Platform over gevels, glas & daken
Innovatie en buikpijn
Jos Lichtenberg is emeritus hoogleraar innovatie en bouwtechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Innovatie en buikpijn

Jos Lichtenberg is emeritus hoogleraar innovatie en bouwtechniek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Momenteel is hij actief met een experimentele proeftuin gericht op wonen in de stad van morgen: LivingLab040.nl. Een centrum waar samen met bedrijven, kennisinstellingen, overheden en burgers innovatie wordt aangejaagd.

Zolang er gebouwd wordt zullen er gevels zijn. Gevels vormen de scheiding tussen binnen en buiten. Ze beschermen ons tegen koude, lawaai, neerslag, etc. Die basale behoefte verandert niet. Over kwantiteit in de branche op de lange termijn geen zorgen dus.

Als je naar trends kijkt dan zie je voor gevels daarentegen juist hele grote veranderingen aankomen. Ik denk dan aan thema’s als circulair en biobased, textuur, materialen en architectuur, spelen met licht, industrialisatie van het bouwproces, aanpasbaarheid, tijdelijkheid, de gevel as a service. Tevens meer functionaliteit en installatietechniek in gevels, zoals de opvang van zonne-energie, maar ook gestuurde ventilatie om er maar een paar te noemen.

Met het marktvolume zit het wel goed, maar het is de fysieke invulling van de gevel die in de nabije toekomst aan grote veranderingen onderhevig zal zijn. Voor de koplopers een gouden kans, maar ik vrees dat de meesten de kat uit de boom gaan kijken en dat voorspelt niet veel goeds.

In de hele bouwwereld moet er altijd eerst concreet pijn worden geleden alvorens in actie te komen. Die pijn zal geleidelijk, bijna sluipend, ontstaan. Net als buikpijn verwacht je eerst dat die vanzelf weg zal trekken. Aan pijn wen je bovendien een beetje. Zelfs een beetje pijn zal dus nog geen zoden aan de dijk zetten.

De realiteit is echter wel dat we maatschappelijk concreet te maken hebben met transities die ook voor gevels veranderingen afdwingen. De buikpijn zal dus aanhouden en doorzetten. De veranderingen dienen zich ook al aan. Denk maar aan de overgang naar biobased, omdat we in biomaterialen als hout, bamboe, hennep en vlas CO2 kunnen vasthouden. En wat te denken van de Milieuprestatie Gebouwen (MPG). De MPG duimschroeven worden nu al jaarlijks verder aangedraaid en ontwerpers worden op dit moment al gedwongen andere materiaalkeuzes te maken. Dat heeft invloed op de invulling van gevels en bij wie de offertes worden opgevraagd? 

Ik zou graag beweging zien, maar onmiddellijk radicaal veranderen is ook weer niet handig. Geen paniekvoetbal. Wat ik de branche zou willen aanraden is om, nu de pijn nog draaglijk is, de invloed van de actuele transities en trends op de wijze van bouwen, meer specifiek gericht op gevels, eens in kaart te brengen. Als je weet wat de toekomst gaat brengen, ga je er ook naar handelen. Laat het weten als ik moet helpen.

En geloof je me niet? Laten we het er dan over een paar jaar nog eens over hebben. Ik weet zeker dat ik gelijk krijg. Ik ben alleen bang dat jullie je over een paar jaar deze column niet meer herinneren. En dan laten jullie mij achter met een trots gevoel (ik wist het jullie in 2023 al te vertellen). Alleen is er niemand die daar dan wat aan heeft.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details