldoen.”

w6a1040-kopieren

Geïmpregneerd gecomprimeerd schuimband heeft voordelen als voegafdichting bij circulair bouwen.

 

Uitdagingen bij circulair afdichten

Een ander aspect waar tremco illbruck veel mee te maken heeft, is de focus op circulariteit in de bouw. Om circulair te bouwen moeten we demontabel bouwen zodat producten en materialen hergebruikt kunnen worden. “En daar zit meteen de uitdaging,” zegt Visser. “Er is een grote vraag naar energiezuinigheid en comfort in gebouwen. Hierbij hoort een goede gebouwschil. Een stevige jas voor een gebouw die wind- en waterdicht is, zorgt voor thermische en akoestische isolatie en hoge luchtdichtheid. Als bouwsector zijn we gewend om deze zo belangrijke gebouwschil te realiseren aan de hand van robuust materiaal en afdichtingen die zo lang mogelijk hun werk doen. Deze afdichtingsproducten zorgen er echter ook voor dat verbindingen na de levensduur van het gebouw niet meer te demonteren zijn. Of ze laten vervuiling achter die een beperking vormt voor hergebruik.” Er is dus een spanningsveld tussen de traditionele rol van afdichtingsoplossingen en de noodzaak om circulair te bouwen. Waar liggen mogelijke oplossingen voor deze uitdaging?

krachtvdcombinatie-kopieren

Digitale tools helpen om verwerkers van meer kennis te voorzien.

 

Afdichtingsoplossingen optimaliseren

Visser reageert: “Voor natte aansluitingen met pur, kit, lijm en coating geldt dat zij het erg moeilijk maken om verschillende elementen van elkaar te ontkoppelen. Door droge afdichtingen zoals comprimeerbare banden en tape toe te passen, wordt dat al eenvoudiger. Daarbij kan, bij bouwelementen die geen constructieve functie hebben, de plakrand geminimaliseerd worden. Maar wel zodanig dat het nog altijd gegarandeerd langdurig zijn functie vervult.” Anderzijds adviseert tremco illbruck haar klanten dat winst ook te halen is uit slimme ontwerpen met strakke aansluitingen. “Maar zelfs het meest doordachte ontwerp heeft naden en gaten waar alsnog flexibele afdichtingsproducten nodig zijn om aan eisen en wensen op het gebied van energiezuinigheid en comfort te voldoen. Wij zien de omschakeling naar circulair afdichten als een uitdaging die we graag met onze partners samen aangaan.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details